''Türkiye'nin AB üyeliðine destek oraný yüzde 66''
ABONE OL

ÝKV tarafýndan Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin (TÝM) desteðiyle Metropoll araþtýrma þirketine yaptýrýlan "Kamuoyunda AB Desteði ve Avrupa Algýsý Araþtýrmasý 2023"ün sonuçlarý, TOBB Ýstanbul Hizmet Binasý konferans salonunda kamuoyu ile paylaþýldý.

Kamuoyunda AB algýsýný ve AB üyeliðine destek düzeyini ölçen anket Eylül 2023'te Türkiye genelinde 23 þehirde, 18 yaþ ve üstü nüfusu temsil eden toplam 2 bin 102 katýlýmcýyla Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Konya, Kocaeli, Manisa, Eskiþehir, Bursa, Trabzon, Antalya, Mersin, Aðrý, Aydýn, Çanakkale, Erzurum, Kýrýkkale, Mardin, Samsun, Tekirdað, Van, Kastamonu, Kayseri ve Zonguldak olmak üzere toplam 23 kentte yüz yüze görüþme metoduyla yapýldý.

Açýklamada programdaki konuþmasýna yer verilen Zeytinoðlu, Türkiye için AB ile iliþkilerin önemli olduðunu belirterek, Türkiye'nin Avrupa'nýn bir parçasý olduðunu, Avrupa Konseyi, NATO, OECD, AGÝT gibi kurumlardaki üyeliðinin yaný sýra AB üyeliði hedefinin devam ettiðini ifade etti.

AB sürecinde yaþanan tüm sorunlara karþýn kamuoyunda AB desteðinin devam ettiðini gözlemlediklerini aktaran Zeytinoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda bu yýl TÝM'in desteði ile Metropoll araþtýrma þirketine yaptýrdýðýmýz kamuoyu araþtýrmasý ülke genelinde 23 þehirde 2 bin 102 kiþiyle yüz yüze mülakatlar ile yapýldý. Türkiye'nin AB üyeliðine destek oraný yüzde 66 oldu. 2019'da yapýlan araþtýrmamýza göre burada 5 puanlýk bir artýþ görüyoruz. Araþtýrmaya katýlanlarýn yüzde 45'i Türkiye'nin gelecekte AB üyesi olabileceðini düþünürken, yüzde 69,1'i için AB üyeliðini destekleme nedeni ekonomik, yüzde 47'si ise demokrasi ve insan haklarýnda ilerleme için AB üyeliðini destekliyor. Yüzde 44'ün beklentisi ise AB'de seyahat ve oturma hakký alabilmek."

Türkiye'nin AB üyeliðinin önündeki engellerle ilgili araþtýrmaya katýlanlarýn yüzde 44'ünün bunun sebebinin ön yargýlardan oluþtuðunu düþüncesinde olduðunu dile getiren Zeytinoðlu, "Yüzde 41'i sorunu Türkiye'nin ekonomik geliþmiþlik düzeyi ve ekonomik durumunda bulurken, yüzde 34'ü demokrasi ve insan haklarý alanýndaki performansýný sorumlu görüyor. Araþtýrmaya katýlanlarýn yüzde 56'sý Türkiye'nin AB üyesi olmak için gerekli insan kaynaðýna ve idari kapasiteye sahip olduðunu düþünürken, yüzde 45'i Gümrük Birliði'nin AB ve Türkiye için yararlý olduðunu belirtmiþ. Yüzde 48'i ise Gümrük Birliði'nin modernizasyonunun AB ve Türkiye için yararlý olacaðýný düþünüyor." deðerlendirmesini yaptý.

Zeytinoðlu, þu ifadeleri kullandý:

"Araþtýrmada Avrupa Yeþil Mutabakatý hakkýnda bilgi sahibi olanlarýn oraný ise yüzde 36 ve bunlarýn yüzde 61'i Türkiye'nin Avrupa Yeþil Mutabakatýna uyum saðlamasý gerektiðini düþünürken, yüzde 65'i ise Türkiye için faydalý olacaðýna inanýyor. AB'nin öncelikli hedeflerinden olan yeþil dönüþüm ve yeþil mutabakat konularýnda kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesine ihtiyaç olduðu görülüyor. Halkýmýzýn AB üyeliði ve Gümrük Birliði'nin güncellenmesine olan desteðinin devamý ümit verici. Cumhuriyetimizin 100. yýlýnda vatandaþlarýmýzýn Avrupa'ya olan yöneliminin devam ettiðini ve refah, demokrasi ve çaðdaþ yaþam standartlarý arayýþýnýn önemini koruduðunu gözlemliyoruz."

  • anket
  • Ýktisadi Kalkýnma Vakfý