Ukrayna'nýn ''moral gücü'' Türkiye ziyaretinde Baykar'a konuk oldu
ABONE OL

Ukrayna'da savaþ maðdurlarý ve yerinden edilmiþ kiþilere kültürel, eðitimsel ve sosyal giriþimler aracýlýðýyla psikolojik destek saðlayan Kültürel Güçler Topluluðu, ayrýca sanat yoluyla çatýþma ve iyileþme bölgelerindeki askerlere moral vermek için çalýþmalar yürütüyor. Topluluk cephede, hastanelerde, çatýþma altýnda yerleþim alanlarýnda konserler verdi.

Kültürel Güçler'den 6 müzisyen, Ýstanbul, Eskiþehir ve Ankara'yý kapsayan 10 günlük bir müzik turuna çýktý. Bu tur kapsamýnda, iki ülke arasýndaki çok boyutlu iliþkilerin güçlendirilmesi ve Ukrayna'nýn küresel ve bölgesel anlamda daha iyi anlaþýlmasýna katkýda bulunulmasý amaçlanýyor.

Sanatçýlar, Ukrayna'nýn kültürel mirasýndan esinlenerek, geleneksel ve çaðdaþ müziðin canlý bir karýþýmýný eðitim kurumlarý, siyasi liderler, diplomatlar, dini topluluklar, sivil toplum kuruluþlarý, kamu ve devlet organlarý gibi geniþ bir dinleyici kitlesine sunacak.

Grubun Ýstanbul'daki duraklarýndan biri Türk savunma sanayisinin insansýz hava aracý üreticilerinden Baykar oldu. Topluluk üyeleri, ülke savunmasýna yaptýðý katkýlarla "ulusal kahramana" dönüþen Bayraktar TB2'nin üretildiði Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'nde Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve çalýþanlarla bir araya geldi. Grup, Türkçe, Kýrým Tatarcasý ve Ukraynaca þarký ve türkülerden oluþan bir konser verdi. Konseri Kýrým Tatar Milli Meclisi Baþkaný Refat Çubarov, Ukrayna'nýn Ýstanbul Baþkonsolosu Roman Nedilsky ve eþi Lydmyla Nedilsky ile Ýstanbul Kýrým Türkleri Derneði Baþkaný Celal Ýçten de izledi.

Grup üyelerinden Mykolai Sierga, konser öncesinde yaptýðý konuþmada, ülke savunmasýna yaptýðý katkýlar için Baykar ve çalýþanlarýna teþekkür etti. Sierga, Baykar ve çalýþanlarýnýn, Ukrayna'nýn baþarýlarýnýn tartýþmasýz hissedarlarýndan olduðunu vurguladý.

Konser, Ukrayna'da Bayraktar TB2 SÝHA için bestelenen "Bayraktar" þarkýsý ile baþlarken, þarkýyý grup üyeleri ve Baykar çalýþanlarý hep birlikte söyledi.

- SAVAÞIN ETKÝLERÝNÝ HAFÝFLETMEYE ÇALIÞIYORLAR

Kültürel Güçler, silahlý kuvvetlerde görev yapan profesyonel müzisyenlerden ve Kýrým Tatarý kökenli sanatçýlardan oluþuyor.

Popüler bir sunucu, müzisyen ve þair olan Mykolai Sierga, savaþla birlikte 59. Ayrý Mekanize Tugayý'na katýldý, cesaretinden ötürü ödüllendirildi. Sierga, ayný zamanda, Silahlý Kuvvetlere kültür ve sanat yoluyla moral ve duygusal destek saðlayan Kültürel Güçler organizasyonunun kurucusu oldu.

Topluluk, savaþ maðdurlarýna psikolojik destek saðlamak, iç göç yaþayan bireyleri sanat yoluyla yeniden topluma kazandýrmak ve Ukrayna ordusundaki askerlere moral vermek gibi birçok farklý alanda faaliyet gösteriyor. Topluluk, müzik, resim, edebiyat ve diðer sanat dallarýný kullanarak, savaþýn olumsuz etkilerini hafifletmeye çalýþýyor ve Ukrayna'nýn kültürel deðerlerini hem yerel hem de uluslararasý düzeyde tanýtýyor.

Kültürel Güçler, Türkiye'deki benzer kuruluþlarý, eðitim kurumlarýný, aktivistleri ve bu alanda ilgisi olan herkesi, Türkiye ile Ukrayna arasýndaki baðlarý ve iliþkileri geliþtirmek için iþbirliðine çaðýrýyor.