UEFA'nýn skandal Merih Demiral kararýna tepki yaðdý! Alman bakana 'ýrkçýlýk' cevabý: Önce kendi tarihlerine baksýnlar
ABONE OL

UEFA ve Almanya Ýçiþleri Bakaný Nancy Faeser'in A Milli Futbol Takýmý oyuncusu Merih Demiral'ýn yaptýðý 'Bozkurt' iþaretine iliþkin açýklamasý ve kararýna Türkiye'den peþ peþe tepki yaðdý.

BAHÇELÝ'DEN, UEFA'NIN MÝLLÝ FUTBOLCU MERÝH DEMÝRAL HAKKINDAKÝ DÝSÝPLÝN SORUÞTURMASINA TEPKÝ

MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, "Dün akþam attýðý gol ve oynadýðý futbolla milletimizin takdirini ve haklý övgüsünü kazanan Merih Demiral evladýmýzýn gol sevincini 'bozkurt' iþaretiyle paylaþmasý, anlaþýlan içimizde ve dýþýmýzda pek çok hastalýklý çevreyi rahatsýz etmiþ, bu suretle farklý arayýþ ve açýklamalarýn bahanesi olmuþtur." deðerlendirmesinde bulundu.

Türk ve Türkiye husumeti aþikar olan dahili odaklarýn yaný sýra UEFA'nýn da bu þer kervana iþtirakinin son derece yanlý ve yanlýþ olduðunu belirten Bahçeli, þunlarý kaydetti:

"Merih evladýmýzýn fileleri havalandýrmasýný müteakiben yaptýðý 'bozkurt' iþareti Türk milletinin dünyaya mesajý olup, UEFA'nýn bu kapsamda soruþturma baþlatmasý hem maksatlý hem de son günlerde tehlikeli þekilde mesafe alan zincirleme provokasyonlarýn bir ara istasyonudur.

UEFA'nýn baþlattýðý soruþturmayý kýnamakla birlikte sahadaki mücadelemizin masa baþýnda heder edilmemesi için herkesin, her insanýmýzýn saðduyulu ve soðukkanlý davranmasý milli bir zarurettir. Her zeminde ülkemizin önünü kesmek, iç huzur ve barýþ ortamýmýzý bulandýrmak isteyen fýrsat düþkünlerinin tahrik ve tacizlerine kapýlmamak ortak sorumluluðumuzdur."

AK PARTÝ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELÝK: IRKÇILIK VE FAÞÝZM ARAYANLAR AVRUPA'DAKÝ SEÇÝM SONUÇLARINA ODAKLANMALI

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, UEFA'nýn, milli futbolcu Merih Demiral hakkýnda disiplin soruþturmasý açmasýna iliþkin, "Irkçýlýk ve faþizm arayanlarýn Avrupa'da son zamanlarda farklý ülkelerdeki seçim sonuçlarýna odaklanmalarý yerinde olacaktýr." ifadesini kullandý.

Çelik, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, þunlarý kaydetti:

"Almanya Ýçiþleri Bakaný Nancy Faeser'ýn, milli futbolcumuz Merih Demiral'ýn gol sevincini hedef alarak yaptýðý açýklama ve UEFA'nýn baþlattýðý soruþturma kabul edilemez. Irkçýlýk ve faþizm arayanlarýn Avrupa'da son zamanlarda farklý ülkelerdeki seçim sonuçlarýna odaklanmalarý yerinde olacaktýr."

VARANK'TAN, ALMAN BAKAN FAESER'E TEPKÝ

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baþkaný Mustafa Varank, Almanya Ýçiþleri Bakaný Nancy Faeser'in, A Milli Futbol Takýmý oyuncusu Merih Demiral'ýn yaptýðý 'Bozkurt' iþaretini ýrkçýlýk olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Varank, "Milli futbolcumuzun gol sevincini 'ýrkçýlýk' olarak niteleyenler önce kendi tarihlerine baksýnlar" dedi.

Almanya Ýçiþleri Bakaný Faeser, A Milli Futbol Takýmý oyuncusu Merih Demiral'ýn, Avrupa Futbol Þampiyonasý'nda Avusturya'yý 2-1 maðlup ettikleri karþýlaþmada yaptýðý 'Bozkurt' iþareti ile ilgili sosyal medya hesabýndan açýklama yaptý. Faeser, "Aþýrý saðcý Türklerin sembollerinin stadyumlarýmýzda yeri yoktur. Avrupa Futbol Þampiyonasý'nýn ýrkçýlýk platformu olarak kullanýlmasý kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nýn konuyu araþtýrýp yaptýrýmlarý deðerlendirmesini bekliyoruz" dedi.

'KENDÝ TARÝHLERÝNE BAKSINLAR'

Mustafa Varank, Faeser'in bu açýklamasýný kendi sayfasýnda paylaþarak, "Merih'in gol sevinci bu topraklara ait bir deðerdir. Futbolcumuzla gurur duyuyoruz ve her daim yanýndayýz. Milli futbolcumuzun gol sevincini 'ýrkçýlýk' olarak niteleyenler önce kendi tarihlerine baksýnlar. LGBT propagandasýný ayakta alkýþlayanlarýn ya da PKK'ya selam duranlarýn Türk'ü hazmetmesini zaten beklemiyoruz" ifadelerini kullandý.

