Türkiye günde ortalama 95 depremle sarsýldý
ABONE OL

Özmen, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, yýlýn ilk 6 ayýndaki deprem verilerini deðerlendirdi.

Türkiye'nin, bine yakýn "deprem üretme potansiyeli olan diri fay" barýndýrdýðýný ve deprem aktivitesi yüksek ülkeler arasýnda yer aldýðýný belirten Özmen, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD) tarafýndan 1145 deprem gözlem aðý ile Türkiye ve yakýn civarýnda meydana gelen depremler gece gündüz takip edilmekte, kayýt altýna alýnmakta ve kullanýcýlarýn hizmetine sunulmaktadýr." dedi.

Deprem verilerinden yararlanarak depremin zamaný, büyüklüðü, yeri, derinliði, enlem ve boylamý gibi parametrelerin belirlenip kamuoyuyla paylaþýldýðýný ve veri tabanýna kaydedildiðini belirten Özmen, bu verilerin analiz edilip istatistik yöntemleriyle incelendiðini ve gelecekte meydana gelebilecek depremlerin büyüklüðü ve hangi bölgelerde oluþabileceðinin belirlenmeye çalýþýldýðýný aktardý.

Doç. Dr. Özmen, böylece ülkede deprem tehlikesinin ortaya konulduðunu ve deprem riskine karþý her türlü çalýþmanýn çok daha saðlýklý, etkin ve verimli þekilde yapýlmasýna katký saðlandýðýný belirtti.

- "ÜLKEMÝZ GÜNDE ORTALAMA 95 DEPREMLE SARSILDI"

Yýlýn deprem verilerini paylaþan Doç. Dr. Özmen, þöyle konuþtu:

"Türkiye genelinde meydana gelen deprem verilerine göre, 2024'ün ilk altý ayýnda (1 Ocak – 30 Haziran) 94 tanesi 4,0-4,9 büyüklüðü arasýnda, 5 tanesi 5,0-5,9 büyüklüðü arasýnda olmak üzere toplam 17 bin 343 deprem meydana geldi. Bu depremlerin 3 bin 409'u ocak ayýnda, 3 bin 207'si þubatta, 3 bin 17'si martta, 2 bin 697'si nisanda, 2 bin 730'u mayýsta, 2 bin 283'ü de haziranda oldu. Bu verilere göre geçen 6 ayda en fazla deprem, ocak ve þubat aylarýnda görüldü. Ülkemiz günde ortalama 95 depremle sarsýldý. Bu depremler nedeniyle 1 kiþi hayatýný kaybetti, 7 kiþi de yaralandý."

Özmen, yýlýn ilk altý ayýnda meydana gelen en büyük depremin, 18 Nisan'da 5,6 büyüklüðündeki Sulusaray-Tokat depremi olduðuna iþaret ederek, Tokat'ta 5 kiþinin yaralandýðýný, 20 ev ve iki minarenin yýkýldýðýný ve 283 binanýn hasar gördüðünü, depremden etkilenen Yozgat'ta da 1 binanýn yýkýldýðýný ve 169 binada hasar meydana geldiðini anýmsattý.

- En fazla deprem Malatya'da meydana geldi

Özmen, yýlýn ilk yarýsýnda yaþanan depremleri il bazýnda da deðerlendirerek, "2024'ün ilk 6 ayýnda en fazla depremin 3 bin 78 deprem ile Malatya'da meydana geldiðini görüyoruz. Bu ili sýrasýyla 2 bin 599 depremle Kahramanmaraþ, 1153 depremle Muðla, bin depremle Ýzmir, 814 depremle Adýyaman ve 645 depremle Çanakkale illeri izledi." bilgisini verdi.

Doç. Dr. Özmen, deprem risklerinin önlenmesi için 2003-2004 yýllarýnda dönemin Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý, geçen yýl da Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca "Deprem Þura"larý düzenlendiðini anýmsattý.

Geçen yýlki þurada depremin daha çok kentsel dönüþüm boyutuyla ele alýndýðýna iþaret eden Özmen, þunlarý kaydetti:

"Þuranýn yeniden toplanarak, mevcut durumun, sorunlarýn ve çözüm yollarýnýn deðerlendirilmesi ve deprem risklerinin azaltýlmasý konusunda yeni bir yol haritasýnýn belirlenmesi gerekir. Ayrýca kamuoyunda 'afetin anayasasý' olarak kabul edilen ve 1959'da yasalaþan 7269 sayýlý 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayýsýyla Alýnacak Tedbirlerle Yapýlacak Yardýmlara Dair Kanun'da da düzenlemeye ihtiyaç var. Kanun, hem 65 yýl önce yasalaþan bir kanun olmasý hem de daha çok müdahale ve iyileþtirme çalýþmalarýna yönelik olmasý nedeniyle zaman geçirmeden güncellenmeli veya sil baþtan afet risk azaltma çalýþmalarýný önceleyen, yetki karmaþasýný ortadan kaldýran, bütüncül bir bakýþ açýsýyla eksiklikleri tamamlayacak þekilde ele alýnmalýdýr."