The Guardian gazetesinin Avustralya Savunma Bakanlýðý yetkililerine dayandýrdýðý haberine göre, Avustralya hükümeti, 2019'dan bu yana Ýsrail için yaklaþýk 247 askeri ihracat izni çýkardý ancak bunlardan yalnýzca 66'sý aktif.
Yetkililer, 7 Ekim 2023'ten önce Ýsrail için onaylanan 66 askeri ihracat izninin her birinin tek tek gözden geçirildiðini ve bu izinlerin Avustralya'nýn uluslararasý tutumuna göre deðerlendirildiðini ifade etti.
Ýnceleme sürecinin sonucunda alýnan kararýn kamuoyuyla paylaþýlacaðýný belirten yetkililer, hükümetin, bir ihracat izninin insan haklarýnýn ihlali dahil ulusal çýkarlara aykýrý olarak kullanýlacaðýný tespit ederse izni geri çekebileceðini aktardý.
AMBARGO ÇAÐRISINDA BULUNDULAR
Avustralya Baþbakaný Anthony Albanese, Avustralya'nýn 7 Ekim 2023'ten önce ve sonra Ýsrail'e silah saðlamadýðýný savunsa da Canberra hükümeti, Ýsrail'e yönelik ihracat izinlerinin neleri kapsadýðý konusunda þeffaf davranmadýðý için eleþtirilere maruz kalmýþtý.
Ýsrail'in Gazze'de kullandýðý F-35 uçaklarýna ait parçalarýnýn Avustralya'da üretildiði belirtilirken yerel, eyalet ve federal düzeyde yaklaþýk 350'nin üzerinde kamu çalýþaný mayýsta Ýsrail'e silah ihracatýnýn derhal durdurulmasý çaðrýsý yapmýþtý.
Avustralya Yeþiller Partisi Sözcüsü David Shoebridge, yaptýðý açýklamada, Ýsrail'le olan tüm askeri ticaretin sona erdirilmesi çaðrýsýnda bulunmuþ ve hükümetin "Ýsrail'i, soykýrýmý sürdürme konusunda cesaretlendirecek hiçbir þey yapmamasý gerektiðini" söylemiþti.