Türkiye'den UEFA'nın Merih Demiral kararına tepki yağıyor: Belirli baskı gruplarının etkisi ile alınmıştır
ABONE OL

UEFA'nın milli futbolcumuz Merih Demiral hakkındaki 2 maç men cezası kararı Türkiye'den büyük tepki çekti. AK Parti Sözcüsü Çelik, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığının söyledi.

Bahçeli: UEFA kararından vazgeçmezse A Milli Takım Hollanda maçına çıkmamalı

TÜRKİYE'DEN UEFA'NIN MERİH DEMİRAL KARARINA TEPKİ YAĞIYOR

AK Parti Sözcüsü Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "UEFA Disiplin Kurulu'nun milli futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesi son derece hatalı bir karardır. UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığı göstermektedir. UEFA'nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür." dedi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN UEFA'NIN MERİH DEMİRAL KARARINA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA'nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, UEFA Disiplin Kurulunun, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesine tepki gösterdi.

Kararı "kabul edilemez" olarak nitelendiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği ön yargılı kararlarla gölgelenmemelidir."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral'a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesinin esefle karşılandığını bildirdi.

Bakanlıktan milli futbolcu Demiral'a verilen cezaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral'a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz. Uluslararası spor karşılaşmaları, toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir. Yurt içinde ve dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir."

CUMHURBAŞKANI DIŞ POLİTİKA VE GÜVENLİK BAŞDANIŞMANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: Milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA'nın 2 maç men cezası kararı kabul edilemez. Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği siyasi kararlarla gölgelenmemelidir.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT: UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral'a, tam da hayati bir çeyrek final maçımızın arifesinde verilen 2 maç men cezası kararı, haksız, yasal dayanağı olmayan, adalet duygularını zedeleyen bir karar olmuştur. Bu kararın, adil ve tarafsız bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmesini ve savunma dosyasının titizlikle incelenmesini milletçe talep ediyoruz. Futbolun coşkusu, heyecanı, birleştiriciliği, evrenselliği, haksız ve adil olmayan kararlarla gölgelenmemelidir.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK: UEFA'nın, hukukî hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve millî futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukukî yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir!

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI-TANITIM VE MEDYA BAŞKANI HAMZA DAĞ: UEFA, milli futbolcumuz Merih Demiral'a verdiği ceza ile sözde özgürlükçü Avrupa'nın kukla kuruluşu olduğunu gösterdi. Milli Takımımızın başarısından intikam alırcasına verilmiş bu anlamsız ceza, sadece Merih'e değil tüm Türkiye'ye sallanmış siyasi bir parmaktır. Sporcumuzun gol sevincinden "ırkçılık" çıkaran Alman bakanın açıklamasını emir kabul eden UEFA'yı kınıyorum. Milletimize salladıkları bu parmağı hiçbir şekilde tanımayacak, gerekli cevabı her alandaki başarılarımızla vereceğiz.

TBMM BAŞKANVEKİLİ BEKİR BOZDAĞ: A Milli Futbol Takımı futbolcumuz Merih Demiral'a 2 maç ceza veren UEFA'yı kınıyorum. UEFA'nın bu haksız kararı siyasîdir, hukuki değildir. UEFA ayrımcılık yapmıştır. Asıl aşırıcılığı UEFA yapmıştır. Milli futbolcumuz Merih Demiral ile gurur duyuyoruz. Onun sevincini aynı şekilde paylaştık paylaşıyoruz. UEFA, sahada kazanan Türk A Milli Futbol Takımımıza, belli ki masabaşı oyunlarla kaybettirmek istiyor. UEFA verdiği haksız kararla Türk A Milli Futbol Takımımızın sonu finale çıkacak yürüyüşünü durduramayacaktır. Türk tarihinde ve kültüründe yer alan milli bir sembolü, disiplin cezası vermeye gerekçe yapmak,cehaletle izah edilemez, ancak kasıtla izah edilebilir. UEFA, spora siyaseti karıştırmıştır. UEFA'yı bir kez daha kınıyorum? Ve soruyorum: Haç işareti yapanlara ve istavroz çıkaranlara neden disiplin cezası vermiyorsun, ey UEFA? İnşallah yarın milli takımımız, attığı gollerle hem Hollanda'yı hem de UEFA'yı yenecektir. Rabbim, A Milli Takımımızın ve futbolcularımızın yâr ve yardımcısı olsun. Millilerimizin vurdukları top gol olsun. Galibiyet ve zafer A Milli Futbol takımımızın olsun... Âmîn...

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ: Millî futbolcumuz Merih Demiral için UEFA Disiplin Kurulu tarafından verilen kararı kınıyorum. Bu ceza, çifte standartlı, ön yargılı bir anlayışın neticesidir. Maksadını aşan bu karar, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na gölge düşürdüğü gibi sporun barış ve dostluk iklimini de zedelemektedir. 'Bizim Çocuklar' kim ne yaparsa yapsın şimdiden bizim şampiyonlarımızdır.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM: UEFA'nın milli futbolcumuz Merih Demiral'a verdiği 2 maç men cezası kararı kesinlikle kabul edilemez. Dünya futbol tarihine kara bir leke olarak geçen bu haksız karar, derhal özgürlükçü ve adil bir yaklaşımla yeniden değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki 'Bizim Çocuklar' yarın Hollanda ile oynayacağı maçta UEFA'nın bu kararına en güzel cevabı verecektir.