Türkiye'nin, Birleþmiþ Milletler Sözleþmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meþru müdafaa hakký kapsamýnda, güvenliðini tehdit eden terör örgütü DEAÞ baþta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde mevcut teröristleri etkisiz hale getirmek ve sýnýr güvenliðini saðlamak için 24 Aðustos 2016'da baþlattýðý Fýrat Kalkaný Harekatý 5. yýlýný geride býrakýyor.
Teröristlerden arýndýrýlan bölgelerde hayatýn normalleþtirilmesi, insani ve teknik yardým kapsamýnda ihtiyaç duyulan saðlýk hizmetlerinin sunulmasý ve Suriye'den Türkiye'ye hasta sevkini asgariye indirmek amacýyla Saðlýk Bakanlýðý faaliyetler yürütüyor.
Hayatýn normale dönmesi için saðlýk, eðitim ve hizmet alanlarýnda Türkiye'nin yoðun katkýlarý sayesinde bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.
Terörden arýndýrýlan bölgelerde insani yardým amacýyla ifa edilen saðlýk hizmetlerinin koordinasyonu, personel görevlendirmesi, faaliyetlerin takibi ve raporlanmasý Saðlýk Bakanlýðý adýna Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüðü tarafýndan yapýlýyor.
Halihazýrda Fýrat Kalkaný Harekatý, Zeytin Dalý Harekatý ve Barýþ Pýnarý Harekatý bölgelerinde 9 hastane, 1 aðýz ve diþ saðlýðý merkezi, 5 dispanser, 62 saðlýk ocaðý ve 3 mobil saðlýk ünitesiyle bölge halkýna hizmet sunuluyor.
Hastalarýn kendi vatanlarýnda tedavi edilebilmesi için saðlanan saðlýk imkanlarý sonucunda milyonlarca kiþi muayene, ameliyat ve yataklý tedavi hizmetlerinden yararlandý.
Türkiye'nin 24 Aðustos 2016'da terör örgütü DEAÞ'a karþý baþlattýðý Fýrat Kalkaný Harekatý'yla kurtarýlan yerleþimlerin tümüne saðlýk hizmetleri ulaþtýrýlýyor.
Bu kapsamda, Kilis ve Gaziantep illerinin karþýsýnda Suriye topraklarýnda yer alan Çobanbey beldesi ile Azez ve Bab ilçelerinde 200'er yataklý, Mare beldesi ve Cerablus ilçesinde 75 yataklý olmak üzere 5 hastane bölge halkýna saðlýk hizmet faaliyetlerini yürütüyor.
Cerablus'ta 10 ünitelik aðýz ve diþ saðlýðý merkezi de faaliyet gösteriyor.
Fýrat Kalkaný bölgesindeki halkýn saðlýk hizmetlerine daha hýzlý eriþebilmesi için de onlarca saðlýk ocaðý hizmete açýldý.
Suriye'de yoðun olarak Þark Çýbaný vakalarý görülürken bu hastalýkla mücadele amacýyla 5 dispanser, 2 çevre saðlýðý hizmet birimi ile Cerablus'ta STK iþ birliðinde 1 verem savaþ dispanseri hizmet veriyor.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn imzasýyla Resmi Gazete'de þubat ayýnda yayýmlanan kararla, Suriye'nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde týp fakültesi ve saðlýk hizmetleri meslek yüksekokulu kurulmasý için faaliyetlere baþlandý.
Týp fakültesinden yetiþecek saðlýk personelleri bölge halkýna saðlanan hizmetlere büyük katký saðlayacak.
Saðlýk Bakanlýðý, Ocak 2019'da, hastaneler ve saðlýk birimleri arasýnda að yapýsý oluþturup acil vakalara müdahale ve hasta sevklerini etkin yönetmek amacýyla Çobanbey'de ambulans ve telsiz iletiþim sistemini kurdu.
Sistem halihazýrda 50 ambulansla hastane ve acil saðlýk istasyonlarý arasýnda çalýþýrken, STK'lere ait 25 ambulans söz konusu sisteme katký saðlýyor.
Komuta merkezinde Türkiye'nin eðittiði Suriyeliler görev alýyor.
Kalp rahatsýzlýðý bulunan Cerabluslu Ali Osman, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Bab hastanesinde gördüðü tedaviyi ve ilgiyi anlattý.
Osman, "Kalp rahatsýzlýðým var. Tedavi olmak için Bab hastanesine geldim. 2021 yýlýna kadar Türkiye'deydim. Antakya'da bir hastanede ameliyat oldum. Þu an Suriye içerisindeki hastanelerle Türkiye'de tedavi gördüðüm merkez arasýnda neredeyse bir fark yok." dedi.
Bab Hastanesi'ndeki saðlýk imkanlardan memnun olduðunu belirten Osman, emeði geçen herkese teþekkür etti.
Osman, "Daha önce bu imkanlar yoktu. Saðlýk imkanlarý ayaðýmýza kadar geldi. Eskiden tedavi için Halep'e, Þam'a ve bunun gibi büyük illere veya Türkiye'ye gitmek zorundaydýk. Ancak þu an buna ihtiyaç kalmadý." ifadelerini kullandý.
Çobanbey Hastanesi'nde oðlu tedavi gören Selahattin Ökkeþ, "Oðlum yanýk dolayýsýyla hastanede. Hastane idaresine ve Türkiye'ye çok teþekkür ediyorum." diye konuþtu.
Eskiden hasta olduklarýnda nereye ve hangi hastaneye gideriz diye düþündüklerini, ancak artýk her yerde hastane ya da saðlýk ocaðý bulunduðunu söyleyen Ökkeþ, "5 gündür hastanede tedavi görüyoruz. Tüm imkanlarla bizim yanýmýzdalar. Günlük yemekler ve ilaçlar düzenli olarak veriliyor. Hastanedeki hijyen çok güzel. Fýrat kalkaný Harekatý öncesi hastalanmaktan endiþelenirdik ancak þimdi bölgeye yapýlan saðlýk hizmetleriyle bu endiþelerden kurtulduk." þeklinde konuþtu.
Sivillerden Hacca Berkan, önceden doktor ve ilaç bulamadýklarýný, þimdi ise hastanelere en fazla 30 dakika uzaklýkta olduklarýný dile getirdi.
Berkan, "Hastaneye geldiðimizde hemþireler ilgileniyor, doktorlar tedavi ediyor. Önceleri bu imkaný bulamýyorduk, büyük þehirlere gitmek zorunda kalýyorduk. Allah bu imkaný bize saðlayanlardan razý olsun." dedi.
Bab Hastanesi'nde tedavi olmak için Azez'den gelen Emani Þeyh de bölgedeki hastanelerin çok iyi olduðunu anlatarak, "Çok þükür. Bab hastanesi en iyi hizmet veren hastanelerinden birisi. Burada uzman doktorlar bulunuyor. Çok iyi þekilde ilgileniyorlar. Fýrat Kalkaný Harekatý sonrasý saðlýk alanýnda çok büyük hizmetler veriliyor. Türkiye'ye teþekkürler." ifadelerini kullandý.