Türkiye bombacılara göz açtırmadı
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Brüksel’deki saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden İbrahim el Bakraoui’nin 2015’te Gaziantep’te yakalayarak sınır dışı edildiği ve uyarılara rağmen Belçika’nın Bakraoui’yi serbest bıraktığını açıklaması Avrupa ülkelerinde büyük yankı buldu.

‘HIRSIZ’ DİYE ARADI

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Bakraoui’nin Türkiye’nin aslında kendilerini uyardığını ama o dönem Bakraoui’nin terör bağlantısını bilmediklerini iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği İnterpol kayıtlarında Brüksel’deki saldırıyı gerçekleştiren 3 teröristin de Belçika tarafından arandığı, haklarında difüzyon çıkarıldığı ortaya çıktı. Belçika hükümetinin teröristlerden İbrahim El Bakraoui hakkında 13 Ocak 2016’da “Nitelikli hırsızlık” suçlamasıyla difüzyon yayınladı. Hükümet, Halid Bakraoui için 12 Aralık 2015’de “terörizm” suçundan yakalama kararı çıkardı ve bunu İnterpol’e bildirdi. Aynı şekilde Laachraoui hakkında ise 9 Nisan 2014 yılında terör örgütü üyeliğinden arama çıkardı.

DAEŞ saflarına katılmak üzere Türkiye’ye gelen yabancı savaşçılarla ilgili çalışma yapan güvenlik güçleri, İbrahim El Bakraoui’nin, Suriye’deki çatışma bölgelerine gideceğini belirlenerek, 17 Haziran 2015’te yakalanıp Bakraoui hakkında adli kontrol kararı verildi. Bakraoui, temmuz ayında idari kararla ve kendi talebi doğrultusunda Hollanda’ya iade edildi. Ancak hakkında giriş yasağı tedbiri alınan Bakraoui’nin 11 Ağustos 2015’te Antalya Havalimanı’ndan Türkiye’ye tekrar giriş yaptığı belirlendi. Bakraoui, yakalanarak 25 Ağustos’ta yine sınır dışı edildi. Teröristle ilgili Türkiye’nin uyarılarına Belçika duyarsız kaldı.

BELÇİKA TERÖRİSTLERİ İADE ETMİYOR

DAEŞ’in Brüksel’de 22 Mart’ta düzenlediği saldırıyla sarsılan Belçika’nın yıllardır aranan teröristleri Türkiye’ye iade etmemesi ikircikli  politikasını gözler önüne serdi. Terör suçlarıyla ilgili Türkiye’nin taleplerine Belçika bugüne kadar karşılık vermedi. Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal ve PKK-KCK’nın Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar’ın da aralarında bulunduğu 30 teröristin iadesi istendi  ancak bunların hiçbiri kabul edilmedi.

20 terör suçlusunun iadesine yönelik talep de reddedildi. Belçika’dan talep edilen 20 teröristin PKK/Kongra-Gel üyesi olduğu, bir kişinin TKP-ML’ye, bir kişinin DHKP/C’ye, diğerlerinin ise farklı terör örgütlerine üye olmaktan iadelerinin talep edildiği öğrenildi. Sabancı suikasti sanıklarından terör örgütü DHPK/C üyesi Fehriye Erdal da Belçika’nın iadesini kabul etmediği terör suçlularından. Belçika, iade talebi konusundaki yazışma ve görüşmelerde Erdal’ı terörist olarak değil çete üyesi olarak tanımlıyor. Belçika’nın Türkiye’den adi suçlardan dolayı iadesini istediği 13 kişiden 9’u hakkındaki talep ise kabul edildi.

ÖNCE  ‘TEMİZ’ DEDİLER

Belçika’yı kana bulayan üçüncü terörist Najim Laachraoui, 17 Şubat 2013’te Antalya Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. Türk güvenlik güçleri, durumundan şüphelendikleri Laachraoui’yi Belçika’ya sordu. Ancak Belçika, Laachraoui hakkında ‘temiz raporu’ verdi. Bunun üzerine Laachraoui o tarihte sınır dışı edilemedi. Belçika hükümeti, 9 Nisan 2014’te ise ‘terör örgütü üyeliği’ suçundan Laachraoui hakkında difüzyon’ çıkardı. Türkiye ise bu tarihi izleyen günlerde, 16 Haziran 2014’te Laachraoui hakkındaki ilk yurda giriş yasağını çıkardı. Najim Laachraoui ile ilgili son olarak 14 adet yurda giriş yasağı, bir de İnterpol yer tespit kaydı bulunuyordu.

ADIM ADIM İZLENDİ

İbrahim El Bakraoui’nin kardeşi Halid El Bakraoui’nin ise 4 Kasım 2014’te Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığı belirlendi. Durumundan şüphelenilen Bakraoui, güvenlik birimlerince adım adım izlendi. 14 Kasım’da Türkiye’yi terk eden Bakraoui hakkında 12 Aralık 2015’te Belçika tarafından ‘terör’ suçundan yakalama amaçlı difüzyon ve 2 Mart 2016’da ise Kırmızı Bülten çıkarıldı. Halid Bakraoui hakkında 4 adet yurda giriş yasağı ve 1 tane de İnterpol yer tespiti kaydının bulunduğu öğrenildi. Terörist hakkındaki yurda giriş yasağı, 12 Aralık 2015 tarihinde konuldu.