''Uluslararasý Filistin Çalýþtayý'' Ýstanbul'da baþladý
ABONE OL

Fatih Nesliþah Sultan Kültür ve Spor Merkezi Fikir Atölyesi'ndeki "Uluslararasý Filistin Çalýþtayý: Akademisyenler Konuþuyor" toplantýsýnýn açýlýþýnda konuþan eski AK Parti milletvekili ve çalýþtayýn kurul baþkanlýðýný yapan Mustafa Açýkgöz, Ýsrail'in Filistin'e yönelik son dönemdeki saldýrýlarýnda çoðunluðu kadýn ve çocuk 40 bin kiþinin þehit olduðunu söyledi.

Açýkgöz, 100 binlerce kiþinin bölgede açlýk çektiðini, Ýsrail ile Baþbakan Binyamin Netanyahu'nun dünyada eþi ve benzeri görülmemiþ bir zulmün peþinden koþtuðunu, bu konuda gerekli cezai yaptýrýmlarýn uygulanacaðýna inandýðýný belirtti.

Filistin konusunda bazý Avrupa ülkelerinin iki yüzlü davrandýðýna dikkati çeken Açýkgöz, "Medeni görünen bazý ülkeler konu Filistin olunca baþlarýný kuma gömüyor." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Filistin'in yanýnda dimdik durduðunu belirten Açýkgöz, Müslüman ülkelerin bu dava sahip çýkmasý gerektiðini kaydetti.

Fatih Kaymakamý Cafer Sarýlý ise Filistin davasýnda konuþmasý gerekenlerin bunu yapmadýðý için Ýsrail'in zulmüne maruz kalýndýðýný söyledi.

Bölgedeki zulmün ancak her platformda dile getirilmesiyle sona erebileceðini dile getiren Sarýlý, çalýþtayýn hayýrlý olmasýný diledi.

- "FÝLÝSTÝNLÝLER TOPRAKLARINI SATMASALARDI' CÜMLESÝ UCUZ SÖYLEM"

Uluslararasý Filistin Çalýþtayý Koordinatörü Prof. Dr. Adem Palabýyýk'ýn baþkanlýðýndaki birinci oturumda konuþan Yýldýz Teknik Üniversitesi Ýnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bedri Gencer, Filistin konusunun bazý kesimlerce "unuturulmak" veya "kanýksatmak" istendiðini anlattý.

Prof. Dr. Gencer, Türkiye'nin yaklaþýk iki asýrdýr çok derin bir kimlik krizi olduðu, bu sebeple Filistin'in günlük tüketilen bir konuya dönüþtüðünü ifade etti.

Filistin konusunun sanýlandan çok daha büyük öneminin olduðuna dikkati çeken Gencer, bu konuda millet, ümmet ve insanlýk parametrelerinde birleþilmesi gerektiðini söyledi.

Siyonizmle mücadelede yabancý dil kullanýlmadan uluslararasý alanda kamuoyu oluþturulamayacaðýný ve sosyal medyada etkileþim alýnamayacaðýný vurguladý.

Filistin'deki ölü sayýsýnýn meselenin boyutunu göstermeye yetmeyeceðini, "Filistinliler topraklarýný satmasalardý" cümlesinin ucuz söylemler olduðunu dile getiren Gencer, "Filistin davasý, aslýnda Türkiye'de Ýsrail'e baðlý kurulmuþ yalan düzeninin de çökmesi demektir. Türkiye'deki Siyonist lobinin ne kadar güçlü olduðu bu süreçte daha net ortaya çýkmýþtýr." diye konuþtu.

Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi Öðretim Üyesi Gazzeli Asma Younus da Ýsrail'in zulmüyle çocuk yaþlarda tanýþtýðýný anlattý.

Ýsrail'in saldýrýlarýnda babasý ve aðabeyi baþta olmak üzere birçok aile ferdini ve akrabasýný kaybettiðini aktaran Younus, son dönemde Ýsrail'in zulmün þiddetini arttýrdýðýný kaydetti.

Çalýþtaya, Ýstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasý Ýliþkiler Bölümü Öðretim Üyesi Fadi Zatari ile Filistinli akademisyen Esra Alshaikh de katýldý.

Çalýþtayýn sonuç bildirgesi, Ýstanbul'daki Ýsrail Baþkonsolosluðu önündeki basýn açýklamasýyla duyurulacak.

  • Filistin Çalýþtayý
  • Adem Palabýyýk
  • Gazze