F-16'larla NAVTEX bölgesini taciz etti, silahlandýrýlmasý yasak olan Meis Adasýna asker konuþlandýrdý, Fransa ve BAE ile birlikte kýþkýrtýcý bir tatbikata imza attý..
Yunanistan'ýn son gerçekleþtiridiði provokasyonlar Doðu Akdeniz’de giderek artan tansiyona yeni bir boyut kazandýrdý.
Türkiye ve Yunanistan'da üst düzey yetkililerin, 'olasý bir kazanýn yol açacaðý sonucun savaþ olacaðý' uyarýsý bölgedeki geliþmelerin ne kadar kritik olduðunu ortaya koyuyor.
Bugüne kadar enerji ve hidrokarbon arama faaliyetleri ile gündeme gelen Doðu Akdeniz'deki geliþmelerin artýk 'güvenlik sorunu' haline gelmesi, Türkiye'nin yeni süreçte atacaðý adýmlarý da etkileyebilir.
Yeni Þafak'a deðerlendirmelerde bulunan TRT World Analisti Yusuf Erim, bu süreç zarfýnda S-400'lerin varlýðýnýn çok kritik konulardan biri olduðuna dikkat çekti.
"Doðu Akdeniz'de askeri gerilim ve Yunanistan'dan gelen tehditler S-400 satýn alýnmasýný ne kadar doðru ve zamanlý bir karar olduðunu gösteriyor" diyen Erim þöyle devam etti:
"S-400'lerin kurulumu ve aktivasyonu kýsaca Doðu Akdeniz'i uçuþa yasak bölge haline getirir. Bu savaþ durumunda Türkiye'yi büyük avantaj saðlar."
Fransa ve Birleþik Arap Emirlikleri'nin Yunanistan'ý taþeron olarak kullandýðýný ifade eden Erim, "Libya'da Hafter'i benzer þekilde kullandýlar. Fransa'nýn ve BAE'nin Yunanistan'ýn yanýnda durmalarý, askeri bakýmdan Türkiye açýsýndan büyük bir sorun olmaz" dedi.
Bir savaþ çýkmasý halinde Yunanistan'ýn yalnýz kalacaðýný ifade eden Erim, "Bu ülkelere elbette silah ve finansal destek saðlayacaklar ama mevcut gerilim savaþ haline dönüþürse, ne Fransa ne de BAE askerleri bu savaþta olmayacak. Bu savaþ ne Paris'te ne de Abu Dabi'de olacak. Bu savaþ adalarda ve Yunanistan ana karalarýnda olacak. Atina'nýn bunu hýzlý þekilde anlamasý gerekir"