Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Uraloðlu duyurdu! Yollara akýllý ulaþým sistemleri kurulacak
ABONE OL

Uraloðlu, yaptýðý yazýlý açýklamada, "Kooperatif ve Akýllý Ulaþým Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazýlým Platformu Geliþtirilmesi" ve "Uydu Destekli Ulusal Akýllý Ulaþým Sistemleri Otomasyon Projesi"nde gelinen son aþamaya iliþkin bilgi verdi. Akýllý ulaþým sistemleri nesnelerin interneti merkez yazýlýmýnýn (AUS IoT) ilk etapta Ankara, Antalya ve Ýstanbul Karayollarý Bölge Müdürlüðündeki kontrol merkezlerinde yapýlacaðýný bildiren Uraloðlu, "Kooperatif ve Akýllý Ulaþým Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazýlým Platformu ile yeni nesil iletiþim teknoloji ve protokolleri kullanýlarak haberleþme ile uyarý senaryolarýnýn gerçekleþtirileceði 30 kilometrelik kesimde pilot sahada bir proje baþlattýk. Bu proje Türkiye'de bir ilk. Yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düþen nesne, yol yapým ve bakým çalýþmalarý, þerit veya yol kapama, seyahat hýzý, konfor ve zamaný etkileyen olaylar tespit edilerek yol kullanýcýlarýna anlýk bilgilendirme saðlayacaðýz. Yollara, akýllý sinyalizasyon, kamera, yol sensörleri, görüntü iþleme, olay algýlama, deðiþken mesaj ve trafik iþaretleri, meteorolojik bilgi gibi akýllý ulaþým sistemleri kurulacak. Ayrýca fiber ve enerji altyapý kurulumlarý da gerçekleþtirilecek" dedi.

SAHA KURULUMLARI YAKINDA BAÞLAYACAK

Kooperatif ve Akýllý Ulaþým Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazýlým Platformu Geliþtirilmesi Projesi'nin 23 Kasým 2023'te baþladýðýný anýmsatan Uraloðlu, yazýlýmýn tamamlanmasý ve saha kurulum süresinin 24 ay, projenin iþletme ve bakým süresinin ise 12 ay olduðunu kaydetti.

Uraloðlu, projeyi, 23 Kasým 2026'da bitirmeyi hedeflediklerini bildirerek, "Projenin saha keþifleri ve detaylý dokümantasyon hazýrlýklarý tamamlandý. Yakýn zamanda saha kurulumlarý baþlayacak. Ayrýca yazýlým analiz ve tasarým kabulü sonrasý da yazýlým geliþtirme aþamasý baþlayacak" ifadesini kullandý.

"BÜTÜN SÜREÇLER TAMAMLANDI"

Uydu Destekli Ulusal Akýllý Ulaþým Sistemleri Otomasyon Projesi hakkýnda da bilgi veren Uraloðlu, "Yerli ve milli uydu haberleþme teknolojilerinin akýllý ulaþým sistemleri alanýnda kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla baþlatýlan Uydu Destekli Ulusal Akýllý Ulaþým Sistemleri Otomasyon Projesi'nde bütün süreçler tamamlandý. Proje hizmete alýndýðýnda akýllý ulaþým sistemi mimarisi, Türksat uydularý ile desteklenerek veri akýþý kesintisiz hale getirilecek. Proje hizmete alýndýðýnda karayolu, haberleþme ve ulaþým sektörlerinin birbiriyle entegrasyonunu saðlamak amacýyla Türkiye'nin Ulusal AUS mimarisini oluþturduk. Böylece insansýz kara araçlarý baþta olmak üzere yeni nesil ulaþým teknolojilerinde kullanýlan araçlarýn iletiþimi Türksat uydularý ile kesintisiz hale gelecek, kazalarýn da önüne geçilecek" dedi.

PROJE ÝKÝ ANA ÝÞ PAKETÝ KAPSAMINDA TAMAMLANDI

Uraloðlu, projenin iki ana iþ paketi kapsamýnda tamamlandýðýný belirterek, ilk pakette uydu üzerinden haberleþme saðlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimlerinin tamamlandýðýný bildirdi. Üretimleri tamamlanmýþ antenlerin temel saha testlerinin 9 Ocak'ta Türksat Yerleþkesi'nde yapýldýðýný hatýrlatan Uraloðlu ayrýca, "Testleri baþarýyla geçen antenler AUS alanýnda kullaným kabiliyetleriyle tam not aldý. Ýkinci ana iþ paketi kapsamýnda ise Türkiye ve dünyadaki AUS ve AUS mimarileri alanýndaki mevcut durumunun detaylý analizini yaparak Ulusal AUS mimarisi ve yazýlýmýný geliþtirdik. Uydu Destekli Ulusal Akýllý Ulaþým Sistemleri Otomasyon Projesi'nin bütün süreçleri tamamlandý. Proje, Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Araþtýrmalarý Merkezi Baþkanlýðý (UDHAM) ile Haberleþme Genel Müdürlüðü tarafýndan hazýrlanacak sonuç raporunun ardýndan hayata geçirilecek" açýklamasýnda bulundu.

  • Abdulkadir Uraloðlu
  • trafik