Türkiye haklýlýðýný ortaya koydu! Terör örgütü PKK destekleri ayyuka çýktý
ABONE OL

ORSAM Irak Çalýþmalarý Araþtýrmacýsý Sercan Çalýþkan, son dönemde terör örgütü PKK'nýn Irak'ta artan saldýrýlarýnýn ne anlama geldiðini AA Analiz için kaleme aldý.

***


Türkiye'nin operasyonlarý neticesinde Irak'ýn kuzeyindeki alan hakimiyetini önemli ölçüde kaybeden terör örgütü PKK, hareket alaný kýsýtlandýkça Irak'ýn içinde yeni yaþam alanlarý arýyor. Terör örgütü PKK Irak'ýn farklý þehirlerinde tehditler yaratýyor.

Ayný zamanda Türkiye ve Irak, Kalkýnma Yolu Projesi gibi adýmlarla iliþkilerini farklý boyutlarla güçlendirdikçe örgüt daha fazla köþeye sýkýþýyor. Örgüt bu durumdan kurtulmak için yeni tehditler yaratarak Türkiye ve Irak arasýndaki iliþkilerin olumlu seyrini akamete uðratmaya çalýþýyor. Ýkili iliþkilerdeki olumlu seyir sonucunda Irak merkezi hükümetinin PKK'yý "yasaklý örgüt" olarak nitelendirmesi gibi geliþmeler örgütün telaþa kapýlmasýna neden oldu. Tüm bunlarýn üzerine Pençe Harekatlarý ile verilen kayýplarýn getirdiði telaþ ve agresifleþme de terör örgütü PKK'nýn Irak'ýn farklý þehirlerinde orman yangýnlarý ve kundaklama gibi terör saldýrýlarýna giriþmesine neden oldu. Dahasý, Irak Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada PKK'nýn Baðdat'ta terör eylemleri planladýðý belirtildi.

- TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN IRAK'TA ARTAN SALDIRILARI

Son aylarda Erbil, Duhok ve Kerkük'teki çarþý ve pazar yerlerinde çýkan yangýnlarda çok sayýda maddi zarar meydana gelirken ayný zamanda þehrin tarihsel mirasý olan yapýlar da önemli ölçüde zarar gördü. Kerkük'ün tarihi Kayseri Çarþýsý'ndaki yangýnda 100'den fazla dükkan yanarak kullanýlamaz hale geldi, onlarca dükkanda hasar oluþtu. Erbil'de yer alan diðer bir tarihi çarþý olan ayný isimdeki Kayseri Çarþýsý'nda çýkan yangýnda ise 200'ü aþkýn dükkan zarar gördü. Kerkük ve Erbil'de olduðu gibi Duhok il merkezinde yer alan Çele Pazarý'nda çýkan yangýn neticesinde de 300'den fazla dükkan yandý. Irak Ýçiþleri Bakanlýðýnýn açýkladýðý bilgilerde bu yangýnlardaki kayýplarýn milyonlarca dolar olduðu paylaþýldý.

Irak merkezi hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) güvenlik güçlerinin ortak yürüttüðü operasyonlar neticesinde, meydana gelen yangýnlarýn birer kundaklama olduðu ve terör örgütü PKK militanlarý tarafýndan gerçekleþtirildiði açýklandý. Irak Ýçiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Mikdad Miri el-Musevi ve IKBY Ýçiþleri Bakanlýðýnýn Baðdat'ta düzenlediði ortak basýn toplantýsýnda terör eylemlerini gerçekleþtiren 3 teröristten 2'sinin Kerkük'te, birinin ise Diyala'da yakalandýðý bildirildi. Yakalanan þahýslarýn ifadelerinde baþka bölgelerde de yangýn çýkarmayý planladýklarýný itiraf ettikleri vurgulandý. Musevi, PKK'lý teröristlerin bu eylemlerin ardýndan Irak topraklarýndaki Kerkük-Ceyhan petrol boru hattýna da sabotaj yapmayý planladýklarýnýn altýný çizdi. Musevi ayrýca PKK'nýn baþkent Baðdat'taki bazý bölgelerde de terör eylemleri gerçekleþtirmeyi planladýðýný duyurdu.

Yapýlan basýn toplantýsýnda paylaþýlan bilgiler, terör örgütü PKK'nýn Irak'ta yarattýðý tehdidin boyutunu ve ayný zamanda örgütün yaþadýðý "kaybetme telaþýný" açýkça gösteriyor. Terör örgütü PKK Irak'ýn güvenlik atmosferi bakýmýndan yeni bir tehdit boyutu oluþturuyor. Bizzat Iraklý makamlarýn açýklamasýna göre terör örgütü PKK artýk doðrudan Irak'ýn baþkentinde de terör eylemleri düzenlemek için giriþim içerisinde. Örgüt, Erbil ve Kerkük gibi þehirlerdeki saldýrýlarýnýn yaný sýra bu þehirlere Baðdat'ý da ekleyerek Irak'ýn karar alma mekanizmalarý üstündeki baskýsýný artýrmak istiyor. Bunun bir neticesi olarak, Irak merkezi hükümetinin de topraklarý içerisinde barýnan terör örgütünün yalnýzca ülkenin kuzey þehirlerinde deðil; doðrudan baþkentinde kendisine tehditler oluþturduðunu daha net þekilde görmesi beklenmelidir.

