Türkiye'nin zengin gastronomi kültürü Türk mutfaðý sergisinde tanýtýlýyor
ABONE OL

"Türk Mutfaðý Haftasý" tanýtým etkinlikleri kapsamýnda Emine Erdoðan'ýn himayesinde, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi Sergi Salonu'nda açýlan sergi, vatandaþlar tarafýndan ziyaret ediliyor.

"Asýrlýk Tatlarýn Buluþma Noktasý: Yedi Bölgede Türk Mutfaðý" programýnýn gerçekleþtirildiði 22 Mayýs'ta sergiyi ilk olarak Emine Erdoðan, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun ile Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy gezdi.

Türkiye'de ve dýþ temsilcilikler aracýlýðýyla tüm dünyada 2022'den itibaren çeþitli etkinliklerle kutlanan hafta kapsamýnda hazýrlanan sergi ile Türkiye'nin zengin gastronomi kültürünün tüm dünyaya tanýtýlmasý amaçlanýyor.

Ziyaretçileri serginin fuaye alanýnda, "Her þey bu topraklarda tek bir buðday tanesiyle baþladý." sözleriyle baþlayan bir video karþýlýyor.

Daha sonra, Akdeniz, Marmara, Ege, Ýç Anadolu, Karadeniz, Doðu Anadolu ve Güney Doðu Anadolu bölgeleri için özel olarak tasarlanan odalara geçiliyor.

Her odada, Ankara Olgunlaþma Enstitüsünce hazýrlanan bölgelere özgü el emeði yöresel ürünler, objeler ile coðrafi güzellikler ve tasarýmlara ait maketler bulunuyor. Ayný zamanda her bölümde o yöreye ait lezzetler ekranlara yansýtýlarak, bölgelerin mutfak kültürleri ziyaretçilere tanýtýlýyor.

Sergide, Akdeniz Bölgesi'nin tanýtýldýðý bölümde maket portakal aðacý, Ege Bölgesi'ne ait kýsýmda Efes Antik Kenti'nin maketi ile enginar motifli yemek takýmý, Marmara Bölgesi'nde yer alan Topkapý Sarayý'nýn kubbesinin maketi, Ýç Anadolu Bölgesi'nin tanýtýldýðý bölümde ise peribacasý ile sýcak hava balonlarýnýn maketleri ön plana çýkýyor.

Türk misafirperverliðinin mutfak kültürüne yansýmalarýnýn vurgulandýðý sergide, ayný zamanda farklý kentlere özgü bakýr sunum eþayalarý, el emeði motifler ve çini tasarýmlar da yer alýyor.

Öte yandan vatandaþlar, Emine Erdoðan'ýn himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn desteðiyle hazýrlanan "Asýrlýk Tariflerle Türk Mutfaðý" kitabýný da inceleme imkaný buluyor. Kitapta, 7 bölgeye ait çok sayýda yöresel lezzetin ayrýntýlý tarifleri bulunuyor.

21-27 Mayýs Türk Mutfaðý Haftasý kapsamýnda açýlan sergi 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek.