Türkiye'de yaþayan Rus ve Ukraynalýlar, sosyal medyadan çok sayýda ürünü internetten satýþa çýkardý
ABONE OL

Ukrayna-Rusya savaþý sonrasý yoðun göç alan Antalya'da yaþayan yabancý sayýsý 134 bin 339 oldu. Kentte, 101 bin 416 yabancý uyruklu, 26 bin 192 çalýþma izinli, 5 bin 763 geçici koruma kapsamýnda göçmen yaþamýný sürdürüyor. Kentte Alanya, Muratpaþa, Konyaaltý ilçelerinde yoðun nüfusa ulaþan Rusya ile Ukrayna vatandaþlarý, sosyal medya ve anlýk mesajlaþma uygulamalarýnda oluþturduklarý gruplarda iletiþim kurup, gündelik yaþamlarýný kolaylaþtýrma amacýyla paylaþýmlar yapýyor.

ÇOK SAYIDA ÜRÜN ÝLANDA

Sosyal medya ortamýndaki gruplarda bazý yabancýlarýn, ikinci el eþya, araç satýþý için ilan paylaþýmlarý da yer aldý. Ülkesine dönmeyi planlayan ya da ihtiyaç fazlasý ev eþyasýný satýþa çýkaran yabancýlarýn ilanlarýnda koltuk takýmýndan beyaz eþyaya, televizyondan buzdolabýna birçok ürün yer aldý. Paylaþýmlarda kullanýlmýþ mutfak tüpü, damacana, bardak, tencere gibi mutfak gereçleri dikkati çekti. Terlik, ayakkabý, bikini, iç çamaþýrý, elbise gibi giyim malzemelerinin de satýþý için yapýlan paylaþýmlarda elektrikli süpürge, yatak, oyuncak, bebek malzemeleri de yer aldý. Bazý paylaþýmlarda motosiklet, otomobil satýþý ve kiralama yapýlabileceði belirtilirken, fotoðraf makinesi, cep telefonu gibi dijital ürünlerin düþük fiyatlarý dikkati çekti. Ýlanlar arasýnda yasak olmasýna raðmen, elektronik sigara ve tütün malzemelerinin satýþýna yönelik paylaþýmlar da yer aldý.

EVCÝL HAYVAN SATIÞI

Yabancýlarýn evcil hayvan satýþý için paylaþýmlar yaptýklarý da görüldü. Ýnternet ortamýnda satýþý yasaklanan evcil hayvanlara, sosyal medya gruplarýyla yeni sahip aranan paylaþýmlarda, fiyatýn birebir görüþmede belirtileceði ifade edildi. Bazý hayvan sahiplerinin de ilanlarda evcil hayvanlarýna geçici süreyle bakabilecek hayvansever talebinde bulunduðu görüldü.

ÝHBAR EDÝN ÇAÐRISI

Tüketiciler Birliði Antalya Þube Baþkaný Neþet Gündüz, son zamanlarda yabancýlarýn sosyal medya gruplarýndan canlý hayvan, elektronik sigara, dijital eþya satýþýna yönelik þikayetin arttýðýný belirtti. Kontrolsüz satýþlarýn hukuki ve tüketici haklarý açýsýndan maðduriyet oluþturabileceðine deðinen Gündüz, "Bize gelen þikayetlere yönelik bir þey yapamýyoruz. Ýþlemlere yönelik belge ve muhatap olmadýðý için hak aramamýz mümkün olmuyor. Ticaret Bakanlýðý'nýn dikkatini çekmek istiyoruz. Burada gizli ticaret ve yasaklý ürün satýþý yapýlmaktadýr. Tüketicilerimiz, sosyal medya gruplarýndaki alýþveriþle karþýlaþtýðýnda telefon numarasýyla þikayette bulunabilir" dedi.