Türkiye Ticaret Bakanlýðý'nýn desteðiyle Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) çatýsý altýndaki Uluslararasý Teknik Müþavirlik Ýþ Konseyi Kamu ve Özel Sektör Ortaklýðý (PPP) Komitesi'nin organizasyonunda, Biþkek'te "Türkiye-Kýrgýzistan PPP Konferansý ve Türkiye Tecrübesi" baþlýklý konferans düzenlendi.
Konferansa, Kýrgýzistan Cumhuriyet Partisi Milletvekili Mahabat Mavlyanova, Ekonomi Bakan Yardýmcýsý Avtandil Alýbayev, Yatýrýmlar Teþviki ve Koruma Ajansý Baþkan Yardýmcýsý Sýrgak Mederkulov, Küçük Hidroelektrik Santralleri Derneði Baþkaný Elvira Borombayeva'nýn yaný sýra Türkiye'den Ticaret Bakanlýðý Serbest Bölgeler Yurtdýþý Yatýrým ve Hizmetler Genel Müdürü Uður Öztürk ve Türkiye'nin Biþkek Büyükelçisi Fýrat katýldý.
"Yatýrýmcýlarýn önündeki bürokratik engeller kalkmalý"
Büyükelçi Fýrat, Kýzgýzistan'a gelecek yatýrýmcýlarýn önündeki bürokratik engellerin kaldýrýlmasý gerektiðini belirterek, Kýrgýzistan ile ortak ticaret hacmini büyütmek amacýyla gelecek haftadan itibaren Türk iþ adamlarýný Kýrgýzistan'a getireceklerini söyledi.
Fýrat, iki ülke cumhurbaþkanlarýnýn talimatý doðrultusunda, Türkiye ile Kýrgýzistan arasýndaki ticaret hacminin 500 milyon dolardan 1 milyar dolara çýkarýlmasýna yönelik kapsamlý çalýþmalarý baþlattýklarýný kaydetti.
Türkiye'nin PPP konusunda lider konumda olduðunu vurgulayan Fýrat, konferansýn Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Kýrgýzistan'a yaptýðý resmi ziyaretin ardýndan en kýsa zamanda tertip edilmesinden duyduðu memnuniyeti dile getirdi.
10 milyon dolarlýk proje
Cumhuriyet Partisi Milletvekili Mavlyanova, Kýrgýzistan'da kamu ve özel sektör iþ birliðiyle týbbi alanda hemodiyaliz ünitelerin temini ve kurulumu için 10 milyon dolar deðerinde bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.
Mavlyanova, kamu-özel ortaklýðý alanýnda edindiði tecrübesini Kýrgýzistan ile paylaþtýðý için Türkiye'ye teþekkür ederek, Kýrgýz hükümetinin kamu-özel ortaklýðýný geliþtirerek ülkeye yatýrýmcý çekmesi gerektiðini dile getirdi.
"160 milyon dolar deðerinde 15 projemiz var"
Ekonomi Bakan Yardýmcýsý Alýbayev de kamu-özel ortaklýðýnýn önemine vurgu yaparak, "Kýrgýzistan'da 160 milyon dolar deðerinde kamu-özel ortaklýðý bekleyen saðlýk, spor, turizm, ulaþým, taþýmacýlýk, eðitim ve kültür alanýnda 15 projemiz var." dedi.
Türkiye’nin PPP alanýnda edindiði tecrübeden yararlanmak istediklerini belirten Alýbayev, "Kýrgýzistan ile Türkiye kamu-özel ortaklýðýyla gerçekleþen projelere imza atacaðýna inandýðýný söyledi.
"Türkiye PPP uygulamasýnda baþarýlý bir ülke konumunda"
Yatýrýmlar Teþviki ve Koruma Ajansý Baþkan Yardýmcýsý Mederkulov da "Türkiye'nin PPP uygulamasýnda baþarýlý bir ülke konumunda" olduðunu söyledi.
Mederkulov, bu konferansýn, ortak fikir ve projelerin teþviki için uzun vadeli karþýlýklý iþ birliðinin temelini oluþturacaðýna inandýklarýný belirtti.
"Kýrgýzistan'a destek vermeye hazýrýz"
Serbest Bölgeler Yurtdýþý Yatýrým ve Hizmetler Genel Müdürü Öztürk de Türkiye'nin her zaman Türk dünyasýyla iliþkilerini geliþtirmek için var gücüyle çalýþtýðýný anýmsatarak, "Kýrgýz kardeþlerimizin refahýný artýracak her türlü projeye elimizden gelen desteði vermeye hazýrýz." dedi.
Öztürk, Türkiye'nin yurt dýþý müteahhitlik firmalarýnýn 1972'den bugüne 121 ülkede 370 milyar dolar deðerinde 9 bin 500'den fazla proje üstlendiðine vurgu yaptý.
Ýki ülke arasýndaki ticaret ve hizmetler alanýndaki geliþmelere deðinen Öztürk, Türk müteahhitlik firmalarýnýn Kýrgýzistan'da bugüne kadar toplam 720 milyon dolarlýk 70 projeye imza attýðýný belirtti.
Kýrgýz yetkililerin yoðun ilgi gösterdiði konferansta, DEÝK PPP Komitesi Baþkaný Dr. Eyüp Vural Aydýn, "PPP'nin Temelleri ve Baþlýca Ýlkeleri" ve "PPP Projelerinde Türk Modeli ve Tecrübesi" baþlýklý sunumlar yaptý.