Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcý: Uzay istasyonlarý kurmak niyetindeyiz
ABONE OL

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) düzenlenen Bilim, Kültür, Sanat Haftasý etkinlikleri kapsamýnda Atatürk Kültür Merkezi'nde gençlerle bir araya gelen Gezeravcý, Türkiye'deki gençlerin her daim altýn deðerinde potansiyeli bulunduðunu söyledi.

Gençlere ilham kaynaðý olacak bir görevi alýnlarýnýn akýyla gerçekleþtirdiklerini ifade eden Gezeravcý, "Memleketimizin 100 yýllýk tarihinde gerçekleþtirdiðimiz bu görevle bu memleketin parlak zekalý insanlarýnýn ortaya koyduðu bilimsel deneyleri orada alanýnda özgün çalýþmalar olarak tamamlamaktan son derece mutluyuz." ifadesini kullandý.

Gezeravcý, 2018 yýlýnda Türkiye Uzay Ajansý'nýn kurulduðunu hatýrlatarak, tarihten gelen tecrübe eksikliðine raðmen 2 yýllýk bir hazýrlýðýn ardýndan uzay alanýnda yeni hedefler konulduðunu vurguladý.

Bu alanda ülke evlatlarýnýn nice baþarýlar yaþayacaðýný vurgulayan Gezeravcý, þöyle devam etti:

"2026-2028 yýllarý arasýnda kendi ülkemizde yapmýþ olduðumuz bir roketi kendi sistemimizle aya ulaþtýrmayý planlýyoruz. Halihazýrda yapmýþ olduðumuz hazýrlýk süreçlerinde oraya eriþebilecek bir roketimiz ve bu alanda buna etki saðlayacak sistemimizle ilgili çalýþmalarýmýzýn büyük kýsmý tamamlanmýþ vaziyette. Bizim niyetimiz dünyanýn atmosferinden emniyetli þekilde çýkardýðýmýz roketin kendi etrafýnda ve dünya etrafýnda dönen ayda spesifik bir noktaya sert iniþ yapmasý, çaktýrýlmasý. Buradan çýkan tecrübeyle hemen ardýndan üzerinde bir faydalý yükle, bilimsel bir üniteyle ay üzerine yumuþak iniþ yaparak ayda planlanan yine 2026'yý baþlangýç kabul edecek þekilde baþlayacak olan bilimsel çalýþmalarýn platformunda hak sahibi olmak."

"FARKLI UZAY PLATFORMLARI VE UZAY ÝSTASYONLARI KURMAK NÝYETÝNDEYÝZ"

Gezeravcý, bir diðer önemli hedefin Uzay Limaný Programý olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Bizim insani uzay misyonumuz da dahil bugüne kadar göndermiþ olduðumuz uydularý malumunuz bu alanda faaliyet gösteren platformlarýn olduðu ülkelerden þu ana kadar gönderdik. Ülkemiz savunma alanýnda halihazýrda uzayýn resmi limiti 100 kilometreyi aþan roketleri yapabiliyor. Ülkenin savunma sanayinin artýk kabuðuna sýðmaz bir noktaya geldiði bu zamanda artýk kendi ihtiyacýmýzý görecek, uzay alanýnda çalýþma yapmak isteyen baþka ülkelerin de ihtiyaçlarýný karþýlayacak þekilde bugün yapmýþ olduðumuz yatýrýmlarýn karþýlýðýný alacak farklý uzay platformlarý ve uzay istasyonlarý kurmak niyetindeyiz. Bu alanda ülkemiz zaten belli adýmlarý attý. Devlet büyüklerimiz tarafýndan uygun görüldüðünde bununla ilgili detaylarý sizlerle paylaþýyor olacaðýz."

Türkiye'nin yerli ilk haberleþme uydusu Türksat 6A'nýn temmuz ayýnda uzaya gönderileceðine deðinen Gezeravcý, "Ýstatistikler önemli. Öz güvenimizi pekiþtiren somut veriler. Bu alanda bizi 11'nci ülke durumuna sokuyor. Birleþmiþ Milletler'e kayýtlý 193 ülkenin arasýnda bu uydunun fýrlatýlmasýyla 11'nci ülke oluyoruz, bu alanda kendi yerli imkanlarýyla bu faaliyeti gerçekleþtirebilen." diye konuþtu.

Alper Gezeravcý, savunma sanayisinde kullanýlan bileþenlerden cep telefonlarýna kadar her üründe GPS'in büyük önemi olduðuna dikkati çekerek, "GPS olmadýðýnda elinizdeki telefonlarýn bir iþlevi kalmýyor. Dolayýsýyla bu alanda da baðýmsýz, tamamen kendi kontrolünde olan haberleþme üniteleri, navigasyon sistemleriyle bu süreçleri yürüten ülke olmamýz yolunda çalýþmalar yürütülüyor." dedi.

Gezeravcý, 5 yaþýndan itibaren pilot olmayý hayal ettiðini dile getirerek, "Ýþ uzay konusuna geldiði zaman internette, sinemalarda insanlý uzay misyonlarýyla ilgili bir þey gördüðümde durup bir adým geri atýlýyordu ve boyun bükülüyordu. Çünkü benim zihnimde o güne kadar insanlý uzay misyonlarý baþka milletlerin çocuklarýnýn hayaliydi." ifadesini kullandý.

Konuþmasýnýn ardýndan Gezeravcý salondaki öðrencilerin sorularýný yanýtladý.