Türkiye'nin en büyük çiftliði! 157 biçerdöverle hasat baþladý
ABONE OL

Alan açýsýndan dünyanýn sayýlý, Türkiye'nin de en büyük tarým iþletmesi olan Ceylanpýnar Tarým Ýþletmesinde, arpadan buðdaya, mercimekten mýsýra, Antep fýstýðýndan ayçiçeðine kadar çok sayýda ürün yetiþtiriliyor.

Ýþletmede yürütülen çalýþmalar kapsamýnda Türkiye'nin çeþitli illerinde bulunan tarým araþtýrma enstitülerince ýslah edilen yerli tohumlar, ekim döneminde mibzerler yardýmýyla toprakla buluþturulurken harman döneminde ise biçerdöverler vasýtasýyla hasat ediliyor.

Harman sonrasý en son teknoloji kullanýlarak hazýrlanan 8 ekmeklik, 6 makarnalýk buðday çeþidi tohumu çiftçilere ulaþtýrýlarak tarým sektörüne kazandýrýlýyor.

- 157 BÝÇERDÖVERLE HASAT YAPILIYOR

TÝGEM Ceylanpýnar Ýþletme Müdürü Bülent Öztürk, AA muhabirine, iþletmelerinin 1 milyon 633 bin dekar araziye sahip olduðunu, bunun 966 bin dekarlýk bölümünde tarým yapýldýðýný söyledi.

Ýþletmede tarým ve hayvancýlýk olmak üzere iki önemli faaliyet yürütüldüðünü anlatan Öztürk, "Bitkisel üretimde en fazla buðday üretimi, kýrmýzý mercimek, ayçiçeði, arpa, fið ve hayvanlarýmýz için kaba yem üretimi yapmaktayýz. Son yýllarda sulamaya açtýðýmýz alanlarla birlikte iþletmemizde 696 bin dönüm alanda sulu tarým yapýlmaktadýr. Þu anda 207 bin 118 dekarda kuru, 387 bin 731 dekar alanda ise sulu olmak üzere toplam 594 bin 894 dekarda buðday üretimi yapýlýyor. Hali hazýrda buðdayýn hasadý devam etmektedir." dedi.

Ýþletmede farklý yerlerde 157 biçerdöver ve 140 kamyon ile hasat yapýldýðýný aktaran Öztürk, 3 bin kiþinin hasatta aktif olarak çalýþtýðýný kaydetti.

- "200 BÝN TON BUÐDAY BEKLENÝYOR"

Ýþletmenin Bitkisel Üretim Müdür Yardýmcýsý Muhammet Altýparmak da mercimek ve arpa hasadýnýn ardýndan buðday hasadýna baþlamanýn mutluluðunu yaþadýklarýný belirtti.

Mayýs ayýnda baþladýklarý hasada son hýz devam ettiklerini kaydeden Altýparmak, þöyle devam etti:

"8 ekmeklik, 6 makarnalýk buðday çeþidinin hasadýný gerçekleþtiriyoruz. Ortalama dekara 500 kilogram verim ve toplamda 200 bin ton ürün bekliyoruz. Ürettiðimiz tüm ürünü sertifikalý tohum olarak ülke çiftçisinin hizmetine sunmaktayýz. Bu tohum çeþitlerimiz ülkemizdeki tarým araþtýrma enstitüleri tarafýndan ýslah edilen yüksek verimli tamamý yerli çeþitlerdir. Burada hasadý yapýlan tohumluk mahsulü, önce kamyonlar vasýtasýyla tesislerimize götürüyoruz. Silolarýmýzda çeþit çeþit ayrýmýný yaptýktan sonra günlük 1200 ton kapasiteli selektör tesisimizde eledikten sonra paketleyip çiftçilerimize sunuyoruz."

Altýparmak, hasat sonrasý tarlada kalan bitkinin saplarýnýn bir bölümünün da sap balyasý veya saman olarak iþletmedeki hayvancýlýk faaliyetleri için kullanýldýðýný, geri kalanýnýn da ihale yöntemiyle satýþýnýn gerçekleþtirildiðini söyledi.