BAKAN BAK'TAN MÝLLÝ FUTBOLCU MERÝH DEMÝRAL ÝÇÝN DESTEK PAYLAÞIMI

Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak, UEFA'nýn hakkýnda disiplin soruþturmasý açtýðý milli futbolcu Merih Demiral'a sosyal medya hesabýndan destek verdi.

Bakan Bak, X hesabýndan "Uzun uzun yazmaya gerek yok..." notuyla Merih'in fotoðrafýný paylaþtý.

2024 Avrupa Þampiyonasý son 16 turunda Avusturya'yý 2-1 yenen A Milli Futbol Takýmý'nýn iki golünü de kaydeden Merih, bozkurt iþareti yapmýþtý.

DIÞÝÞLERÝ BAKANLIÐI: SÝYASÝ AMAÇLI TEPKÝLERÝ KINIYORUZ

Dýþiþleri Bakanlýðý, A Milli Futbol Takýmý oyuncusu Merih Demiral'a karþý açýlan disiplin soruþturmasý hakkýnda açýklamada bulundu.

Bakanlýðýn açýklamasýnda þu ifadeler yer aldý;

"2024 Avrupa Futbol Þampiyonasý kapsamýnda A Milli Futbol Takýmýmýz ile Avusturya A Milli Futbol Takýmý arasýnda dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçýnýn ardýndan UEFA tarafýndan milli futbolcumuz Merih Demiral hakkýnda disiplin soruþturmasý açýlmasý kabul edilemez.

Diðer taraftan, Alman Federal Anayasayý Koruma Teþkilatýnýn Eylül 2023'te yayýmladýðý raporda, her bozkurt iþareti yapanýn aþýrý saðcý olarak nitelendirilemeyeceði vurgulanmýþken ve "bozkurt" iþareti Almanya'da yasaklý bir simge deðilken, Sayýn Demiral'a Alman makamlarý tarafýndan gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancý düþmanlýðý içerdiði deðerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasýndaki sevinç kutlamasý sýrasýnda, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanýlmasýna yönelik siyasi amaçlý tepkileri kýnýyoruz."

AK Parti'den Alman Ýçiþleri Bakaný Faeser'ýn Merih Demiral hakkýndaki açýklamasýna sert tepki

Varank'tan, Alman Bakana tepki: Önce kendi tarihlerine baksýnlar

MHP Lideri Bahçeli'den UEFA'nýn "Bozkurt" soruþturmasýna tepki

Merih Demiral hakkýnda soruþturma baþlatýldý

ALMANYA ÝÇÝÞLERÝ BAKANI FAESER SKANDAL MERÝH DEMÝRAL AÇIKLAMASI

Almanya Ýçiþleri Bakaný Nancy Faeser, Türkiye ve Avusturya arasýndaki 2024 Avrupa Futbol Þampiyonasý (EURO 2024) son 16 turu maçýnda Merih Demiral'ýn gol sevincini hedef alarak UEFA'dan yaptýrým istedi.

Faeser, sosyal medya platformu X üzerinden yaptýðý açýklamada, "Aþýrý saðcý Türklerin sembollerinin stadyumlarýmýzda yeri yoktur. Avrupa Futbol Þampiyonasý'nýn ýrkçýlýk platformu olarak kullanýlmasý kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nýn konuyu araþtýrýp yaptýrýmlarý deðerlendirmesini bekliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Bakan Faeser ayrýca, "Güvenlik yetkililerimiz Almanya'daki aþýrý saðcý Türkleri yakýndan takip ediyor. 'Bozkurtlar' Federal Anayasayý Koruma Dairesi'nin denetimi altýnda." ifadelerini kullandý.

Almanya Tarým Bakaný Cem Özdemir de X hesabýndan Demiral'ýn gol sevinciyle ilgili, "Mesajý aþýrý saðcýdýr, terörü ve faþizmi temsil eder. Bunu tartýþmak yorucu. UEFA'nýn bir sonuç çýkarmasý gerekiyor." açýklamasýndan bulundu.

UEFA, MÝLLÝ FUTBOLCU MERÝH DEMÝRAL HAKKINDA SORUÞTURMA BAÞLATTI

UEFA, A Milli Futbol Takýmý'nýn 2024 Avrupa Þampiyonasý son 16 turunda Avusturya'yý 2-1 yendiði maçta "uygunsuz davranýþlarda bulunduðu iddiasýyla" Merih Demiral ile ilgili soruþturma açtý.

UEFA'dan yapýlan açýklamada, "Avusturya ile Türkiye arasýnda, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nýn Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Þampiyonasý son 16 turu maçýnda, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ýn uygunsuz davranýþlarda bulunduðu iddiasýyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliði'nin 31(4) maddesi uyarýnca soruþturma açýlmýþtýr." denildi.

Turnuvada çeyrek finale yükselen milli takýmýn Avusturya karþýsýnda iki golünü de kaydeden Merih Demiral, bozkurt iþareti yapmýþtý.