Türkiye debinin 2 metreküp/saniyeye düþmesi sonrasý harekete geçti
ABONE OL

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 31 Mart 2024 Mahalli Ýdareler Genel Seçimlerinin ardýndan Ýl Genel Meclisi'nde göreve baþlayan meclis üyelerini ziyaret edip, hayýrlý olsun dileklerini iletti. Meclisin toplantýsýna da katýlan Aksal, burada meclis üyelerinin sorularýný da yanýtladý. Aksal gelen sorular üzerine, konuþmasýnýn geniþ bölümünü tarýma ayýrdý.

'TMO ÜRÜNÜN TAMAMINI ALACAK'

Toplantýda üreticilerin buðday fiyatlarýndan memnun olmadýðý hatýrlatýlan Aksal'a, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alým kapasitesinin ne kadar olacaðý soruldu. Aksal, "TMO açýklama yaptý, Türkiye genelinde vatandaþ ne kadar buðday vermek istiyorsa, tamamýný alacaðýz, dedi. Vatandaþýmýzýn en ufak bir endiþesi olmasýn. Vatandaþ, TMO'ya ürününü vermek istiyorsa, son vatandaþýmýz ürününü verene kadar TMO alýmlara devam edecek. Biliyorsunuz geçen sene randevu sistemine geçildi. Aslýnda Edirne'de çok büyük bir problem olmadan yapýldý bu uygulama, bu dönem de çok fazla olacaðýný sanmýyorum. Vatandaþlara bir çaðrýda bulunalým, sistem küçük üreticiyi koruyor. Çünkü daha önce gelip 1000 ton, 2000 ton verebiliyordunuz, þimdi günlük verebileceðiniz miktar sýnýrlý. Onun için ilk önce küçük üretici versin, diye bu yapýldý. En çok þikayet de büyük üreticiden geliyor ama biz bundan memnunuz. Günlük 30 ton verebiliyorsunuz. 30 ton ve altý verecek üreticilere öncelik tanýndý Edirne'de" ifadelerini kullandý.

'VERÝM FÝYATTAN DAHA ÖNEMLÝ'

Buðday fiyatýnýn düþük olmasý konusuna katýldýðýný ancak önemli olanýn 'verim' olduðunu söyleyen Aksal, "Geçen yýl üreticiye çok iyi bir fiyat verildi, hatta beklentinin bile üzerindeydi fiyat. Bu yýl üretici belki yine ayný beklentideydi. Fiyatla ilgili deðiþik deðerlendirmeler var. Benim de gönlüm çok daha yukarýda olmasýný isterdi. Ama sizi temin ederim ki; çok daha yukarýda olmasýný, her þeyin en iyisinin olmasýný isteyecek kiþi de bu ülkenin Cumhurbaþkaný'dýr. Her zaman söylüyorum, fiyat önemli ama fiyattan daha önemli olan bir þey var, o da verim. Verim olmadýktan sonra fiyatýn ne kadar olduðunun hiçbir kýymeti yok. Biz dünya ile yarýþmak zorundayýz. Dünya fiyatlarýyla yarýþmak zorundayýz. Verimliliði artýrarak yarýþmaya çalýþýyoruz. Verimliliði artýrmanýn yolu da sudan, sulu tarýmdan geçiyor" diye konuþtu.

'SU TALEBÝ PANSUMAN ÇÖZÜM'

Kentte Tunca Nehri'nde yaþanan su sýkýntýsýyla ilgili çalýþmalarýnýn sürdüðünü belirten Fatma Aksal, Bulgaristan'dan su salýnmasý için önümüzdeki günlerde Tarým Bakaný Ýbrahim Yumaklý'nýn Bulgar mevkidaþý ile görüþeceðini dile getirdi. Aksal, "Her yýl Bulgaristan'dan su talebimiz gündeme geliyor. Biz yine bakanlýðýmýzla gerekli görüþmelerimizi yaptýk, Bulgaristan'dan gerekli su talebinde bulunduk. Ama bu su talepleri tabii ki pansuman çözümlerdir. Ýnþallah Tunca Nehri kenarýndaki üreticilerimizin sorununu çözecek olan Çömlekköy Barajý'dýr. Sadece Tuna kenarýndaki üreticilerimizi deðil, ayný zamanda aþaðýya gidip Meriç'e karýþtýðý için aþaðýda Meriç bölgesindeki üreticilerimize de derman olacaktýr, fayda saðlayacaktýr. O yüzden çok hýzlý bir þekilde tasarruf tedbirlerinden etkilenmeden Çömlekköy Barajý'ný hayata geçirmeye çalýþýyoruz. Bu aþamada üreticilerimiz için, Bulgaristan'la da su konusunda gerekli giriþimlerde bulunduk. Bildiðim kadarýyla bu hafta Bulgaristan tarým bakanýyla bizim tarým bakanýmýz bu konuyu da görüþecekler. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da daha önce devreye girmiþti. Gerekirse Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da yine devreye girer" dedi.