Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde kalkýnmanýn barýþ ve güvenliðe etkisinin ele alýndýðý oturumda konuþtu.
Büyükelçi Önal, uluslararasý toplumun çatýþmalar, doða afetler, terörizm, düzensiz göç, iklim deðiþimi gibi sýnamalar nedeniyle Sürdürülebilir Kalkýnma Hedeflerini gerçekleþtirme konusunda sýkýntý yaþadýðý bu dönemde, barýþ, güvenlik ve kalkýnma arasýndaki baðý açýklýða kavuþturmanýn önemli olduðunu dile getirdi.
Yüzyýlýn son çeyreðinde tehditlere yönelik tepkilerin ele alýnmasý gerektiðine dikkati çeken Önal, "Türkiye bu süreçte meydana gelen ihtilaflarýn yakýnýnda ve bunlardan doðrudan etkilenen bir ülke olarak, sürdürülebilir barýþ ve kalkýnma için kapsayýcý, dayanýklý ve muteber kuruluþlarýn gerekliliðine inanmaktadýr." diye konuþtu.
"ORTA DOÐU'DAKÝ ULUSLARARASI ÝNSANCIL HUKUK ÝHLALLERÝ, BARIÞ VE GÜVENLÝÐÝ YOK EDÝYOR"
Önal, Türkiye'nin bütüncül bir yaklaþým benimsediðini ve ayný zamanda ekonomik kalkýnmayý yavaþlatan terörizm, çatýþma, düzensiz göç ve çevresel tahribat gibi sorunlarla mücadele etmek için ulusal ve bölgesel sahiplenme ile uluslararasý iþbirliðine önem verdiðini ifade etti.
Türkiye'nin her ülkeye tatbik edilecek kalýplaþmýþ modeller yerine, her bir ülkenin spesifik özelliklerini temel alan bir tutumla sürdürülebilir barýþ için çatýþmalarýn temel nedenlerine inilmesi gerektiðini savunduðunu belirten Önal, þöyle devam etti:
"Bugün Orta Doðu, Avrupa ve ötesinde gördüðümüz üzere, silahlý çatýþmalar, insan haklarý ve uluslararasý insancýl hukuk ihlalleri, yasa dýþý iþgal, baský ve iyi yönetiþim eksikliði, barýþ ve güvenliði hem ulusal hem uluslararasý düzeyde tehdit ediyor. Bu hususlar, yoksulluk, çifte standartlar ve devletler arasýndaki sosyo-ekonomik eþitsizlik nedeniyle daha da güçleniyor. Kalkýnmanýn faydalarýnýn özellikle en az geliþmiþ ülkeler olmak üzere tüm dünya tarafýndan her zamankinden daha fazla paylaþýlmasý gerekiyor."
TÜRKÝYE ULUSLARARASI BARIÞ VE KALKINMAYA AKTÝF KATKI SAÐLIYOR
Büyükelçi Önal, dijital dönüþüm ve yapay zekaya, kalkýnma çabalarý çerçevesinde özel ilgi gösterilmesi gerektiðini belirtti. Önal, yeni teknolojilerin dijital bölünmüþlüðü geniþletmek yerine azaltacak bir rol oynamasý gerektiðini kaydetti.
Teknolojik geliþimin kimseyi geride býrakmayacak þekilde herkesin eriþiminde olmasý ve fayda saðlamasý gerektiðini ifade eden Önal, Türkiye'nin ev sahipliði yaptýðý En Az Geliþmiþ Ülkeler Ýçin BM Teknoloji Bankasýnýn bu çerçevede çok önemli rol oynadýðýnýn altýný çizdi.
Önal, Türkiye'nin, sürdürülebilir barýþ ve kalkýnma arasýndaki baðý da gözeterek, bu çerçevede yürütülen uluslararasý çabalara aktif katký saðlayacaðýný teyit etti.