Ekim sonuna doðru Somali açýklarýnda olmasý planlanan Oruç Reis gemisi, ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan 2 fýrkateynin yaný sýra Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.
Türkiye'nin dünyadan ses getiren bu hamlesi, Yunan basýnýnda da geniþ yer buldu. Haberde, Oruç Reis'in araþtýrma yapacaðý bölgenin Somali'nin en yakýn kýyýsýna 67 kilometre, baþkent Mogadiþu'ya ise 222 kilometre uzaklýkta yer aldýðý ifade edildi.
"ÖNEMLÝ BÝR ADIM"Pentapostagma, Oruç Reis gemisinin Somali'deki görevinin, 'fiilen Türk himayesi altýna girmiþ ülkelerdeki doðal kaynaklarýn çýkarýlmasý yolunda atýlmýþ önemli bir adým' olduðunu açýkladý.
Haberde, Somali, Libya ve Sao Tome ve Príncipe'ye dikkat çekilerek, bu ülkelerde artýk Ankara'nýn söz sahibi olduðu ifade edildi.
PETROL HÝLALÝ VURGUSU
Yunan gazetesi, Türkiye'nin devam eden müzakerelerin bir parçasý olarak Libya'nýn hem kara hem de deniz alanlarýnda keþif için ilgili lisansý aldýðýný ve Ankara'nýn ilgisinin önemli hidrokarbon rezervlerine sahip bir bölge olan 'petrol hilali'ne odaklandýðýný duyurdu.
Bu konu, bu yýlýn baþlarýnda Libya'da düzenlenen Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde ve yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar'ýn ABD ziyareti sýrasýnda gündeme gelmiþti.
LÝBYA'NIN ZENGÝNLÝKLERÝLibya'nýn, Ulusal Petrol Þirketi (NOC) aracýlýðýyla Türkiye ile ortak enerji projeleri geliþtirme, hidrokarbonlarýn çýkarýlmasý, üretimi ve daðýtýmý konusunda önemli adýmlar attýðý ifade edilerek, Libya'nýn hem karada hem de denizde petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 40'ýnýn hala keþfedilmemiþ durumda olduðunun altý çizildi.
Osmanlý Ýmparatorluðu'na gönderme yapýlan haberde son olarak, söz konusu anlaþma ile 'modern Türk Ýmparatorluðu'nun etki alanlarýnýn geniþlediði ifade edildi.