- TERÖR ÖRGÜTÜ PKK KÖÞEYE SIKIÞTI

Terör örgütü PKK Irak'ta köþeye sýkýþtý. Örgüt bu sýkýþmýþlýk içerisinde Türkiye ve Irak iliþkilerini hedef alýyor. Ýki ülke arasýndaki somut adýmlar neticesinde ortaya çýkan tablo, iliþkilerin yalnýzca güvenlik anlamýnda deðil her alanda ileriye taþýnmak istendiðini ancak PKK'nýn Ankara ve Baðdat arasýnda bir sorun kaynaðý olarak yer aldýðýný gösteriyor. Hem Türkiye-Irak sýnýrýnýn güvenliði hem Kalkýnma Yolu gibi projelerin sunduðu fýrsatlar güvenlik iliþkilerinden ekonomik iliþkilere iki ülke arasýnda bir yeni dönem inþasýnýn kararlýlýðýna iþaret ediyor. Dolayýsýyla, Türkiye ve Irak'ýn güvenliðini tehdit eden bir terör örgütünün en hýzlý þekilde Irak topraklarýndan temizlenmesi, ikili iliþkilerin gidiþatý için son derece önemlidir.

Pençe harekatlarýyla birlikte sahada alan kaybeden örgüt, ikili iliþkilerde atýlan adýmlarla ortaya çýkan yeni tabloda Irak'ta kendisine yaþam alanlarý bulamayacaðýnýn da farkýndadýr. Bu farkýndalýk neticesinde örgüt, Irak'ta telaþa kapýlmýþ þekilde kundaklama ve orman yakma eylemlerine giriþiyor. Örgüt ayrýca þehirlerin elektrik ve boru hatlarý gibi stratejik noktalarýna saldýrýlar düzenleme giriþimlerinde de bulunuyor.

Terör örgütü PKK, Irak'ýn kuzeyinde Türkiye'nin askeri operasyonlarýna karþý yaþadýðý çaresizlik sonucu da ayný telaþý yaþýyor. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlýðý 27 Haziran'da yaptýðý bir açýklamada, Dergele köyündeki sivilleri kalkan yaparak birliklere havan atýþý yapan teröristlerin, yerlerinin tespit edilememesi için ormanlarý ateþe vermeye baþladýðýný paylaþtýðý görüntülerle birlikte duyurdu.

- KYB'NÝN TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'YA DESTEÐÝ AYYUKA ÇIKTI

Terör örgütü PKK tehdidi baþkent Baðdat'a kadar ulaþýrken Türkiye birçok kez Irak tarafýný IKBY'nin Süleymaniye merkezli ikinci büyük partisi Bafel Talabani liderliðindeki Kürdistan Yurtseverler Birliði (KYB) konusunda uyardý ve KYB'nin PKK'ya destek verdiðini belirtti. Yaþanan son geliþmeler, Türkiye'nin ikazlarýnýn haklýlýðýný da ortaya çýkardý.

IKBY Ýçiþleri Bakanlýðý Divaný Genel Müdürü Hemin Mirani, Kerkük, Erbil ve Duhok'ta meydana gelen yangýnlarýn faillerinin KYB'ye baðlý Anti Terör Birimi ile Peþmerge askeri birliðinde görevli kiþiler olduklarýný ve bu kiþilerin Süleymaniye'de terör örgütü PKK'dan eðitim aldýklarýný açýkladý. Terör eylemlerini gerçekleþtirenlerle KYB'nin baðlantýlarý, Irak'ta saldýrýlarýný sürdürebilmesi için örgüte destek veren bir siyasi oluþumun varlýðýný ortaya koyuyor. Dolayýsýyla KYB, hem Irak'ýn güvenlik istikrarýný bozan hem de Irak'ýn komþularýyla iliþkilerini baltalamak isteyen bir terör örgütüne destek veren bir pozisyonda bulunuyor. Bu nedenle, Iraklý makamlarýn KYB'nin terör örgütü PKK'yla iliþkilerini görmezden gelmesinin sürdürülebilir olmasý da beklenemez. Irak hükümetinin baþkent Baðdat dahil olmak üzere ülkenin farklý þehirlerinde terör örgütü PKK'nýn eylemlerinin önüne geçmek ve Türkiye ile oluþturulan yeni zemini korumak için PKK-KYB iliþkilerine dair somut adýmlar atmasý gerektiði son olaylarla birlikte bir kez daha ortaya çýktý.

[Sercan Çalýþkan, ORSAM Irak Çalýþmalarý Araþtýrmacýsý. Polis Akademisinde doktora eðitimine tez yazým aþamasýnda devam etmektedir. Irak'ýn birçok vilayetinde 2020'den bu yana saha çalýþmalarý gerçekleþtiren Çalýþkan; 2021 Irak Parlamento Seçimleri ile 2023 Yerel Seçimlerinde uluslararasý gözlemci olarak görev yapmýþtýr. Çalýþkan ayrýca Çin'in Orta Doðu politikasý üzerine de akademik çalýþmalar yürütmektedir.]

* Makalelerdeki fikirler yazarýna aittir ve Anadolu Ajansýnýn editöryal politikasýný yansýtmayabilir.