Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcý: Uzayda hak ettiðimizi alacaðýz
ABONE OL

Gezeravcý, 19 Mayýs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramý dolayýsýyla Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) Kahramankazan Merkez Yerleþkesi'nde düzenlenen etkinlikte, þehit ve gazi yakýný gençlerle bir araya geldi.

Gençlere uzay yolculuðu süreci hakkýnda bilgi veren Gezeravcý, "Çok fazla programa katýldým ancak böyle bir günde þehit ve gazi yakýnlarýyla buluþma þansý elde etmek benim için çok büyük bir gurur. Sizin bugün bile taptaze olan yaranýz hepimiz için ayný tazelikte. Sizler, bu ülkenin 19 Mayýs 1919'da Samsun'da yanan baðýmsýzlýk ateþi emanetinin sahibisiniz. Bugün buradaki duruþunuz sayesinde bu bayraðýn gölgesinde, þehitlerimizin ruhlarýný þad edecek iþler yapmaya çalýþýyoruz." diye konuþtu.

Gezeravcý, ülkeyi kalkýndýrmak isteyen gençlerin her zaman yanýnda olacaklarýný belirterek, "Týpký çatýsý altýnda bulunduðumuz kurumun yaptýðý yerli ve milli uçaðýn paylaþýlan ilk parçasýný kalorifere benzetenler olduðu gibi ülkemizin uzay misyonunu da ütopik buldular. Ancak biz millet olarak baþardýk ve baþarmaya da devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin oluþturduðu uzay misyonda herhangi bir aksaklýk yaþanmadan ilerlemesi için sürekli çalýþacaklarýný vurgulayan Gezeravcý, þunlarý kaydetti:

"Biz böyle bir jeopolitik konumda ayakta, güçlü kalabilmiþ bir ülkeyiz. Bu nedenle de genç kardeþlerimizin potansiyellerini aktarabilecekleri alanlardan mahrum kalmalarýna asla müsaade etmeyeceðiz. Uzayda hak ettiðimizi alacaðýz. 8 Haziran'da uzaya çýkacak kardeþimiz (Tuva Cihangir Atasever) yine deneyler yapacak. 8 Temmuz'da yerli ve milli uydumuz TURKAST 6A'yý uzaya yollayacaðýz. Biz potansiyelimizin farkýndayýz. Çatý organizasyon konumunda olan Avrupa Uzay Ajansý kendisine 27 ülkeden yapýlan 22 bin baþvuruya rekor diyor. Bizim ülkemizdeki ilana 36 bin kiþi baþvurdu. Potansiyelimizin farkýndayýz."

Türkiye Þehit Yakýnlarý ve Gaziler Dayanýþma Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný Bilge Gürs de yaptýðý konuþmada, 19 Mayýs'ýn Türk milletinin baðýmsýzlýk mücadelesinde yakýlan meþalenin ilk kývýlcýmý olduðunu belirterek, "Bugün, Türk bayraðýný uzayda dalgalandýrarak bizleri gururlandýran astronotumuz Alper Gezeravcý ile bir arada bulunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz." dedi.

  • astronot alper gezeravcý
  • uzay
  • gezeravcý