Türkiye, sýnýr güvenliðini en üst düzeye çýkarýyor
ABONE OL

AA muhabirinin Ýçiþleri Bakanlýðýndan aldýðý bilgiye göre, Suriye ve Afganistan'daki geliþmeler sürerken Türkiye, düzensiz göçle mücadele kapsamýnda sýnýr güvenliðini en üst düzeye çýkarmak için çalýþmalarýný sürdürüyor.

Bu kapsamda bugüne kadar 911 kilometrelik Suriye sýnýrýnýn 873 kilometrelik bölümü güvenlik duvarlarýyla örüldü. Ayrýca Suriye'den kaçan savaþ maðdurlarýný sýnýrlarýn gerisinde güvenli alanlarda tutabilmek için insani yardým kuruluþlarýnýn da desteðiyle Fýrat Kalkaný Harekatý bölgesinde 248 farklý noktada briket evler inþa edildi.

Afganistan'dan kaçan ve Ýran sýnýrý üzerinden Türkiye'ye yasa dýþý yollarla geçmek isteyenlerin giriþlerinin engellenmesi için de tedbirler en üst seviyeye çýkarýldý.

Buna yönelik olarak Ýran sýnýrýnýn Aðrý, Hakkari, Iðdýr ve Van illerini kapsayan bölümünde bugüne kadar 191 kilometrelik güvenlik duvarý ve devriye yolu yapýmý, aydýnlatma, kamera ve termal algýlayýcýlarýn kurulumlarý tamamlandý. Hakkari ve Van sýnýr hattýnda devam eden 50 kilometrelik güvenlik duvarý ve devriye yolu yapýmý devam ediyor.

Sýnýr güvenliðine yönelik aydýnlatma sistemi çalýþmalarý da büyük oranda sonlandýrýldý. Bu çerçevede 575 kilometre aydýnlatma, 137 kilometre enerji nakil hattý, 101 kilometre tel-çit/panel sisteminin kurulumu bitirildi. Kilis-Suriye sýnýrýnýn 37 kilometrelik kýsmý ile Gaziantep-Suriye sýnýrýnýn 30 kilometrelik kýsmýnda aydýnlatma sistemi kurulumuna yönelik çalýþmalar sürüyor.

- SINIRLAR KAMERALAR VE TERMAL ALGILAYICILARLA ÝZLENÝYOR

Aðrý, Ardahan, Hatay, Iðdýr ve Þanlýurfa sýnýr hattýnda tamamlanan 153 kilometre uzunluðundaki aydýnlatma sistemine ilave edilen kamera ve termal algýlayýcý sistemler ile hudut birliklerinin gözetleme imkaný ve kabiliyeti artýrýldý. Hatay-Suriye sýnýrýnýn 10 kilometrelik kýsmýnda aydýnlatma, kamera ve termal algýlayýcýlardan oluþan güvenlik sistemlerinin kurulumuna devam ediliyor.

Bunlarýn yaný sýra Türkiye'nin doðu sýnýrlarýnda kullanýlmak üzere 82, batý sýnýrlarýnda kullanýlmak üzere 57 zýrhlý keþif gözetleme aracý hudut birliklerine teslim edildi.

Doðu ve batý sýnýrlarýnda yapýmlarý tamamlanan 211 gözetleme kulesi ile 130 haberleþme kulesinin aktif kullanýlmaya baþlanmasýyla 1182 kilometrelik doðu sýnýrýnýn 740 kilometrelik, 472 kilometrelik batý sýnýrýnýn ise 350 kilometrelik kýsmý kesintisiz ve etkin þekilde gözetlenecek. Bu sayede de yasa dýþý geçiþ, terör, kaçakçýlýk gibi suçlarýn önüne geçilecek. Türkiye-Ýran sýnýr hattýnda elektro-optik kule sistemlerinin kurulum çalýþmalarýnda ise sona yaklaþýldý.

Yapýlan bu çalýþmalarla sýnýr güvenliðini en üst seviyeye çýkarýlmasý ve kaçak göçün engellenmesi amacýyla bugüne kadar 2 bin 949 kilometrelik doðu ve güneydoðu sýnýrýnýn en riskli 1028 kilometrelik bölümünde modüler beton duvar örülmüþ, devriye yollarý oluþturulmuþ oldu.

- 750 PERSONELDEN OLUÞAN 35 PÖH TÝMÝ GÖREVLENDÝRÝLDÝ

Afganistan kaynaklý düzensiz göç ihtimaline karþý sýnýr ötesinde yer alan bölgelerde güvenlik tedbirlerinin ve devriye hizmetlerinin artýrýlmasý amacýyla Emniyet Genel Müdürlüðü tarafýndan Van'da 750 personelden oluþan 35 Polis Özel Harekat (PÖH) timi görevlendirildi.

Van-Ýran sýnýrýnda devam eden sýnýr fiziki güvenlik tedbirlerinin güvenliðinin tesisi ile terör ve düzensiz göçle mücadele amacýyla Van Valiliðince 500 yeni güvenlik korucusu alýndý.

Van Gölü'nde Sahil Güvenlik Komutanlýðý kurularak tekne, bot gibi yüzer unsurlarla yapýlabilecek insan/göçmen kaçakçýlýðý dahil her türlü yasa dýþý faaliyete karþý da üst düzey tedbir alýndý.

- 2022'DEKÝ BAZI PLANLAMALAR

Bu yýl içinde Aðrý-Van sýnýrýndan Kapýköy Sýnýr Kapýsý'na kadar yaklaþýk 145 kilometre uzunluðunda modüler güvenlik duvarý ve devriye yolu inþasý tamamlanacak. Ayrýca sýnýrlara polis özel harekat görevlendirmelerine, güvenlik korucusu alýmlarýna devam edilecek. Sýnýr illerinin valiliklerince sýnýr ardý bölgelerde jandarma ve emniyet birimleri aracýlýðýyla devriye ve yol kontrol faaliyetleri kesintisiz ve etkin þekilde yerine getirilecek. Jandarma ve emniyet personeli tarafýndan sýnýr hattý gerisindeki devriye faaliyetlerine aðýrlýk verilmesi ve bu amaçla insansýz hava araçlarý baþta olmak üzere havadan keþif/gözetleme araçlarýnýn kullanýmý da sürecek.

  • Sýnýr güvenliði
  • devriye yolu
  • beton duvar