Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Faruk Özlü ile Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan baþkanlýðýnda, "TÜRKSAT-6A Yerli Haberleþme Uydusu Geliþtirilmesi ve Üretimi Projesi"ne iliþkin toplantý yapýldý. Özlü ve Arslan'ýn yaný sýra Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK), Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii AÞ (TUSAÞ/TAI), ASELSAN ve CTech yetkililerinin de katýldýðý toplantýda, TÜRKSAT-6A projesinde gelinen son durum ele alýndý.
Ulaþtýrma Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý ve Türksat AÞ mali desteði, TÜBÝTAK Uzay Teknolojileri Araþtýrma Enstitüsü (TÜBÝTAK UZAY) ana yükleniciliði, TUSAÞ, ASELSAN, CTech, yerli sanayi kuruluþlarý ve üniversitelerin desteðiyle 2014 yýlý sonunda baþlatýlan projede tasarým aþamasýnýn sonuna yaklaþýldý. Tasarlanan uydunun yeterlilik test modellerinin üretimine baþlandý.
"TÜRKSAT-6A'nýn maliyeti yaklaþýk 600 milyon lira"
Yeterlilik testleri 2018 yýlý baþýnda yapýlmasý planlanan TÜRKSAT-6A'nýn 2020 yýlýnda fýrlatýlmasý hedefleniyor. TUSAÞ tesislerindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) çalýþmalarý devam eden TÜRKSAT-6A'nýn yapýmý, Fransa ve Japonya'da eðitim alan Türk mühendislerin katýlýmýyla gerçekleþtiriliyor. TÜRKSAT-6A projesi kapsamýnda geliþtirilen uydu, Türkiye'nin daha önceki haberleþme uydularýndan farklý olarak tamamýyla milli imkanlarla geliþtirilen ilk haberleþme uydusu olma özelliðini taþýyor. Yaklaþýk 600 milyon lira maliyetle gerçekleþtirilecek TÜRKSAT-6A projesinde, uydu ve yer istasyonunda kullanýlacak ekipman, yazýlým ve birçok alt sistem tamamen milli imkanlarla geliþtiriliyor.
Yakýt dahil yaklaþýk 4 bin 300 kilogramlýk kütleye sahip olacak TÜRKSAT-6A, 42 derece doðu boylamýnda yörüngeye yerleþtirilecek. TÜRKSAT-6A, Türkiye'nin yaný sýra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoðu ve Asya kýtasýnýn büyük bir bölümünde müþterilerine hizmet sunacak. Teknik özellikleriyle de dikkati çeken uydu, 18 aktif, 5 yedek toplam 23 aktarýcýya sahip olacak.
Türkiye, yörüngede 15 yýl kalacak TÜRKSAT-6A'nýn hizmete alýnmasýyla haberleþme uydusu üretebilen 10 ülke arasýna girecek ve bu alanda yurt dýþýna baðýmlýlýk azalacak