Kacýr, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Konya Sanayi Odasý 50. Kuruluþ Yýl Dönümü programýnda, Türkiye'yi dünyanýn en büyük 11. ekonomisi haline getirdiklerini söyledi.
Türkiye'nin sanayileþmenin temelini oluþturan demir çelik üretiminde Avrupa'da lider ülkelerden biri olduðuna deðinen Kacýr, "Önümüzdeki dönemde katma deðerli üretim, yeþil ve dijital dönüþümü gerçekleþtirerek Türk sanayisinin 3 ana sacayaðý üzerinde yükselmesini saðlayacaðýz. Yüksek verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim anlayýþýyla yeþil ve dijital dönüþümü gerçekleþtirmek, stratejik hedeflerimizin en üst sýralarýnda yer alýyor." diye konuþtu.
Kacýr, yüksek teknoloji yatýrýmlarý için Ar-Ge'den seri üretime uçtan uca ,bütüncül bir destek mekanizmasý içeren "Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý"ný devreye aldýklarýný dile getirdi.
Makine, mobilite, üretimde yapýsal dönüþüm, saðlýk, kimya ürünleri ve dijital dönüþüm alanlarýnda 102 milyar liralýk yatýrýmý harekete geçirdiklerini vurgulayan Kacýr, ekonominin lokomotif sektörlerinin sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklý dönüþümünü destekleyecek yeni projeleri de ivedilikle devreye aldýklarýný ifade etti.
Kacýr, Dünya Bankasý iþbirliðiyle yürüttükleri projelerle 700 milyon dolarýn üzerinde finansmaný sanayicilere, KOBÝ ve yeþil teknoloji giriþimlerine sunduklarýný belirterek, þöyle konuþtu:
"Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý Baþkaný, Uluslararasý Ýmar ve Kalkýnma Bankasý ve Uluslararasý Finans Kurumunun üst düzey temsilcileriyle de sanayimizin karbonsuzlaþma yatýrýmlarý için 2030 yýlýna kadar 5 milyar dolar finansman saðlamasý hedefiyle hazýrlanan ortak beyannameyi dün imzaladýk. Ülkemiz sanayisi için tarihi bir adým. Sanayicilerimizin ikiz dönüþüm ihtiyaçlarý doðrultusunda yeni teþvik enstrümanlarýný devreye almayý sürdüreceðiz. Ülkemiz sanayisini yatýrým, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasýnda rekabetçi ve sürdürülebilir bir temelde daha da güçlendirmek için çalýþmaya devam edeceðiz."
Konya'da 2002'de 8 olan organize sanayi bölgesinin 12'ye çýkardýklarýný vurgulayan Kacýr, istihdamýn da 9 binden, 81 bin 290'a çýktýðýný anlattý.
Kacýr, Konya'ya 3 endüstri bölgesini kazandýrdýklarýna vurgu yaparak, þunlarý kaydetti.
"Konya'ya 2 teknopark, 22 Ar-Ge ve 1 tasarým merkezi kazandýrdýk. Þehrimizde gerçekleþecek yeni ya da ilave yatýrýmlar için 5 bin 496 teþvik belgesi düzenledik. 405 milyar lira sabit yatýrýmýn ve 88 binden fazla istihdamýn önünü açtýk. Önümüzdeki dönemde ilan ederek süratle devreye alacaðýmýz 'Bölgesel Geliþme Ulusal Strateji'miz kapsamýnda Konya'da gerçekleþtireceðimiz vizyon projeleri de belirledik."
Programa Bakan Kacýr'ýn yaný sýra Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Konya Valisi Ýbrahim Akýn, Büyükþehir Belediye Baþkaný Uður Ýbrahim Altay, AK Parti Konya Ýl Baþkaný Hasan Angý, Ýl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Konya Sanayi Odasý Baþkaný Mustafa Büyükeðen, belediye baþkanlarý, bazý milletvekilleri, oda baþkanlarý, sanayiciler ve iþ insanlarý katýldý.
Programda bazý sanayicilere teþekkür plaketi verildi.