TUSAÞ Genel Müdürü Kotil, ÝTÜ Hava ve Uzay Araçlarý Tasarým Laboratuvarý açýlýþ törenine katýldý
ABONE OL

Kotil, Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) Hava ve Uzay Araçlarý Tasarým Laboratuvarý açýlýþ töreninde yaptýðý açýklamada, Hava ve Uzay Araçlarý Tasarým Laboratuvarýnýn biraz sembolik olduðunu ama çok büyük öneminin bulunduðunu ifade etti.

Ürün Yaþam Döngüsü Yönetiminin (PLM) tasarýmcýlýkta yeni bir kavram olduðunu belirten Kotil, "Çok yeni bir dünya var. Biz bunu TUSAÞ'ta yaþýyoruz. Sýfýr kilometre mühendislere bu sistemi öðretiyoruz. Bu sistem bir kültür dönüþümü. Bir þeyi elektronik ortamda A'dan Z'ye yapmak." ifadelerini kullandý.

ÝTÜ Hava ve Uzay Araçlarý Tasarým Laboratuvarýna ekstra destekler de vereceklerini dile getiren Kotil, "Bu yeni dünyayý, bu gençler sökerler zaten. Bizim de ihtiyacýmýz var onlara. On yýlda biten uçak projeleri arkadaþlar iki yýllara indi, iniyor. Çünkü toplantýya gerek kalmýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ARDIMIZDA 250 YILLIK TECRÜBE VE BÝRÝKÝM VAR"

ÝTÜ Rektörü Prof. Dr. Ýsmail Koyuncu da Türkiye'de, hatta bölgede, üniversite-sanayi iþ birliðine en büyük önemi veren ve buradan katma deðeri yüksek en fazla çýktýyý elde eden eðitim kurumu olduklarýný ifade etti.

Ýyi yetiþmiþ her bir ÝTÜ mezununun ilerleyen dönemlerde Türkiye'nin geleceðine yön vereceðinin altýný çizen Koyuncu, bu öðrencilerin Türkiye'nin vizyonunu ve marka deðerini üst sýralara taþýyacak iþlere imza atacaðýný dile getirdi.

Koyuncu, "Özellikle Cumhuriyet döneminde, ülkemizin teknik anlamda geliþmesine katký sunanlar her zaman ÝTÜ'lüler oldu ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Bunu çok iyi biliyoruz. Çünkü ardýmýzda 250 yýllýk bir tecrübe ve birikim var." diye konuþtu.

Uçak ve Uzay Aracý Tasarým Laboratuvarýnýn öncelikli amacýnýn Uçak ve Uzay Mühendisliði lisans öðrencilerine, özellikle son sýnýfta aldýklarý iki dönemlik üst düzey tasarým derslerinde ve yine tasarým projeleri üzerinde çalýþýrken, onlara tam donanýmlý bir çalýþma ortamý saðlamak olduðunu vurgulayan Koyuncu, "Yeni kurulan laboratuvarýmýzda öðrencilerimiz, en güncel mühendislik yazýlýmlarýnýn yanýnda Boeing, Rolls-Royce, TUSAÞ gibi þirketlerde kullanýlan ve Siemens yazýlýmý olan PLM programýný tanýyýp öðrenebilecek, bu sayede mesleki hayatlarýna daha donanýmlý ve birikimli olarak baþlamalarý mümkün olacaktýr." yorumunu yaptý.

- "ENDÜSTRÝ 4.0 ÝÇÝN YENÝLÝKÇÝ TEKNOLOJÝLERÝ EN ÝYÝ ÞEKÝLDE KULLANACAK ÝSTÝHDAM GÜCÜNE ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Siemens Endüstriyel Yazýlýmlar Türkiye Direktörü Alper Baþer ise bir mühendislik ve teknoloji þirketi olarak Türkiye'de daha fazla mühendis yetiþmesine katkýda bulunmayý en önemli sorumluluklarýndan biri olarak gördüklerini ifade etti.

Baþer, Türkiye'deki mühendis sayýsýný artýracak olan çalýþmalara destek vermeyi önemsediklerini aktararak, "Bu nedenle bu projede ülkemizi çok sayýda yetkin mühendis kazandýran ÝTÜ ile iþ birliði yapmanýn bizim için özel bir mutluluk olduðunu ifade etmek isterim. Ayrýca Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAÞ tarafýndan ülkemizde önemli bir boþluðu kapanacak bir dijitalizasyon projesinde daha tercih edilmek bizler için bir gurur vesilesidir." dedi.

Bugün dünyada havacýlýk ve uzay alanýnda çok ciddi bir rekabet bulunduðunun altýný çizen Baþer, "Hava ve uzay araçlarýnýn çok kýsa sürelerde ve etkin bir þekilde tasarlanýp üretilmesi gerekiyor. Bunu ancak dijital teknolojilerle saðlayabiliyoruz. Her zaman dile getirdiðimiz gibi Endüstri 4.0'ý ve dijitalizasyonu yalnýzca yenilikçi teknolojilerle saðlayamayýz. Bu teknolojileri anlayacak ve en iyi þekilde kullanacak bir istihdam gücüne de ihtiyacýmýz var." dedi.