Akar baþkanlýðýnda, Genelkurmay Baþkaný Orgeneral Yaþar Güler, Kuvvet Komutanlarý ile Bakan Yardýmcýlarý Yunus Emre Karaosmanoðlu ve Alpaslan Kavaklýoðlu'nun da katýlýmýyla video konferans toplantýsý gerçekleþtirildi.
Toplantýda, Katar, Somali, Bosna Hersek ve Kosova ile Libya'daki Savunma Güvenlik Ýþbirliði ve Eðitim Yardým Danýþma Komutanlýðý, NATO Karargahý'ndaki Türk Askeri Temsil Heyeti Baþkaný, KKTC'deki Kýbrýs Türk Barýþ Kuvvetleri Komutanýnýn yaný sýra Muharip Hava Kuvveti ve Donanma komutanlarý devam eden faaliyetler ve sahadaki son duruma iliþkin bilgi verdi.
Savunma ve güvenlik konularý kapsamýnda Doðu Akdeniz'deki geliþmeler, terörle mücadele harekatlarý ve koronavirüsle mücadelede alýnan tedbirlerin de ele alýndýðý toplantýda talimat veren Bakan Akar, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin yoðun bir dönemden geçtiðini belirtti.
Terörle mücadele operasyonlarýnýn kararlýlýkla devam ettiðini ifade eden Akar, görevlerini baþarýyla yerine getiren tüm personeli kutlayarak, "Ýnþallah bundan sonra da ayný ciddiyet ve samimiyetle diyalog ve koordinasyon içinde faaliyetleri yürütmek suretiyle bize verilen görevleri baþaracaðýz" diye konuþtu.
Bakan Akar, Ege ve Doðu Akdeniz'deki geliþmelere iliþkin, "Kimsenin hakkýnda, hukukunda gözümüz yok. Biz iyi komþuluk iliþkilerinden, diyalogdan, problemlere siyasi çözümler bulunmasýndan yanayýz" dedi.
Bunu sonuna kadar desteklediklerini de vurgulayan Akar, "Her türlü görüþmeye 'evet' dedik. Ýstikþafi görüþmeler, güvenlik artýrýcý önlemler, Sayýn NATO Genel Sekreteri ile karþýlýklý etkileþime meydan vermemeye yönelik yapýlmasý gerekenlerin ele alýndýðý görüþmeler, bunlarýn hepsine 'evet' dedik. Fakat bunlara raðmen gerekli karþýlýðý bulabildik mi? Maalesef bulamadýk. Fakat bulmayý hala umut ediyoruz" deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin dostluktan, iyi komþuluk iliþkilerinden yana olmasýnýn yanlýþ anlaþýlmamasý gerektiðini vurgulayan Akar, þöyle konuþtu:
"Bu, hiçbir þekilde taviz anlamýna gelmez. Bu þekilde yorumlanmamalý, yanlýþ anlaþýlmamalý. Bu konuda son derece azimli, kararlý ve buna muktediriz. Ölürsek þehit, kalýrsak gazi, çok açýk ve net. Buna göre hakkýmýzý, hukukumuzu savunmak için Ege'de, Akdeniz'de yapýlmasý gereken ne varsa bunlarý yaptýk, yapmaya devam edeceðiz. Devletimizin, ilgili bakanlýklarýmýzýn alacaðý kararlar çerçevesinde teknik, bilimsel çalýþmalara arama, inceleme, araþtýrmalara biz refakat ve güvenlik saðlama konusunda hazýrlýklýyýz. Bunu da saðlayacaðýz, orada araþtýrma gemilerimizin desteklenmesi bakýmýndan."
Son dönemde sýklýkla gündeme gelen Navtex konusuna da deðinen Akar, þunlarý kaydetti:
"Bu konu da komþumuz tarafýndan son derece istismar edilmekte. Üç ayda onlarca NAVTEX ilan edilmiþ, bunlardan sadece ikisi kullanýlmýþ diðerleri kullanýlmamýþ. Bu tacizden baþka bir þey deðil. Ýyi komþuluk iliþkilerine son derece aykýrý bir þey. Bunun muhataplarýmýz tarafýndan bilinmesini, anlaþýlmasýný istiyoruz. Madem iyi komþuluk diyoruz, bunlarý makul ve mantýklý seviyede tutmamýz lazým. Bunun anlaþýlmasý lazým. Bu maalesef hem toplumlarýn huzurlarýný bozuyor hem yeni bir takým tartýþma konularý ortaya çýkarýyor. Bu konuda da biz yine komþumuzu aklýselime, makul, mantýklý olmaya davet ediyoruz."
