Türkiye'den BM'de Suriye mesajý
ABONE OL

Türkiye'nin DM Daimi Temsilcisi Yýldýz, BM Güvenlik Konseyi'nde, Suriye'de siyasi ve insani durumun ele alýndýðý oturumda konuþtu.

Yýldýz, "Suriye ihtilafý 14'üncü yýlýna girmesine raðmen kalýcý bir siyasi çözüm umudu halen belirsizliðini koruyor. Krizin ekonomik, güvenlik ve insani boyutlarý kötüleþmeye devam ederken, diðer büyük çaplý krizlerin artmasý Suriye'ye olan ilgimizi azaltmamalý." ifadelerine yer verdi.

Ülkedeki mevcut durumun sürdürülebilir olmadýðýna deðinen Yýldýz, "Suriye konusunda yeniden enerjik bir odaklanmaya ihtiyaç var." dedi.

Türk Büyükelçi, 2254 sayýlý Güvenlik Konseyi kararý temelinde Suriye halkýnýn meþru taleplerini dikkate alan siyasi süreci yeniden canlandýrmadan, "Suriye'de hiçbir þeyin olumlu yönde ilerleyemeyeceðinin açýk olduðunu" belirtti.

"Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüþlerine yönelik koþullarýn yaratýlmasý, krizin çözümüne yönelik tüm çabalarýn bir parçasý olmalýdýr." diyen Ahmet Yýldýz, Suriye rejiminin bu konuda "birincil sorumluluðunu üstlenmesi" gereðini vurguladý.

Yýldýz, "Benzer þekilde, uluslararasý toplum, kuzeybatý Suriye'deki istikrar çabalarýný desteklemek de dahil olmak üzere, konuyu dýþsallaþtýrmadan mültecilerin geri dönüþüne yönelik çabalarý aktif olarak desteklemelidir." diye ekledi.

- ⁠SINIR KAPILARININ AÇIK KALMASININ ÖNEMÝNÝ HATIRLATTI

BM Daimi Temsilcisi Ahmet Yýldýz, Suriye'de hayat kurtaran yardýmlarýn "engelsiz sürekli ve öngörülebilir þekilde" ulaþtýrýlmasýnýn yaný sýra, "yeterli ve sürdürülebilir insani finansmanýn" Suriye ihtilafýna etkili þekilde çözüm bulmak için "ihtiyaç duyulan bütünsel yaklaþýmýn kritik bir parçasý" olduðunu belirtti.

Yýldýz, "Buna göre, insani ihtiyaçlar devam ettiði sürece Suriye'ye yönelik sýnýr ötesi yardým sevkiyatý için mevcut üç sýnýr kapýsýnýn kullanýlmaya devam edilmesini bekleme hakkýmýz var." diye konuþtu.

"Güvenlik Konseyi bu konuyla yakýndan ilgilenmeye devam etmelidir." diyen Yýldýz, özellikle, Suriye'de insani yardýma muhtaç kiþilerin 16,7 milyona ulaþtýðý bir dönemde, "insani yardým finansmanýndaki ciddi düþüþün endiþe verici olduðuna" vurgu yaptý.

Büyükelçi Yýldýz, BM tarafýndan, "Suriye'nin Tümü" yaklaþýmý çerçevesinde, daha fazla gecikmeden, BM Suriye Krizi Bölgesel Ýnsani Yardým Koordinatörü pozisyonuna uygun bir atama yapýlmasý yönünde çaðrýda bulundu.

- TERÖR ÖRGÜTLERÝNÝN BÖLGEDEKÝ OLUMSUZ ETKÝLERÝNE DEÐÝNDÝ

Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Ahmet Yýldýz, Suriye'deki Allouk su istasyonunun, Derbasiye trafosundan gelen elektrikle çalýþtýðýný, PKK/YPG/sözde "SDG" terör örgütünün kontrolündeki Derbasiye trafosunda yaþanan elektrik kesintisinin, Allouk su istasyonunun çalýþmasýna engel olduðunu, terör örgütünün "vahim ihlalleri, baskýlarý ve saldýrýlarýnýn hýz kesmeden devam ettiðini" söyledi.

Yýldýz, "Yerel bürolarýn PKK/YPG/sözde 'SDG' tarafýndan yakýlmasý, bunun açýk göstergesidir. Ayrýca Deyrizor bölgesindeki yerel aþiretlerin tepkileri de diðer bir delildir." dedi.

Türk Büyükelçi, sözde "Toplumsal Mutabakat" temelinde kurumlar kuran ve bunun uygulanmasýný denetleyecek sözde bir "mahkeme" oluþturan terör örgütünün, önümüzdeki ay sözde "yerel seçim" düzenlemeye hazýrlandýðýna dikkati çekti.

"Bu çabanýn, Suriye'nin toprak bütünlüðüne ve birliðine tamamen aykýrý olduðu çok açýktýr." diyen Ahmet Yýldýz, terör örgütünün sözde seçim çabasýný desteklemenin, "Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý kararýna aykýrý hareket etmek" anlamýna geleceðini belirtti.

Yýldýz, "Türkiye, Suriye'de kalýcý bir çözüme ulaþmaya yönelik uluslararasý çabalarý desteklemeye devam edecektir." diye ekledi.