Türkiye'deki ilk þarj aðý iþletmeci lisanslarý verildi
ABONE OL

Yýlmaz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin elektrikli araç piyasasýnda ve þarj aðý altyapýsýnda henüz baþlangýç aþamasýnda olduðunu belirtti.

2021 sonu verilerine göre Türkiye'de yaklaþýk 6 bin 500 elektrikli araç ve 3 bin 500'e yakýn þarj ünitesi bulunduðunu kaydeden Yýlmaz, "Yerli otomobilimiz, TOGG'un yaratacaðý ivmelenmeyle, þarj istasyonlarýnýn sayýsýnda da bir artýþ gerekeceði ortada. Dünya ortalamalarýna baktýðýmýzda her 10 elektrikli araca bir þarj ünitesi ihtiyacýný görüyoruz. 2030'da 1 milyonun üzerinde elektrikli araç sayýsýna ulaþacaðýmýz öngörüldüðünde, en az 100 bin civarýnda þarj ünitesi ihtiyacý ortaya çýkýyor. Bu anlamda güçlü bir þarj aðý altyapýsý, elektrikli araç ekosisteminin geliþmesi için olmazsa olmaz." diye konuþtu.

Yýlmaz, þarj hizmeti piyasasýna yönelik yaptýklarý düzenlemelerin önemli bir farkýndalýk yarattýðýný ve sektöre dinamizm kazandýrdýðýný gözlemlediklerini aktardý.

18 Nisan itibarýyla þarj aðý iþletmeci lisanslarýna yönelik baþvurularý almaya baþladýklarýný anýmsatan Yýlmaz, "Yatýrýmcýlarýmýzýn bu alana yoðun ilgisini görüyor ve memnuniyetle karþýlýyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýz tarafýndan geçtiðimiz günlerde açýklanan hibe paketinin de bu alana olan ilginin artmasýný saðladýðýný belirtmek isterim. Gerek bizim düzenlemelerimizle gerekse de açýklanan hibe paketiyle, özellikle hýzlý þarj altyapýsýnýn yaygýnlaþtýrýlmasýna yönelik çaba gösteriliyor." ifadelerini kullandý.

Yýlmaz, çevreyi korurken diðer taraftan da orta ve uzun vadede ülke ekonomisi için önemli kazanýmlar elde edilebilecek bir alanda kritik adýmlar atýldýðýný belirterek þöyle devam etti:

"Kurumumuzca yapýlan düzenlemeler kapsamýnda, þirketler alacaklarý þarj aðý iþletmeci lisansý ile þarj aðý iþletebilecek. Kurulumuzda ilk etapta dosyalarýný tamamlamýþ 5 adet lisans baþvurusunu deðerlendirdik ve ilk lisanslarýmýzý verdik. Þarj aðý iþletmeci lisansý sahipleri, elektrikli araç kullanýcýlarýna, kendi kuracaklarý ünitelerle hizmet sunabilecekleri gibi sertifika vermek yoluyla, bir nevi akaryakýt sektöründeki bayilik sistemine benzer bir þekilde de hizmet götürebilecek. Burada sertifika sistemi üzerinden küçük ölçekli yatýrýmcýlarýmýza da çeþitli iþ modellerinin ve fýrsatlarýn doðuyor."

- ELEKTRÝKLÝ ARAÇ KULLANICILARI ÝÇÝN SERBEST ERÝÞÝM PLATFORMU

Elektrikli araç ekosisteminin dijital teknolojilerin yoðun kullanýldýðý bir alan olduðunu aktaran Yýlmaz, EPDK tarafýndan kurulacak Serbest Eriþim Platformu'nda elektrikli araç kullanýcýlarýnýn mobil bir uygulama üzerinden halka açýk þarj istasyonlarýnýn coðrafi konumlarý, þarj ünitesi ve soket sayýlarý, tip ve güçleri, ödeme yöntemleri ve müsaitlik durumlarýný görüntüleyebileceklerini anlattý.

Yýlmaz, bu sayede kullanýcýlarýn elektrikli araçlarýyla daha konforlu ve ekonomik seyahat etme imkanýna kavuþacaklarýný belirterek "Elektrikli araçlarýn yakýt maliyetleri benzin ve dizel yakýtlý araçlarla kýyaslandýðýnda çok daha avantajlý bir durumda. Mevcut fiyatlarla, elektrikli araçlarýn evden þarj edilmesi halinde oluþan yakýt maliyeti, benzin ve dizel yakýtlý araçlarýn yakýt maliyetinin yaklaþýk üçte biri seviyelerinde." dedi.

Araçtan þebekeye elektrik teknolojisi, akýllý þebekeye destek olacak diðer ileri teknolojik uygulamalar, batarya deðiþtirme istasyonlarý, mobil þarj istasyonlarý, kablosuz þarj, yol üstü þarj üniteleri, elektrikli yollar, aydýnlatma direði üniteleri gibi inovatif alanlara yönelik geliþmeleri yakýndan takip ettiklerini söyleyen Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Enerji piyasasýna yönelik dijital dönüþümü tetikleyen, yapay zeka, nesnelerin interneti, makine öðrenimi, bulut, büyük veri ve benzeri uygulamalar da mercek altýna aldýðýmýz diðer yenilik alanlarý. Düzenlemeye tabi þirketlerimizin bu teknolojileri kullanarak verimlilik ve hizmet kalitesinde iyileþtirme saðlamasý için gerekli düzenleme altyapýsý bulunuyor."

  • Elektrikli araç þarj istasyonu
  • Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu
  • EPDK