Türkiye'den net mesaj: Ayasofya ve Kariye Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür
ABONE OL

Sözcü Bilgiç, Birleþmiþ Milletler Eðitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi'nin Geniþletilmiþ 44. Oturumu'nda "Ýstanbul'un Tarihi Alanlarý" ile ilgili kabul edilen karar hakkýndaki soruya yazýlý yanýt verdi.

Dünya Miras Listesi'ndeki "Ýstanbul'un Tarihi Alanlarý"nýn bileþenleri arasýnda yer alan Ayasofya-i Kebir Camii ile Kariye Camisi'nin hukuki süreç sonunda Danýþtay kararýyla camiye çevrildiðini hatýrlatan Bilgiç, "Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti'nin mülküdür ve tarihi, kültürel ve dini deðerler baðlamýnda titizlikle korunmaktadýr." dedi.

Bilgiç, Ayasofya ve Kariye camilerinin hangi amaçla kullanýlacaðý konusunun, Türkiye'nin egemenlik haklarýyla ilgili olduðunun altýný çizerek þunlarý kaydetti:

"Bundan tam bir yýl önce ibadete açtýðýmýz Ayasofya Camisi'nin vakfiyesine uygun þekilde hizmet vermesi, bir hakkýn teslimi ve ülkemizin hükümran hakkýný kullanmasýndan ibarettir. Türkiye, bu sürecin baþýndan bu yana UNESCO Dünya Miras Merkezi'yle açýk ve kesintisiz iletiþim ve iþ birliði içinde olmuþtur. UNESCO Danýþma Misyonu'nun Türkiye'nin davetine icabetle iki defa Ýstanbul'u ziyaret etmesi, ülkemizin yapýcý ve þeffaf yaklaþýmýný açýkça ortaya koymaktadýr. Bu husus, Danýþma Misyonu raporlarýnda da ortaya koyulmuþtur."

Her iki anýtsal yapýda devam etmekte olan restorasyon ve diðer düzenlemelerin UNESCO standartlarý bakýmýndan olumsuz bir etki yaratmadýðýna dikkati çeken Bilgiç, 2019, 2020 ve 2021'de düzenlenen UNESCO Misyonlarýnda görüldüðü üzere, Ayasofya ve Kariye'nin orijinalliðinin ve bütünlüðünün korunmasýnýn amaçlandýðýný vurguladý.

Bilgiç, halen Türkiye'nin gözlemci olduðu Dünya Miras Komitesi'nin Geniþletilmiþ 44. Oturumu sýrasýnda kabul edilen kararda, Danýþma Misyonu raporlarý ve sahadaki durumla çeliþen ifadelerin bulunduðunun hayretle görüldüðünü belirtti.

- Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Ýstanbul'un tarihi alanlarýna yönelik kararýnýn konuyla ilgili maddelerini reddediyor

Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Ýstanbul'un tarihi alanlarýna yönelik kararýnýn konuyla ilgili maddelerini reddettiðinin altýný çizen Bilgiç, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye, mevcut uygulamalar, sahadaki durum ve Danýþma Misyonu raporlarýyla uyumsuz; önyargýlý, taraflý ve siyasi saiklerle kaleme alýndýðý anlaþýlan UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin Ýstanbul'un tarihi alanlarýna yönelik kararýnýn konuyla ilgili maddelerini reddetmektedir. Bu durum toplantý sýrasýnda heyetimizce yapýlan bir beyanla kayda geçirilmiþtir. Türkiye, 1983 yýlýndan bu yana taraf olduðu 1972 tarihli Dünya Miras Sözleþmesi'ne taahhütleri çerçevesinde Dünya Miras Listesi'nde kayýtlý alanlarýna yönelik hak, yetki ve sorumluluklarýnýn bilinciyle, alanlarýn korunmasýna yönelik özenli ve titiz çalýþmalarýna devam edecektir."