Türkiye'nin maden sahalarý dronelerle denetleniyor, 3 boyutlu modellenmesini saðlýyor
ABONE OL

Bakanlýða baðlý Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünde görevli harita mühendisleri, 2020 yýlýnda 2 hafta süren drone eðitimi aldý. Böylece mühendisler, 2021 itibarýyla maden sahalarýndaki denetimin hýzlý ve detaylý þekilde yapýlmasý amacýyla hava araçlarýný kullanmaya baþladý.

Mühendislerin kontrolündeki hava araçlarýnýn, önceden belirlenen uçuþ planýna göre çok sayýda koordinattan çektiði yüksek kalitede fotoðraflar bilgisayar laboratuvarýnda çeþitli yerli ve yabancý yazýlýmlarla bir araya getirilerek maden sahasýnýn 3 boyutlu modeli oluþturuluyor.

Personelin maden sahasýnda yaptýðý iþin niteliðini artýrýp daha detaylý ve teknik bir analiz yapma imkaný sunan 3 boyutlu model ayný zamanda alanýn daha iyi tanýnmasýný saðlýyor.

- "DRONE TEKNOLOJÝSÝNÝN KULLANILMASI BÝZE BÜYÜK AVANTAJLAR GETÝRECEK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, AA muhabirine, bugüne kadar ocak ölçümlerinin Elektronik Uzunluk Ölçer ve Hassas GPS cihazlarýyla yapýldýðýný söyledi.

Fotogrametrik yöntemlerle artýk bu ölçümleri daha detaylý ve daha kýsa bir sürede gerçekleþtirebildiklerini anlatan Dönmez, þöyle konuþtu:

"Haritacýlýk sektöründe yaygýn olarak kullanýlmaya baþlanan bu teknolojiyle maden sahalarýmýzýn ölçüm iþlemlerini daha kýsa sürede tamamlayacaðýz. Bilhassa büyük ölçekteki ocak alanlarýnýn ölçümünde zaman ve iþ gücü tasarrufu saðlayacaðýz. Coðrafi olarak ölçülmesi ve ulaþýlmasý güç olan bölgelerde drone teknolojisinin kullanýlmasý bize büyük avantajlar getirecek. Üretim faaliyetlerinin devam ettiði sahalarda drone kullanýlarak ölçüm iþlemlerinin yapýlmasý iþ saðlýðý ve güvenliði bakýmýndan da büyük önem arz ediyor. Ayrýca, bu teknolojiyle ocak sahalarýndan elde edeceðimiz anlýk fotogrametrik görüntüler, Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünün veri arþivine de önemli katký saðlayacak."

- "DRONE TEKNOLOJÝSÝNÝ EN ÜST SEVÝYEDE KULLANIYORUZ"

Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdür Yardýmcýsý Murat Halit Durceylan ise Bakanlýðýn politikasý kapsamýnda teknolojiye entegre olmak için drone teknolojisini kullanmaya baþladýklarýný bildirdi.

Söz konusu politika kapsamda Bakanlýk bünyesine kattýklarý hava araçlarý sayesinde maden sahalarýnýn havadan denetimlerini gerçekleþtirdiklerini aktaran Durceylan, "Hem yazýlým hem de donaným anlamýnda drone teknolojisini en üst seviyede kullanýyoruz. Denetimini hýzlý þekilde yapýlabilmesini anlamýnda ciddi bir ilerleye kaydediyoruz. Tüm maden sahalarýnýn denetimini drone yardýmýyla yapmayý planlýyoruz. Yazýlým ekibimiz de drone yardýmýyla alýnan verileri özel bir yazýlýmla iþliyor. Bu da bize avantaj saðlýyor." bilgisini paylaþtý.

Durceylan, verilerin anlýk aktarýmýný saðlayacaklarýna deðinerek, böylece Bakanlýk veya Genel Müdürlükten de anlýk olarak kontrol ve denetimin yapýlmasýný istediklerini dile getirdi.

Ruhsat Denetleme Dairesi Baþkaný Hasan Hüseyin Irgat, elektronik madenciliðe geçiþin gereklilik olduðunu vurguladý.

Sahada denetimlerini gerçekleþtirip bilgileri hýzlýca göndermeleri için mühendislere tablet verdiklerini ifade eden Irgat, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tutanaðýn imzalanmasýný kadar geçen süredeki bütün iþlemler özel tasarlanmýþ tabletler sayesinde yapýlýyor. Sahalarýn ölçümü de drone aracýlýðýyla yapýlýyor. Sahalarýn denetimini drone yardýmýyla en güzel þekilde yapýp anýnda Genel Müdürlüðümüzü ve Bakanlýðýmýzý bilgilendireceðiz. Drone sayesinde maden sahasýnda yapýlan hassas ölçümleri ruhsat sahibinin beyanlarýyla eþleþtiriyoruz. Bu doðrultuda ortaya çýkan sonuçlara göre mali denetimler de saðlanýyor. Kademe yüksekliklerinin ölçümlerine kadar drone yapýyor. Böylece sahanýn iþletme güvenliðine uygunluðu da belirleniyor."

- "EMEK YOÐUN ÇALIÞMAYI AZALTIP ORTAYA ÇIKAN ÜRÜNÜN NÝTELÝÐÝNÝ ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Özel Alanlar ve Harita Dairesi Baþkaný Muhammet Ýbrahim Kaya ise drone yardýmýyla personelin maden sahasýnda yaptýðý iþin niteliðini artýrýp daha detaylý ve teknik bir analiz imkanýna kavuþturmayý amaçladýklarýný belirtti.

Yerli ve yabancý drone teknolojisiyle sahada yapýlan ölçümleri 3 boyutlu modeller haline getirdiklerini bildiren Kaya, þunlarý kaydetti:

"16 harita mühendisimize 2 hafta süren drone eðitimi verdirdik. Her harita mühendisimiz arazilerde kendi çabasýyla 3 boyutlu modelleme yapabilecek hale geldi. Dronelar maden sahalarýnda daha önceden belirlenen uçuþ planýna göre çok sayýda koordinatlý yüksek kalitede fotoðrafý çekip bünyesine kaydediyor. Bu fotoðraflarý merkezimizdeki bilgisayar laboratuvarýmýzda yerli ve yabancý yazýlýmlar sayesinde bir haritaya dönüþtürüyoruz. 3 boyutlu model üzerinden oluþturulan harita üzerinde yapýlmasý gereken analizler yapýlýyor. Madencilikte kullanýlan bütün analizleri bu harita sayesinde yapabiliyorsunuz. Sahaya hiç çýkmamýþ yöneticinin araziyi yakýndan tanýyabilmesi olanaðýný saðlýyoruz. Emek yoðun çalýþmayý azaltýp ortaya çýkan ürünün niteliðini artýrmayý amaçlýyoruz."