Türkiye-Ýran sýnýrýndaki güvenlik duvarýndan etkilendi! Varhelyi: Biz mesajý aldýk
ABONE OL

Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu ile Avrupa Birliði (AB) Komisyonunun Komþuluk ve Geniþlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, Türkiye-Ýran sýnýrýndaki incelemelerinin ardýndan ortak açýklama yaptý.

Soylu, Varhelyi, Bakan Yardýmcýsý Ýsmail Çataklý, AB Türkiye Delegasyonu Baþkaný Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile diðer yetkililer, yapýmý devam eden güvenlik duvarý, hendek ve diðer çalýþmalarý inceledikten sonra Ýl Emniyet Müdürlüðüne geldi.

Burada gerçekleþtirilen toplantýnýn ardýndan yapýlan ortak açýklamada konuþan Soylu, sýnýr duvarlarý, güvenlik yollarý, optik kuleler, radar sistemleri ve konvansiyonel olarak alýnan güvenlik tedbirlerini birlikte gözlemlediklerini söyledi.

Çalýþmalarla ilgili güvenlik birimlerinden bilgi aldýklarýný belirten Soylu, "Kapýköy Sýnýr Kapýsý'na birlikte gittik. Orada da deðerlendirmeler yaptýk ve þimdi de burada hem heyetler arasý hem de baþ baþa bir görüþme yapýp kendisiyle beraber döneceðiz. Türkiye'den de uðurlayacaðýz. Öncelikle Oliver'e huzurunuzda çok teþekkür etmek istiyorum. Sayýn Avrupa Birliði büyükelçimiz de buradalar. Hakikaten çok verimli bir toplantý gerçekleþtirdik. Sýnýr duvarlarýmýzla ilgili özellikle þunu söylemem gerekir. 1100 kilometreye kadar sýnýr duvarlarýmýzýn uzunluðu gelmiþ oldu. Hem güney hem de doðuda. Zannediyorum bu yýlýn sonuna kadar Özalp sýnýrýný bitireceðiz. Baþkale bölgemiz kalmýþ olacak. Onu da önümüzdeki yýlýn temmuz ayýna kadar inþallah bitirmiþ olacaðýz." diye konuþtu.

- "BUGÜN ÇOK YAPICI GÖRÜÞMELER YAPTIK"

Sýnýr hattýnda güvenlik güçlerinin aldýðý önlemlere de deðinen Soylu, Van bölgesinin, Hakkari sýnýrýna kadar güvenlik yollarý, sýnýr duvarlarý, gece görüþ kameralarý, optik kuleleri olan hem de Türk Silahlý Kuvvetleri, hemen arkasýndan jandarma, polis özel harekat olmak üzere sýnýr duvarlarýndan sonraki korumayý da sistematik þekilde saðlayan bir anlayýþla bütünleþmiþ olacaðýný vurguladý.

Bölgenin baþka bir özelliðinin daha olduðunu aktaran Soylu, þunlarý kaydetti:

"Ona Van'da yeni baþladýk. Van Denizi'ni, Van Gölü'nü Sahil Güvenliðin korumasý altýna verdik çünkü onlarýn bu konuda çok büyük bir kabiliyetleri var. Bu kabiliyetlerini geliþtirmeye devam ediyorlar. Oliver Bey'e çok teþekkür ediyorum. Bugün çok yapýcý görüþmeler yaptýk. Burada da sizin huzurunuzda söylemek isterim. Avrupa Birliði'nin gerek doðu, gerekse batý sýnýrlarýmýzda optik kuleler açýsýndan 108 milyon avroluk katkýsý var. Yani bizim þu andaki optik kulelerimiz ve optik kulelerdeki gece görüþ kameralarýný Avrupa Birliði'nin desteði saðlýyor. Gerek güvenlik yollarýmýz olsun, gerek aydýnlatmalarýmýz olsun, gerek güvenlik duvarlarýmýz olsun, bunu milli bütçemizden saðlýyoruz. Bir araya gelen bir bütünsellikle hem batý sýnýrlarýmýzda hem de doðu sýnýrlarýmýzda ortak bir çabayý gerçekleþtiriyoruz. Bugün bunlarý hep beraber deðerlendirdik. Sayýn Oliver ile hakikaten çok verimli, dostane ve çözüme yönelik birçok deðerlendirmemiz oldu. Ýnþallah bundan sonra bu adýmlarý daha çok geliþtirebilme fýrsatýný hep birlikte ortaya koyarýz. Özellikle doðu sýnýrýmýzda gittiðimiz yerler çetin yerlerdi, bu çetin yerlere gelip bu konuyu kendisinin gözlemlenmesini bilhassa çok kýymetli bulduðumuzu ifade etmek isteriz."

- "ÝÞLERÝN BU KADAR ÝLERLEMÝÞ OLDUÐUNU GÖRMEK MUTLULUK VERÝCÝ"

Varhelyi de Türkiye'yle olan çalýþmalarýn sýnýr bölgelerini de kapsadýðýný ifade etti.

"Türkiye'nin hem Suriyeli sýðýnmacýlara ev sahipliði yapma konusunda hem de sýnýrlarý korumak konusundaki büyük çabasýný çok büyük takdirle karþýlýyoruz. Bu hepimizin ortak bir meselesi." diyen Varhelyi, þunlarý söyledi:

"Bu ortak meseleye bizler de katký yapýyoruz. Bu sýnýrlarda bu kadar geliþmiþ bir sýnýr koruma sisteminin olmasýný görmek de bizim için çok tatmin edici, çok mutluluk vericidir. Sýnýrlarýn korunmasý adýna ayný zamanda da sýnýrlarda organize suç þebekelerinin ve insan kaçakçýlarýnýn bunu ticarete çevirmelerini önlemek için verilen bu çabaya finansal olarak da destek veriyoruz. Dolayýsýyla iþlerin burada ne kadar ilerlemiþ olduðunu görmek bizim için çok büyük mutluluk verici ama tabii ki yapýlacak baþka iþler de var. Onlara da katký vermeye devam edeceðiz. Þu ana kadar tamamlanmýþ olan kýsým gayet iyi iþliyor ve çok yüksek standartlarda hizmet veriyor. Bunu kendimiz de gördük. Bugün Sayýn Bakan size ve Türkiye'ye vermek istediðiniz mesaj þu. 'Avrupa olarak bize güvenmeye devam edebilirsiniz.' Zira biz size güvenmeye devam ediyoruz."