Turkcell'den sürdürülebilir gelecek için dev yatýrým
ABONE OL

Sürdürülebilirlik ve çevre alanýndaki çalýþmalarýyla sektöre öncülük eden Turkcell, bu alanda çok önemli bir yatýrýmý daha hayata geçirdi. 2026 yýlý sonunda enerji tüketiminin yüzde 65'ini kendi yenilenebilir enerji kaynaklarýndan karþýlamayý planlayan Turkcell'in Uþak'ta kurduðu güneþ enerji santrali (GES) enerji üretimine baþladý.

2026 SONUNA KADAR GES'LERE 240 MÝLYON DOLARLIK YATIRIM

Konuya iliþkin basýn mensuplarýna açýklamada bulunan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç Uþak'taki GES projesinin, Turkcell'in sürdürülebilirlik masterplan'ý çerçevesinde faaliyete geçmesinden duyduklarý mutluluðu ifade ederek þunlarý söyledi: "Turkcell olarak hedefimiz; 2026 yýlý sonuna kadar enerji tüketimimizin yüzde 65'ini kendi ürettiðimiz yeþil enerji kaynaklarýndan karþýlamak ve 2050'de de net sýfýr þirket olmak. Güneþ enerjisi santralleri de bu hedefe giden yolda çok kritik bir öneme sahip. Türkiye'nin farklý noktalarýndaki GES projelerimizin inþaat ve izin süreçleri devam ediyor. 2026 yýlýnýn sonuna kadar toplam 300 MW kurulu güce sahip güneþ enerjisi santrali inþa etmeyi hedefliyoruz. Bu süre zarfýnda yapacaðýmýz toplam yatýrým tutarý ise yaklaþýk 240 milyon dolarý bulacak. Böylelikle hem enerji maliyetlerimizi düþürmeyi hem de karbon salýnýmýný azaltmayý amaçlýyoruz. Uþak'taki güneþ enerjisi santralimizin devreye alýnmasýyla birlikte arazi tipi ilk GES projemiz de faaliyete geçmiþ oldu. Çevreye olan etkimizi en aza indirip çocuklarýmýza daha yaþanabilir bir dünya býrakmak için bu alandaki yatýrýmlarýmýza hýz kesmeden devam edeceðiz."

"DAHA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR GELECEK ÝÇÝN TEKNOLOJÝDEN FAYDALANIYORUZ"

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç sözlerini þöyle tamamladý: "Yapay zekâ baþta olmak üzere son dönemde öne çýkan teknolojilere baðlý olarak çok yüksek hacimde veri üretiliyor. Bu verilerin korunmasý ve iþlenmesi de yüksek enerji gerektiriyor. Böylesine enerji yoðun bir sektörde faaliyet gösteren bir þirket olarak sürdürülebilirliði, stratejik odak alanlarýmýzdan biri olarak belirledik. Ýklim deðiþikliði ile mücadeleyi büyük bir önemle ele alýyoruz. Ýþ hayatýnda verimlilik ve sürdürülebilir bir gelecek için teknolojinin gücünden faydalanýyoruz. Türkiye'de telekomünikasyon ve teknoloji sektöründe, sera gazý azaltým hedefleri, Uluslararasý Bilim Temelli Hedefler Giriþimi (SBTI) tarafýndan onaylanan tek þirket konumundayýz. Ayrýca Dünya çapýnda 20 binin üzerinde þirketin baþvurduðu Karbon Saydamlýk Projesi olarak bilinen CDP Ýklim Deðiþikliði Programýndan en yüksek not olan A notunu alan Türkiye'deki tek teknoloji ve telekomünikasyon þirketiyiz."

  • Turkcell
  • Sürdürülebilirlik
  • Yeþil enerji