Türkiye'den istihbaratta yeni açýlým alanlarý! Köse: Suriye'de, Irak'ta, Libya'da ve Somali'de gittikçe artan bir kapasite var
ABONE OL

Milli Ýstihbarat Akademisi Baþkaný Prof. Dr. Talha Köse, "Dünya siyasetinde daha etkin rol oynamak isteyen aktörlerin hemen hemen hepsi, istihbarat alanýndaki çalýþmalara aðýrlýk veriyorlar." dedi.

Milli Ýstihbarat Akademisince Ankara'da düzenlenen Ýstihbarat Çalýþmalarý Çalýþtayý'nda, Türkiye'de istihbarat alanýnda çalýþmalar yürüten akademisyenler bir araya geldi.

Milli Ýstihbarat Akademisi Baþkaný Prof. Dr. Köse, çalýþtayýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, bir istihbarat topluluðu oluþturmanýn akademinin temel hedeflerinden biri olduðunu söyledi.

Çalýþtaya katýlan akademisyenlerin varlýðý ve katkýlarýnýn kendileri açýsýndan önemli olduðunu belirten Köse, "Bugün biz istihbarata yaklaþýrken akademik bir perspektiften bu iþin geliþimine katký saðlayacak bir topluluðuz. Bu iþin uzmanlarý on yýllardýr Türkiye'de, dünyada önemli katkýlar yaptýlar ama buradaki topluluk bu iþin akademik geliþmesine katký saðlayacak bir topluluk." diye konuþtu.

Ýstihbarat çalýþmalarýnýn temel dönüm noktasý ve akademik literatürün önemli ölçüde geliþtiði dönemin 1990 sonrasýna denk geldiðini aktaran Köse, "Özellikle Soðuk Savaþ'ýn sona ermesinden sonra Soðuk Savaþ'a dair önemli arþiv belgeleri tasnif dýþý oluþmaya baþlýyor ve istihbaratçý olarak çalýþan farklý disiplinlerden akademisyenlerin hem arþiv belgeleri hem de bu iþin pratiðini yapan insanlarla etkileþmeleri yaygýnlaþtýktan sonra 90'larla birlikte aslýnda istihbarat çalýþmalarý disiplinin geliþmeye baþladýðýný görüyoruz." ifadelerini kullandý.

Köse, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Dünya siyasetinde daha etkin rol oynamak isteyen aktörlerin hemen hemen hepsi, istihbarat alanýndaki çalýþmalara aðýrlýk veriyorlar. Bu konuda bütçelerini artýrýyor ve akademiyle angajmanlarýný artýrýyorlar bunu görebiliyoruz. Bazýlarý tabii daha kapalý devre yapýyor, bazýlarý daha açýk yapýyorlar ama genel olarak özellikle çok kutuplu dünyaya geçiþ süreci bu dönüþümü saðlýyor."

Türkiye'nin yeni açýlým alanlarý olduðunu anlatan Köse, "Türkiye'nin Suriye'de, Irak'ta, Libya'da ve Somali'de gittikçe artan bir kapasitesi var. Özellikle askeri, polis ve baþka alanlarda da geliþme var ama bunlarýn biraz daha stratejik bir nosyonla geliþtirilmesi açýsýndan istihbarata daha fazla ihtiyaç duyulmaya baþlandý." þeklinde konuþtu.

- "TÜRKÝYE'NÝN AKADEMÝK YAKLAÞIMI SÝSTEMATÝK HALE GETÝRMESÝ GEREKÝYOR"

Köse, istihbarat çalýþmalarý alanýnýn, hem teknolojideki geliþmeler hem de yeni ilgi alanlarýyla birlikte geniþlemesine ihtiyaç duyulduðuna iþaret ederek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Hem teknolojideki geliþmeler hem istihbarat alanýndaki hýzlý geliþmeler hem de Türkiye'nin bu bölgesel açýlýmlarýyla birlikte, artýk Türkiye'nin bu konuda da daha akademik bir yaklaþýmý sistematik hale getirmesi gerektiði ortaya çýkýyor. Küresel ve bölgesel bir aktör olmak için burada ciddi bir ihtiyaç ortaya çýkýyor. Devlet kurumlarý ve akademi arasýndaki bu etkileþimin daha saðlýklý bir þekilde geliþmesi gerekiyor."

Bilgiyi yaymada ve toplamada farklý aktörlerle etkileþimin önemli rolü olduðunu belirten Köse, "Hem üretmek hem eðitmek hem de bu iþin zanaatýna katký saðlayabilecek bazý ürünler ortaya koymak akademimizin hedefleri arasýnda. Ýnþallah bu çalýþtaylarý sistematik hale getirmeye niyetimiz var. Önümüzdeki yýl belki daha spesifik konularla daha farklý ürünlerle bu iþi takip etmeye çalýþacaðýz." dedi.

Ýstihbarat üzerine farklý disiplinlerden araþtýrmalar yürüten ve yayýnlar yapan akademisyenlerin katýldýðý toplantýda, istihbarat alanýnýn genel deðerlendirmesi yapýlarak farklý oturumlarda istihbarat çalýþmalarýna iliþkin soru ve sorunlar tartýþmaya açýldý.