Türkiye'de yaþayan Bulgaristan vatandaþlarý, ülkelerindeki siyasi istikrarsýzlýðýn son bulmasýný istiyor
ABONE OL

Çifte vatandaþlar, ülkelerinde 27 Ekim'de yapýlacak erken genel seçim için Türkiye'de kurulacak 168 sandýkta oy kullanacak.

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanýþma Derneði (BAL-TÜRK) Onursal Baþkaný Dr. Bayram Çolakoðlu, AA muhabirine, Bulgaristan'da son 3 yýldýr çok ciddi siyasi istikrarsýzlýk yaþandýðýný, bu süreçte kurulan hükümetlerin 6 aydan fazla ömür süremediðini söyledi.

Bulgaristan'da cumhurbaþkanýnýn yetkisi dahilinde kurduðu hükümetlerle devletin yönetildiðini dile getiren Çolakoðlu, parlamentoya çok sayýda küçük parti girdiðini, koalisyon hükümeti oluþturulamadýðýný kaydetti.

Çolakoðlu, seçimlerin yenilenme sýklýðý ve partilerin uzlaþmaz tavrýnýn Bulgaristan vatandaþlarý arasýnda büyük býkkýnlýða neden olduðuna iþaret ederek, "Bu býkkýnlýk da seçime katýlmayý engelliyor. Bu Türkiye'de yaþayan çifte vatandaþlara, Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaþlýðýný taþýyan vatandaþlarýmýza da yansýyor. Katýlýmlarda düþüþ oluyor." ifadelerini kullandý.

- "ÇEVRÝM ÝÇÝ DÝLEKÇE SAYISI YÜZDE 30 DÜÞTÜ"

Seçimlerde yurt dýþýnda sandýk açýlmasý için verilen çevrim içi dilekçe sayýsýnda yüzde 30 düþüþ yaþandýðýný bildiren Çolakoðlu, bunun seçime katýlým sayýsýnýn düþeceðine dair bir iþaret olduðunu vurguladý.

Çolakoðlu, Bulgaristan seçimleri için Türkiye'de 168 sandýk kurulacaðýný belirterek, "168 sandýk oldukça yüksek bir sayý. Herkesin rahatça oy kullanabileceði bir oran. Sandýk sayýsý katýlýmý ne kadar etkiler? Kolaylaþtýrýr ama vatandaþý motive eden bir unsurun olmasý lazým. 'Bir þey deðiþmez' beklentisi olduðu sürece katýlým da düþük kalýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de oy kullanabilecek çifte vatandaþ sayýsýnýn 250 bin civarýnda olduðunu, bu sayýnýn hiçbir zaman sandýða yansýmadýðýný aktaran Çolakoðlu, þunlarý söyledi:

"2009 yýlý Türkiye'de en fazla oyun kullanýldýðý yýldýr. Yaklaþýk 90 bin kiþi oy kullandý. Bir daha da o rakama ulaþýlmadý. Geçtiðimiz yýllarda cumhurbaþkanlýðý seçimi yapýldýðý dönem bir Türk aday olarak, Hak ve Özgürlük Hareketinin eski genel baþkaný Mustafa Karadayý da cumhurbaþkaný adayýydý. Onun da etkisiyle 60 bin civarý oy kullanýldý. Sonra tekrar düþtü. Bu potansiyelin harekete geçeceðini düþünmüyoruz. Eðilim ayný."

- "TABLONUN ÇOK FAZLA DEÐÝÞECEÐÝNÝ DÜÞÜNMÜYORUZ"

Çolakoðlu, Bulgaristan'da en az 7 partinin Meclise girmesinin beklendiðini aktararak, "Biz tekrar bir hükümet kurulabileceðine, istikrarlý bir hükümetin kurulabileceðine dair maalesef çok fazla bir ümit besleyemiyoruz. Tablonun çok fazla deðiþeceðini düþünmüyoruz." dedi.

