Yýldýz, 193 üyeli BM Genel Kurulunda UNRWA'ya iliþkin geliþmelerin ele alýndýðý oturumda konuþtu.
UNRWA'nýn 1949 yýlýndaki kuruluþundan bu yana milyonlarca Filistinli mülteci için hayat kurtarýcý destek saðladýðýna iþaret eden Yýldýz, "Bu destek yalnýzca hizmet verdiði kiþilerin refahý için deðil, ayný zamanda bölgenin daha geniþ istikrarý için de kritik öneme sahiptir." deðerlendirmesinde bulundu.
Büyükelçi Yýldýz, Ýsrail'in UNRWA çalýþanlarýna ve tesislerine yönelik saldýrýlarýnýn kabul edilemez olduðunu, Türkiye'nin söz konusu saldýrýlarý en güçlü þekilde kýnadýðýný söyledi.
"KABUL EDÝLEMEZ"
Ýsrail Meclisi'nde kabul edilen yasanýn özellikle iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda UNRWA'nýn kritik operasyonlarýna "doðrudan ve acil bir tehdit oluþturduðunun" altýný çizen Yýldýz, söz konusu yasanýn Ýsrail'in BM Þartý, BM kararlarý, Uluslararasý Adalet Divanýnýn Gazze'deki soykýrýmýn önlenmesine iliþkin ihtiyati tedbir kararlarý ve Genel Kurulun UNRWA'ya verdiði yetki ile diðer baðlayýcý uluslararasý yasal yükümlülüklerini ihlal ettiðini dile getirdi.
"UNRWA'ya yönelik saldýrý, Genel Kurula yönelik saldýrý olarak görülmeli." diyen Yýldýz, tüm BM üyelerinin Ýsrail'in UNRWA'yý yok etme giriþimlerine karþý güçlü þekilde durma sorumluluðu olduðunu vurguladý.
Yýldýz, UNRWA'nýn BM Genel Kurulu kararýyla kurulduðunu ve Filistinli mültecilere adalet ve barýþ saðlamak için kritik öneme sahip olduðunu belirterek, "UNRWA'nýn Finansmaný Çalýþma Grubu Baþkanlýðýný yürütmekte olan Türkiye, Ajansýn deðerli çalýþmalarýný hem siyasi hem de mali olarak desteklemeye devam edecektir." ifadesini kullandý.