Türkiye'deki Kudüs algýsý düþünüldüðünden çok daha yüksek
ABONE OL

Fatih'te bir otelde düzenlenen basýn toplantýsýnda konuþan Mirasýmýz Kudüs Derneði Genel Baþkaný Muhammet Demirci, kurulduklarý 2008'den itibaren Kudüs'te Osmanlý'dan kalan tarihi mekanlarýn restorasyonunu yaptýklarýný ve Mescid-i Aksa'ya sahip çýkan Kudüs halkýna da her alanda insani yardým desteðinde bulunduklarýný söyledi.

Demirci, Kudüs'teki yardým faaliyetlerini sürdürürken, Türkiye genelinde yaptýklarý bilinçlendirme faaliyetleriyle Kudüs'ün milli ve manevi deðerini de anlatmaya gayret ettiklerini dile getirdi.

Anaokullarýndan üniversite kampüslerine, meydanlardan salon programlarýna, yarýþmalardan basýlý ve görsel medyaya kadar her alanda Kudüs'ü gündemde tutmaya gayret ettiklerinin altýný çizen Demirci, Türkiye'deki vatandaþlarýn Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya iliþkin algýlarýný incelemek için "Türkiye'de Kudüs Algýsý Araþtýrmasý" yaptýklarýný aktardý.

Araþtýrmaya katýlanlarýn büyük bir bölümünün Kudüs'e gitmek istediðini ifade ettiðini aktaran Demirci, "Bu araþtýrma bize gösteriyor ki milletimiz bunca manipülasyona raðmen Kudüs'e sahip çýkýyor ve sahip çýkmaya da devam edecek." dedi.

Demirci, araþtýrma sonucunda yýllardýr yaptýklarý çalýþmalarýn meyvesini vermiþ olduðunu görmenin mutluluðunu yaþadýklarýný belirterek, "Fakat kesinlikle yeterli deðil. Araþtýrma, bundan sonraki süreçte çok daha çalýþmamýz gerektiðini söylüyor. Araþtýrmayý halka açýk bir þekilde paylaþacaðýz. Herkes bu araþtýrmadan faydalanabilecek. Araþtýrma þunu gösteriyor, Kudüs, halkýmýzýn kalbinde, yüreðinde ciddi bir yer kaplýyor." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE'DEKÝ KUDÜS ALGISI DÜÞÜNÜLDÜÐÜNDEN ÇOK DAHA YÜKSEK

Fatih Sultan Mehmet Vakýf Üniversitesi (FSMVÜ) Ýnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Zekeriya Kurþun ise Kudüs'ün Türkiye ve Ýslam dünyasý için büyük önem taþýdýðýna dikkati çekerek, Mirasýmýz Kudüs Derneði'nin, "Kudüs ile ilgili Türkiye'de genel algý nedir?" sorusuna cevap aramak için harekete geçtiðini söyledi.

Araþtýrma çerçevesinde çok deðiþik ve çapraz sorular oluþturduklarýna iþaret eden Kurþun, þöyle devam etti:

"Anketin sonucuna göre, Türkiye'de Kudüs algýsý pek çok insanýn düþündüðünden çok daha yüksek. Bu sonuç birkaç nedenden kaynaklanýyor. Birincisi, çatýþma alaný olmasý nedeniyle dikkat çekiyor. Diðer taraftan Kudüs, Müslümanlarýn ilk kýblesi. Bu nedenle Kudüs'e ilgi oldukça yüksek. Ancak Kudüs ile ilgili bilgilendirme konusunda bazý yetersizlik olduðu ortaya çýktý. Bu nedenle araþtýrma merkezleri, üniversiteler ve medyanýn Kudüs konusunda daha doðru ve anlamlý bilgilerle donatýlmasý gerektiðini gördük."

Prof. Dr. Kurþun, Türkiye de dahil olmak üzere bütün Ýslam ülkelerinin Kudüs konusunda alýnacak kararlarda, kamuoyunun bilgisine, algýsýna, taleplerine önem vermek zorunda olduðunu belirterek, bu çalýþmanýn aslýnda bu karar mekanizmalarýna bir mesaj niteliði taþýdýðýný dile getirdi.

- "ÖNGÖRÜLERÝMÝZÝN ÇOK BÜYÜK KISMI DOÐRULANDI"

Ýstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakký Akýn da araþtýrmanýn genel olarak algý, tutum ve beklentilerin ne olduðuyla ilgili sorular içerdiðini aktardý.

Türk toplumunun büyük çoðunluðunun Kudüs'ün kutsal þehir olduðunun farkýna vardýðýný vurgulayan Akýn, "Türk toplumunun, hem bu kutsiyetin korunmasý hem de bölgenin savaþ ve istikrarsýz durumundan çýkarýlmasýyla ilgili hassasiyetini net bir þekilde tespit ettik." ifadelerini kullandý.

Akýn, 1109 kiþiyle yapýlan ankette, cinsiyet, meslek, medeni hal ve yaþ gruplarýnýn dikkate alýndýðýný belirterek, "Ýlk kýble olmasý nedeniyle Kudüs ile ilgili toplumsal bir hafýza var. Bu kutsiyetle ilgili farkýndalýðý bekliyorduk. Son bir yýldýr bölgede savaþla ilgili yaþanan gerilim ve trajedinin de ankete yansýmasýný bekliyorduk. Onu da tespit etmiþ olduk. Aþaðý yukarý öngörülerimizin çok büyük kýsmýnýn doðrulandýðýný görmüþ olduk." diye konuþtu.