Eski Baþbakan Boyko Borisov'un 2-3 yýl önce baþkanlýk sistemine geçilmesi konusunu gündeme getirdiðine, bu önerilerin çok tartýþýlmadan ve ön yargýlarla önünün kesildiðine iþaret eden Çolakoðlu, seçimlerde yine bir istikrarsýzlýk çýkmasý durumunda, bu konunun tekrar gündeme geleceðini ve daha fazla tartýþýlacaðýný düþündüðünü kaydetti.

Bayram Çolakoðlu, Bulgaristan'ýn istikrara kavuþmasýnýn Türkiye'de yaþayan çifte vatandaþlar için de bir avantaj olacaðýný vurgulayarak, sözlerini þöyle tamamladý:

"Þu an geldiðimiz noktada hükümeti A kiþisi kurmuþ, B partisi kurmuþ çok önemli deðil. Ýstikrarlý bir hükümetin kurulmasý, þu an birinci öncelik haline geldi. Bulgaristan'da öyle bir noktaya gelindi ki; vatandaþ þu an herhalde 'istikrarlý bir hükümet kurulsa ya kim kurarsa kursun' diyecek duruma geldi. Türkiye'de yaþayan çifte vatandaþlar için de ben böyle bir durum olduðunu tahmin ediyorum. Çünkü burada da bir býkkýnlýk var. Türkiye'den sandýk açýlmasý için yapýlan baþvurularda da ciddi bir düþüþ var, nisan ayýndaki seçime göre. Bu bize, burada da katýlýmýn düþeceðini gösteriyor."

- "KOALÝSYON HÜKÜMETÝ ÇOK UZUN ÖMÜRLÜ OLAMIYOR"

Sakarya Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanýþma Derneði Baþkaný Erdinç Bilaloðlu da Bulgaristan'da yüzde 4 seçim barajý bulunduðunu, yaklaþýk 6-7 partinin bu barajý geçebildiðini, ülkede tek baþýna hükümet kurulamadýðýný anlattý.

Ülkenin koalisyon hükümetleriyle yönetildiðini dile getiren Bilaloðlu, þunlarý söyledi:

"Farklý görüþlere sahip partiler bir araya geldiðinde, bu koalisyon hükümeti çok uzun ömürlü olamýyor. Bulgaristan'ýn bir an önce istikrara kavuþmasýný temenni ediyoruz. Çifte vatandaþlar olarak, istikrarýn saðlanmasý düþüncesi doðrultusunda oy kullanýyoruz. Bu seçim inþallah son olur ve bir istikrar söz konusu olur. Oradaki vatandaþlar da rahat bir nefes alýr, biz de."

Bilaloðlu, Türk ve Müslümanlarýn yoðun olarak desteklediði Hak ve Özgürlükler Hareketinin kendi içinde yaþadýðý anlaþmazlýklar nedeniyle ikiye bölündüðüne dikkati çekerek, "Amacýmýz Bulgaristan'da yaþayan Türklerin oylarýnýn hiç bölünmemesi, Bulgaristan'daki ve Türkiye'de yaþayan çifte vatandaþlarýmýzýn güçlü bir iradeye sahip olmasýydý ancak ikiye bölünmüþ oldu. Aklýn, mantýðýn hakim olacaðý bir seçim olmasýný temenni ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Bilaloðlu, Sakarya'da, Serdivan Hacý Emine Oba Ýlkokulu ve Ferizli Halk Eðitim Merkezi'nde sandýk kurulacaðýný, elektronik posta yoluyla müracaat yapamayan çifte vatandaþlarýn, seçim günü dilekçe vererek oy kullanabileceðini bildirdi.

Seçimin saðlýklý ve sorunsuz geçmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini aktaran Bilaloðlu, "Bugüne kadar çok fazla seçime gittik ancak insanlarýmýz yýlmasýn. Demokratik haklarýný kullansýnlar. Ýnþallah bu son olur. Vatandaþlarýmýza çaðrýmýz; herkes gelsin, oyunu kullansýn." dedi.