Baþta küresel ýsýnmayla mücadelede gelinen son durum ve iklim finansmaný olmak üzere iklim deðiþikliðiyle ilgili birçok önemli konunun ele alýndýðý COP29 bu yýl 11-22 Kasým'da Bakü'de düzenlendi.
Azerbaycan tarihindeki en büyük uluslararasý organizasyon olan COP29 kapsamýndaki Dünya Liderleri Ýklim Zirvesi'ne yaklaþýk 80 ülkenin devlet ve hükümet baþkanlarý katýldý. Cumhurbaþkaný Erdoðan da eþi Emine Erdoðan ile zirvede yer aldý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan zirvede, Türkiye'nin 2053 net sýfýr emisyon hedefini ve Yeþil Kalkýnma vizyonunu anlattý, Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldýrýlarýnýn aðýr insani ve çevre felaketine sebep olduðuna dikkati çekti.
COP29'da Erdoðan'ýn yaný sýra Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun ile Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) Baþkaný Ýbrahim Kalýn da yer aldý.
196 ülkeden yaklaþýk 76 bin kiþinin katýldýðý COP29'a Türkiye'den toplam 1900'den fazla katýlýmcý iþtirak etti.
- TÜRK PAVÝLYONLARI ÝLGÝ GÖRDÜ
Türkiye, COP29'da biri baþlýca müzakerelerin yapýldýðý Mavi Bölge'de, diðeri de kamu ve özel sektör kuruluþlarýna açýk olan Yeþil Bölge'de birer pavilyon kurdu.
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca, Yeþil Bölge'de "Sýfýr Atýk" ana temasýyla kurulan Türkiye Pavilyonunda ziyaretçilere, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi, BM Sýfýr Atýk Danýþma Kurulu Baþkaný Emine Erdoðan'ýn himayelerinde baþlatýlan Sýfýr Atýk Projesi anlatýldý.
Türkiye'nin çevre ve iklim deðiþikliði konusundaki çalýþmalarýnýn 3 boyutlu görsellerle, video, infografik ve kýsa filmlerle gösterildiði, tasarýmý ve görselliðiyle dikkati çeken standa ziyaretçiler büyük ilgi gösterdi.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Ýklim Deðiþikliði Baþkanlýðýnca Mavi Bölge'de kurulan Türkiye Pavilyonunda da farklý kurum, kuruluþ, STK ve þirketler tanýtým, panel ve sunumlarla COP29'a katký sundu.
Türkiye'nin iklim deðiþikliði ile mücadelesindeki çözüm ve hedeflerinin anlatýldýðý, ayný zamanda ebru ve çini gibi geleneksel sanatlarýn tanýtýldýðý Türkiye Pavilyonunda, COP29 süresince yaklaþýk 60 panel düzenlendi.
- "TÜRKÝYE'DEKÝ HER KESÝME BURADA TEMSÝL HAKKI TANIDIK"
Çevre ve Þehircilik Bakan Yardýmcýsý, COP29 Türkiye Baþmüzakerecisi Fatma Varank, Türkiye'nin konferansa katýlýmýný AA muhabirine deðerlendirdi.
Varank, Azerbaycan'ýn COP29'u çok güzel organize ettiðini, hem lojistik hem de müzakerelerin kolaylaþtýrýcýlýðý anlamýnda çok üst düzeyde bir ev sahipliði sergilediðini söyledi.
Türkiye'nin COP29'da baþta Cumhurbaþkaný Erdoðan olmak üzere, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler ve STK temsilcileriyle üst düzey katýlým saðladýðýný belirten Varank, Türkiye'nin ayrýca COP29'un iki farklý alanýnda kurulan 2 pavilyonla temsil edildiðini bildirdi.
Varank, Türkiye pavilyonlarýnýn katýlýmcýlardan büyük ilgi gördüðünü ifade ederek, "Mavi Bölge'deki Türkiye Pavilyonuna geniþ profilli katýlým oldu. Bir günde bazen 7, bazen de 8 panel gerçekleþtirdik. Hemen hemen Türkiye'deki her kesime burada temsil hakký tanýdýk. Onlar burada Türkiye'de yapmýþ olduklarý çevreye ve iklim deðiþikliðine dair projeler tanýtma fýrsatý buldu." diye konuþtu.
COP29'un baþlýca müzakerelerinde Türkiye'den hemen hemen tüm bakanlýklarýn temsilcilerinin yer aldýðýný anlatan Varank, "Türkiye'nin menfaatlerini temsil edecek COP kararlarýnýn çýkmasý için var gücümüzle çalýþtýk." ifadelerini kullandý.
Varank, "Türkiye, COP31'e aday. Bununla ilgili çok yoðun bir diplomasi trafiði yaptýk, hemen hemen her ülkenin temsilcisiyle görüþtük, istiþarelerde bulunduk. Türkiye'nin COP31'de neyi hedeflediðini, vizyonunu ve amacýný doðu anlattýðýmýza inanýyorum." dedi.