Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Yazgan: FETÖ, Türkiye ile Gürcistan arasýndaki iþ birliðinden rahatsýz
ABONE OL

Büyükelçi Yazgan, AA muhabirine, Gürcistan'da FETÖ ile mücadele ve bu yönde Gürcü tarafýyla yürütülen çalýþmalar hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz tarihinin, Türk halkýnýn demokrasiye sahip çýkma günü olduðunu belirten Yazgan, "Bugün, 15 Temmuz 2016'da Türk halkýnýn demokrasiye sahip çýkmasý ve Türkiye'de devleti, toplumsal barýþý, hukuk düzenini ve ulusal çýkarlarýmýzý, ulusal güvenliðimizi tehdit eden bir oluþumun damarlarýmýzdan, kýlcal damarlarýmýzdan temizlenmesi sürecinin yýl dönümünü yaþýyoruz." ifadesini kullandý.

Yazgan, FETÖ ile mücadelenin zor bir süreç olduðuna dikkati çekerek þöyle devam etti:

"Bu süreç, tabii sancýlý bir süreç. Yurt dýþýnda FETÖ yapýlanmasý, Türkiye'deki temizlenme sürecinden sonra gücünü belirli bölgelerde, belirli amaçlarla odaklamaya baþladý. FETÖ'nün kendi yapýlanmasý içindeki katmanlarý, hücreleri yurt dýþýnda zaman zaman þekil deðiþtirerek zaman zaman baþka oluþumlarýn içine girerek bazen, Twitter baþta olmak üzere, sosyal medyada, bazen sokakta görebildiðiniz varlýðýný sürdürüyor."

FETÖ'nün Gürcistan özelinde geçmiþ yýllara bakýldýðýnda kendilerini burada saklamaya, mali iþlemlerini ve kaynaklarýný artýrmaya, sürdürmeye ve buradaki varlýklarýný korumaya yönelik bir hareket olduðunu görebildiklerini vurgulayan Büyükelçi Yazgan, þöyle devam etti:

"Ancak FETÖ ile mücadelede benim buradaki görev sürem içindeki gözlemim, en önemli geliþmenin buradaki Türk toplumunun ve Türkiye'yi seven Gürcü dostlarýmýzýn Türkiye'ye yönelik tehdidin niteliði hakkýnda doðru bilgilenmeleri sayesinde bu yapýlanmanýn içinde yer alan kesimleri barýndýrmamalarý olduðunu gördük.

Bazen bu yapýnýn kurduðu okullardan geçmiþ yýllarda mezun olmuþ Gürcü dostlarýmýz, 'Biz sizi seviyoruz, Türkiye'yi seviyoruz, nedir sizi rahatsýz eden? Bu insanlar nasýl bu hale geldi' diye sorduklarýnda, biz gerçekleri anlattýðýmýz zaman Türkiye'de 15 Temmuz'a giden süreci ve bu süreçte zararsýz gözüken ama sadece kendi çýkarýný, kendi grubunu, bazen baþka ülkelerin yönlendirmesi ile çalýþan bir sistemi delilleri ile ortaya koyduðumuzda tehdidin büyüklüðünü anlýyorlar."

Yurt dýþýnda olan bir grup örgüt mensubunun FETÖ'nün ne kadar tehlikeli olduðunu hala görmediðini, görmek istemediðini ve kendilerini yalanlarla kandýrmaya devam ettiklerini belirten Yazgan, "Dolayýsýyla bu mücadele kesinlikle bitmiþ deðil." dedi.

- "Ýkili iliþkilerimize zarar vermemesi için çalýþmalarýmýz tabii ki sürüyor"

Yazgan, FETÖ'nün Gürcü-Türk iliþkilerine zarar vermemesi için Gürcistan tarafýyla ortak çalýþmalarýný sürdürdüklerinin altýný çizerek "Burada hukuk devletinin kurallarý, Gürcistan'ýn ve Türkiye'nin yasalarý uyarýnca; Türkiye'nin ulusal güvenliðine karþý faaliyet gösterebilecek bu yapýya mensup kiþilerin ne Gürcistan'a ne Türkiye'ye ne ikili iliþkilerimize zarar vermemesi için çalýþmalarýmýz tabii ki sürüyor." diye konuþtu.

