Emine Erdoðan, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda yarýn düzenlenecek Dünya Liderleri Ýklim Eylemi Zirvesi'ne katýlmak üzere gerçekleþtireceði resmi ziyarete eþlik etmek için Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'ye geldi. Burada BM Sýfýr Atýk Yüksek Düzeyli Þahsiyetler Danýþma Kurulu Baþkaný ünvanýyla konferans ve çeþitli görüþmelerde bulunacak olan Emine Erdoðan, ilk olarak Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) Ýcra Direktörü Achim Steiner ile bir araya geldi. Emine Erdoðan, görüþmede dünyadaki açlýk sorunu karþýsýnda gýda israfýnýn kabul edilemez ve üzücü olduðunu ifade ederek, Türkiye'de Sýfýr Atýk Projesi'ne Cumhurbaþkanlýðý yerleþkesinde ve TBMM'de gýda atýklarýnýn komposta dönüþtürülmesiyle baþlandýðýný anlattý. UNDP'nin deprem bölgesindeki atýk yönetimi konusunda yürüttüðü çalýþmalar hakkýnda da bilgi alan Emine Erdoðan, 6 Þubat 2023'deki Kahramanmaraþ merkezli depremlerde ortaya çýkan inþaat atýklarýný geri dönüþtürmenin önemine iþaret etti. Emine Erdoðan, sosyal medyadan tebrik ettiði Gazze'de geliþtirdiði sistemle deniz suyunu içme suyuna çeviren Filistinli Ziraat Mühendisi Ýnas El-Gul'u hatýrlatarak, ülkede kýsýtlý þartlarda sürdürülebilir üretimler yapan bu kiþilerin desteklenmesi gerektiðinin de altýný çizdi.
Steiner, Emine Erdoðan'ýn Sýfýr Atýk konusunda liderliðinin ve ortaya koyduðu çalýþmalarýn önemli ve ilham verici olduðunu belirtti. Bu çalýþmalara Küresel Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný'ný imzalayarak destek vermek istediðini anlatan Steiner, bu amaçla bir mektup yazdýðýný ifade etti. Bu talep üzerine gerçekleþtirilen görüþmede Steiner, dünyanýn Türkiye'nin atýk bertarafý tecrübesinden çok fazla bilgi öðrendiðini söyledi. Özellikle gýda atýðý konusunu çok önemsediðini dile getiren Steiner, dünyada üretilen gýdalarýn yüzde 30-40'ýnýn tüketilmeden atýldýðýna iþaret etti. Gýda israfýnýn dünyadaki sera gazý salýmýnýn yüzde 10'nunu oluþturduðunu aktaran Steiner, gýda ekonomisi ve emisyon azaltýmý konusunda da gýda atýklarýnýn deðerlendirilmesinin önemli olduðunu vurguladý. Konuþmasýnýn ardýndan Steiner, "Küresel Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný"ný imzaladý.
Görüþmede Steiner'e Türkiye'de yakýn zamanda çýkarýlmasý planlanan Ýklim Kanunu anlatýlarak, depozito yönetim sistemi, deniz yaþamý ve kýyýlarýn korunmasýný amaçlayan Mapa Þamandýra Projesi gibi iklim deðiþikliðiyle mücadele için yapýlan çalýþmalardan örnekler verildi.
Emine Erdoðan'a görüþmede Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum ve Sýfýr Atýk Vakfý Baþkaný Samed Aðýrbaþ, Steiner'e ise Birleþmiþ Milletler Genel Sekreter Yardýmcýsý ve UNDP Baþkan Yardýmcýsý Ývana Zivkoviç eþlik etti.
Emine Erdoðan, BM Kalkýnma Programý Ýcra Direktörü Steiner ile görüþmesine iliþkin sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda þunlarý kaydetti:
"UNDP'nin deprem bölgesinde atýk yönetimi konusunda yürütülen çalýþmalarýný ele aldýk. Türkiye'nin atýk bertarafý deneyimlerini paylaþarak, sera gazý salýmýný azaltacak çözümler üzerine görüþ alýþveriþinde bulunduk. Bu anlamlý buluþma vesilesiyle Sayýn Steiner'in Küresel Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný'ný imzalamasý, dünyamýzýn ortak yükünü birlikte taþýma kararlýlýðýmýzýn bir göstergesi oldu. Her imza, her adým, dünyamýzýn dengesini korumaya yönelik güçlü bir ses. Sayýn Steiner'e desteði için teþekkürlerimi sunuyor, birlikte atýlan bu adýmlarýn yeþil gelecek için daimi bir ilham kaynaðý olmasýný temenni ediyorum."