UAD'nin kararý sonrasý Altun'dan açýklama: Batýlý hükümetler Ýsrail'e karþý uyanacak
ABONE OL

Altun, yazýlý açýklamasýnda Uluslararasý Adalet Divanýnýn yerinde bir karar vererek Ýsrail'i, iþlediði savaþ suçlarýndan sorumlu tutma yolunda güçlü bir adým attýðýný vurguladý.

Divanýn kararýnýn Ýsrail'in etnik temizlik teþebbüslerine sessiz kalan ve adeta suç ortaðý olan birçok Batýlý hükümetin baþarýsýzlýðý ve çifte standardý açýsýndan önemli bir istisna olduðuna iþaret eden Altun, þunlarý kaydetti:

"Kararý memnuniyetle karþýlýyor ve Ýsrail'in iþlediði suçlardan sorumlu tutulup, binlerce masum Filistinli sivil için adaletin önünün açýlacaðýný umuyoruz. Masumlara karþý iþlenen suçlarýn faillerinin cezalandýrýlmasý için her türlü çabaya destek vermeye devam edeceðiz. Bu karar göstermelik deðil, imza sahibi ülkeler için yasal baðlayýcýlýðý olan bir karardýr. Umuyoruz ki bu karar Ýsrail'in saldýrganlýðýna ve Filistinlilere uyguladýðý soykýrým ve mülksüzleþtirme politikalarýna karþý caydýrýcý bir unsur olur. Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn yönlendirmesi ve liderliðinde bir an evvel kalýcý bir ateþkesin saðlanmasý için yoðun bir þekilde çalýþmaya devam ediyoruz."

- EGEMEN VE BAÐIMSIZ FÝLÝSTÝN VURGUSU

Fahrettin Altun, egemen, baðýmsýz ve toprak bütünlüðü haiz bir Filistin devletinin güvence altýna alýnmasý için uluslararasý müzakerelerin baþlatýlmasý çaðrýsýnda bulunarak, bunun ayný zamanda kalýcý barýþa ulaþmanýn tek yolu olduðuna inandýðýný belirtti.

"Uluslararasý Adalet Divanýnda Ýsrail'e karþý açýlan bu dava, Batýlý hükümetleri Ýsrail'in Filistinlilere karþý iþlediði suçlara karþý uyandýrma potansiyelini taþýyor. Ýsrail artýk uluslararasý hukuk ve normlardan muaf tutulmamalýdýr." ifadesini kullanan Altun, bir kez daha acil ateþkes, sýnýrsýz insani yardým akýþýnýn saðlanmasý ve 1967 sýnýrlarý temelinde baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz, egemen, toprak bütünlüðü haiz bir Filistin devletin kurulmasý çaðrýsýnda bulundu.