Demokrasi ve insan haklarý kavramlarýnýn içini boþaltan ve aslýnda çok ince bir maske ile dolaþan FETÖ mensuplarýnýn gerçek yüzünün her zaman ortaya konulmasý gerektiðine, özelikle Türk vatandaþlarýnýn siyasi görüþleri ne olursa olsun yurt dýþýnda FETÖ'nün tuzaklarýndan uzak durmalarýnýn önemli olduðuna dikkati çeken Yazgan, "FETÖ bulunduðu her yerde Türkiye'ye düþmandýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Fatma Ceren Yazgan, FETÖ'nün Türkiye ile Gürcistan arasýnda sürekli geliþen ikili iliþkilerinden rahatsýz olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Gürcistan, Türkiye için çok deðerli bir komþu, stratejik ortaðýmýzdýr. Türkiye ve Gürcistan arasýnda iþ birliði ve karþýlýklý dayanýþmanýn geliþmesinden FETÖ'nün rahatsýz olduðunu görüyoruz. AB üyesi ülkeler, AB ve ABD ile Gürcistan'ýn iyi iliþkilerinden yararlanarak buradan tekrar Türkiye'ye karþý faaliyet yürütmeye çalýþýyor. Gürcistan hükümeti, bu gerçekleri görüyor ve bu yapýlanmanýn Türkiye'yi, Türkiye-Gürcistan iliþkilerine zarar vermesini önleyecek gerekli önlemlerini de alýyor."

FETÖ ile mücadele etmenin sadece devletin iþi olmadýðýna iþaret eden Yazgan, þu ifadeleri kullandý:

"FETÖ ile mücadele etmek sadece devletin görevi deðil bu bayraðýn altýnda vataný ve milletini seven bütün yurtseverlerin görevidir. Bir daha 15 Temmuz'u Allah bize yaþatmasýn. 15 Temmuz'da hayatýný kaybeden þehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralanan gazilerimiz, o gece ve sonrasýnda örgütle mücadele için hayatýný ortaya koymuþ bütün devlet görevlilerimiz ve halkýmýz her türlü övgüyü hak ediyor."

Büyükelçi Yazgan, Türk halkýnýn FETÖ gibi yapýlanmalara ülkenin geleceðini karanlýða sürüklemesine izin vermemesi gerektiðini vurgulayarak "Umarým, 15 Temmuz'u bir dahaki sene yad ederken, FETÖ'nün yurt dýþýndaki kalýntýlarýnýn giderek zayýfladýðýný ve bu yapýnýn içinde yer alan bireylerin de nereye düþtüklerini, nasýl kullanýldýklarýný anlayacaklarýný göreceðiz." dedi.

Gürcistan'ýn 30 yýldýr bir devlet olarak demokratik geleneklerini ve kurumlarýný güçlendirdiðini belirten Yazgan, "Buradaki FETÖ ile mücadelenin yaný sýra Gürcistan'ýn ulusal güvenliðini ve hatta Türk-Gürcü iliþkilerini hedef alan yurt dýþý kaynaklý manipülasyonlara karþý bizim Gürcistan'la paylaþabileceðimiz unsurlar da var diye düþünüyorum." ifadesini kullandý.

- FETÖ'nün Gürcistan'daki faaliyetleri gittikçe azalýyor

Darbe giriþiminin ardýndan FETÖ ile baðlantýlý Tiflis'teki Nikoloz Tsereteli Uluslararasý Okulunun, 2016-2017 eðitim-öðretim döneminde sona eren ruhsatý, Gürcü makamlarýnca yenilenmedi.

2017'nin baþlarýnda Batum'daki Þahin Ýlköðretim Okulu ve Lisesinin ruhsatý, tespit edilen eksiklikler nedeniyle Bakanlýkça iptal edildi.

Gürcistan Eðitim Bakanlýðý, 30 Aðustos 2017'de FETÖ ile baðlantýlý Özel Demirel Kolejinin ruhsatýný yenilememiþti.

2020'de Rustavi kentinde faaliyet gösteren FETÖ ile iltisaklý Þota Rustaveli Ýlköðretim ve Lisesinin lisansý iptal edildi.

Bakanlýðýn son kararýyla FETÖ ile baðlantýlý faal okul sayýsý 3'e düþtü. Gürcistan'da, FETÖ bünyesindeki Uluslararasý Karadeniz Üniversitesi (ÝBSU) faaliyetini sürdürüyor.

Ülkede, 1993'ten bu yana FETÖ okullarýnýn baðlý bulunduðu çatý kuruluþ olan "Çaðlar Eðitim Kurumlarý" ismini "Özel Demirel Koleji Þirketi" olarak deðiþtirdi.

Öte yandan darbe giriþimine kadar iþ dünyasýnda çalýþmalarýný sürdüren Gürcistan Sanayiciler ve Ýþ Adamlarý Derneðinin (GÜRSÝAD) faaliyetleri de darbe giriþiminin ardýndan durduruldu.