- "Baþka kapýlardan medet umuyorlar"
Doðu Akdeniz'de çok taraflý konferans konusundaki çalýþmalarý desteklediklerini belirten Akar, "Yunanistan, Güney Kýbrýs ile hiç yakýþýksýz birtakým iþler yapmaya çalýþýyorlar. Herhangi bir amacý da kazançlarý da yok. Fakat tekrar tekrar birtakým ülkeleri oraya davet etmek, onlarla beraber görülmek suretiyle sanki bir þeyler kazanabileceklerini zannediyorlar ama biz bu konuda kararlýyýz. Ne olursa olsun Kýbrýslý kardeþlerimizin hakkýný yedirmeyeceðiz, orada herhangi bir oldubittiye izin vermeyeceðiz" diye konuþtu.
Bunun iyi anlaþýlmasý gerektiðini dile getiren Akar, "Hala gelip de Türkiye ile oturup konuþup görüþüp problemlerimize, sorunlarýmýza makul ve mantýklý siyasi çözümler bulmak yerine arazide, gemilerle uçaklarla bir yerlere varmaya çalýþýyorlar. Bunlarýn beyhude gayretler olduðunu birçok kez söyledik, bir kez daha söylüyoruz. Çünkü onlar AB'ye sýrtýný dayýyorlar. Muhataplarý olan Türkiye ile görüþerek bir yerlere varmak yerine AB'den, baþka kapýlardan medet umuyorlar. Bunlarýn çýkmaz yol olduðunu da görmüþ olmalarý lazým. Fakat maalesef anlamýyorlar" ifadelerini kullandý.
Akar, Türkiye'nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemine ihtiyacý olduðunu belirterek, bununla ilgili çalýþmalarýn 90'lý yýllardan itibaren yapýlmaya baþlandýðýný anýmsattý.
Bu konudaki çalýþmalara iliþkin de bilgi veren Akar, Türkiye'nin taleplerine olumlu yanýt veren Rusya'dan S-400 sisteminin alýndýðýný söyledi. Akar, þunlarý kaydetti:
"S-400'lerin F-35 ile olan etkileþimi ne ise bunu çözmek için biz ABD'lilerle NATO'nun da dahil olduðu ortamlarda konuþmaya, görüþmeye bu sorunlarý çözmeye hazýr olduðumuzu tekrar tekrar söyledik, söylemeye de devam ediyoruz. S-400'lerle alakalý siyasi, ekonomik, teknolojik, uluslararasý hukuk bakýmýndan bazý faktörler var. Bütün bunlarýn hepsini ortaya koyuyoruz, bunlarýn hepsini deðerlendirip yaptýðýmýz planlarýmýz var. Bu planlar çerçevesinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Herhangi bir tedarik sürecinde kontroller ve muayeneler vardýr. Dolayýsýyla biz kontrol ve muayenelerimizi yapmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin ortaðý olduðu F-35'lerle ilgili kararýn doðru, makul, mantýklý, uluslararasý hukuka, ekonomik ve ticari kurallara uygun olmadýðýný da tekrar söylüyoruz. Umuyorum, dostlarýmýz, müttefiklerimiz bu yanlýþlarýndan döneceklerdir."
Sözlerinin sonunda þehit ve gazileri minnetle yad eden Hulusi Akar, "Peygamber ocaðý olarak da bilinen ve bu milletin baðrýndan çýkan Türk Silahlý Kuvvetleri aklýn ve bilimin ýþýðýnda, anayasa ve yasalar çerçevesinde Cumhurbaþkanýmýzýn talimatlarý doðrultusunda 'Ölürsem þehit kalýrsam gazi anlayýþý' içinde her türlü zorluða göðüs gererek milletinin emrinde, görevinin baþýndadýr" ifadelerini kullandý.