Türkiye ekonomisi, darbe giriþiminin etkisini çabuk atlattý
ABONE OL
15 Temmuz'daki darbe giriþiminin etkisiyle revize edilen rakamlara göre 2016'nýn üçüncü çeyreðinde yüzde 0,8 daralan Türkiye ekonomisi, ayný yýlýn son çeyreðinde yüzde 4,2 ile baþlayan büyüme trendini 2017'de de sürdürdü.
 
Türkiye ekonomisi, Fetullahçý Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriþiminin etkilerini çabuk atlatarak yüzde 5'lik büyüme bandýna oturdu.
 
Derlenen bilgilere göre, 2016 yýlýnýn ilk iki çeyreðinde sýrasýyla yüzde 4,8 ve yüzde 4,9 büyüme performansý gösteren Türkiye ekonomisi, darbe giriþiminin etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 0,8 daralmýþtý.
 
Hükümetin özellikle reel sektörü desteklemeye yönelik attýðý adýmlarýn etkisiyle geçen yýlýn son çeyreðinde yüzde 4,2 büyüme kaydeden ekonomi, 2016'yý yüzde 3,2 büyüme oranýyla kapatmýþtý.
 
Türkiye Ýstatistik Kurumunun son açýkladýðý büyüme rakamlarýna göre ülke ekonomisi darbe giriþiminin etkilerini atlatarak geçen yýlýn son çeyreðinde baþlayan büyüme trendini sürdürdü.
 
Bu kapsamda bu yýlýn ilk çeyreðinde yüzde 5,2 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 5,1 büyüme gösterdi. Böylece yüzde 5 gibi çoðu Avrupa ülkesine göre yüksek bir büyüme bandýna oturan ekonomi, darbe giriþimi öncesindeki büyüme rakamlarýný da geride býraktý.
 
"BU TREND YABANCILARIN TÜRKÝYE ALGISINI OLUMLU ETKÝLEYECEK"
 
Yýldýrým Beyazýt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, konuya iliþkin yaptýðý deðerlendirmede, "Son 3 çeyrekteki büyüme oranlarý, alýnan tedbirlerin etkisiyle darbe giriþiminin etkilerinin bertaraf edildiðini gösteriyor." dedi.
 
Bu yýlýn ilk iki çeyreðindeki büyümeye ihracatýn saðladýðý katkýnýn da büyümenin kompozisyonu açýsýndan önemli olduðunu dile getiren Karagöl, reform çalýþmalarý, altyapý, enerji gibi alanlarda hayata geçirilen projelerin Türkiye'nin büyüme potansiyeli açýsýndan fýrsat yarattýðýný kaydetti.
 
Karagöl, son açýklanan verilere göre, Türkiye'nin, Çin ve Hindistan dýþýndaki G-20 ülkeleri arasýnda en hýzlý büyüyen ekonomi olduðunun altýný çizdi.
 
Yakalanan büyüme trendinin yabancýlar nezdindeki Türkiye algýsýna olasý etkilerine de deðinen Karagöl, "Türkiye'nin büyüme potansiyeli yabancý yatýrýmcýlar açýsýndan önemli fýrsatlar yaratýyor. Söz konusu potansiyel yabancý yatýrýmcýlarýn Türkiye algýsýný olumlu etkileyecektir. Bu anlamda yakalanan büyüme trendi kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn notlarýný revize etmelerine ve Türkiye'nin risk primlerinin düþmesine yol açacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.