Türkiye, NATO'nun Kosova'daki Barýþ Gücü'nün komutasýný Ýtalya'ya devretti
ABONE OL

KFOR'un baþkent Priþtine'deki ana karargahýnda düzenlenen devir teslim törenine, Kosova Cumhurbaþkaný Vjosa Osmani, Baþbakaný Albin Kurti, Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler, Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Metin Gürak, Ýtalya Savunma Bakaný Guido Crosetto, NATO'nun Napoli'deki Mütteffik Müþterek Kuvvetler Komutaný Amiral Stuart Benjamin Munsch, Türkiye'nin Priþtine Büyükelçisi Sabri Tunç Angýlý'nýn yaný sýra çok sayýda davetli katýldý.

Türkiye ve Ýtalya'nýn milli marþlarýnýn okunmasýyla baþlayan törende KFOR'un komutanlýk görevi, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaþ'tan Ýtalyan Tümgeneral Enrico Barduani'ye devredildi.

Cumhurbaþkaný Osmani, Kosova'da sakin, güvenli ve barýþçýl bir ortamýn kalmasýný saðlamak için KFOR ile yakýn þekilde çalýþmaya devam edeceklerini söyledi.

Osmani, Tümgeneral Ulutaþ'a görev süresi boyunca gösterdiði profesyonellik ve özverili çalýþmalar için Türkçe olarak, "Tümgeneral Ulutaþ, her þey için içtenlikle çok teþekkür ederim." dedi.

Tümgeneral Ulutaþ, törende yaptýðý konuþmada, Kosova'da pek çok zorluk ve gerilimin devam ettiðini ancak taraflarýn kararlý ve yapýcý yaklaþýmýyla tüm engellerin aþýlabileceðini vurguladý.

Ulutaþ, "Bir Türk Tümgeneral olarak, ulusumun barýþý koruma ve bölgesel istikrara olan uzun süreli baðlýlýðýndan ve Kosova'daki NATO misyonuna verdiði destekten gurur duyuyorum." diye konuþtu.

KFOR'un yeni komutaný Barduani, görev süresi boyunca KFOR'un Kosova'da yaþayan tüm topluluklar için güvenli bir ortam oluþturmasýna katkýda bulunmaya devam edeceðini belirterek, "Bu ruhla görevim için þu Latince sloganý seçtim; 'Bütün insanlarýn birliði kazanýr.' Barýþ misyonumuza ulaþmak istiyorsak birlik þarttýr." dedi.

Güvenlik ve istikrarý saðlamak için Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararý uyarýnca 12 Haziran 1999'da Kosova'da göreve baþlayan KFOR'da, NATO üyesi ve NATO üyesi olmayan toplam 29 ülkeden yaklaþýk 4 bin 500 uluslararasý askeri personel bulunuyor.

Türk askeri, 1999'dan bu yana Kosova'da KFOR bünyesinde görev yapýyor. Türkiye, KFOR'un komutasýný ilk defa 10 Ekim 2023'te 1 yýllýðýna devralmýþtý.