''Uluslararasý Özgür Filistin Kongresi'' Ýstanbul'da baþladý
ABONE OL

Fatih Nesliþah Sultan Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye, dünyanýn çeþitli ülkelerinden akademisyenler, araþtýrmacýlar, hukukçular ve medya mensuplarý katýldý.

Kongreye iliþkin AA muhabirine bilgi veren Medya Platformu Derneði Genel Baþkaný Turgut Özmutafoðlu, Gazze'nin tüm dünyanýn kanayan bir yarasý olduðunu söyledi.

Özmutafoðlu, kongrenin hayýrlara vesile olmasýný dileyerek, "Sonuç bildirgesini de sonrasýnda Amerikan Konsolosluðu önünde açýklayarak, bunu biraz daha resmi düzeyde, biraz daha uluslararasý duyurulabilir çapta da bir yapýya kavuþturmak istiyoruz." dedi.

Kongreye Gazze'deki akademisyenlerin, sanat ve medya camiasýndan kiþilerin davetli olduðunu belirten Özmutafoðlu, "Buradan zulme yorum yapmak, bu bir tepki ama Gazze'de yaþayýp bu zulme maruz kalan insanlarýn burada gelip anlatmasý ve haliyle daha þeffaf bir þekilde duyurulmasý konusundaki konular ön plana çýkýyor. Medyatik insanlarýn, ünlülerimizin de katkýlarýyla beraber de bunu biraz daha halkýmýza yaymayý amaçlýyoruz." diye konuþtu.

Özmutafoðlu, bugünkü etkinliðin iki aþamalý bir çalýþma olduðunu dile getirerek, "Bizim ilk aþamadaki çalýþmamýz bir çalýþtaydý. Çalýþtayýmýzý da Nesliþah Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirmiþtik. Bunun sonuç bildirgesini Ýsrail Konsolosluðu'nda açýklandý. Sonrasýnda tabii ikinci etap, kongremizde de bunu biraz daha geniþ yayýlýmlý bir hedef kitleye duyurmayý hedefliyoruz, bildirgeyi kitapçýk olarak çýkartýp uluslararasý camiada da bir akademik literatüre katýlýmýnýn saðlanmasýný istiyoruz." ifadelerini kullandý.

Kongredeki çalýþmalarýn akademik dil düzenlemeleri yapýldýktan sonra, hemen akabinde kitaplaþtýrma süreci olacaðýný aktaran Özmutafoðlu, kitaplaþtýrma sürecinin ardýndan, gerekli akademik onaylar alýndýktan sonra da yurt dýþý daðýlýmlarýnýn gerçekleþtirileceðini kaydetti.

- KONGRE ÇALIÞMALARI 5 FARKLI DÝLDE DÜNYAYA SUNULACAK

Kongre Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Adem Palabýyýk, kongredeki amaçlarýnýn hem Filistin meselesinin daha geniþ yelpazeyle ele alýnmasý hem de orada katledilen herkesin sesini dünyaya duyurulmasýna vesile olmak olduðunu belirtti.

Kongre sonuç taslaðýný ABD'nin Ýstanbul Baþkonsolosluðu önünde açýklayacaklarýný aktaran Palabýyýk, "ABD Konsolosluðu'nun önünü tercih etmemizin sebebi, Ýsrail'in katil yöneticisi olan Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde ayakta alkýþlanmasýna karþý bir tepki olarak, hem sanat dünyasýnýn hem akademik dünyanýn hem spor dünyasýnýn hem de mütefekkirlerin, akademisyenlerin birlikte vermiþ olduðu bir cevap olacak aslýnda bu. Ayný zamanda bunun da ülkemizden, Türkiye'den, Ýstanbul'dan verilmesi bizim için çok daha büyük bir anlam içeriyor." ifadelerini kullandý.

Palabýyýk, kongre sonrasýnda bütün yazarlardan ve katýlýmcýlardan metinler isteyeceklerini belirterek, þunlarý söyledi:

"O metinleri bir kitap haline getirerek 5 farklý dilde yayýnlamayý düþünüyoruz ve yayýnladýktan sonra özellikle Avrupa'daki, Orta Asya'daki, Arap dünyasýndaki üniversitelere ve bu üniversitelerin özellikle sosyal bilimler bölümlerinin hocalarýna, akademisyenlerine göndereceðiz. Sadece bunlar deðil, uluslararasý STK'ler, dernekler var, bunlara da ileteceðiz çalýþmalarýmýzý. Dolayýsýyla çalýþmalarýmýzýn hem teorik olarak hem görsel olarak kanýtlarý bu bahsettiðimiz kurum ve kuruluþlarýn ellerinde olacak. Böylelikle Filistin'le, Gazze'yle alakalý olarak hem bu katliamýn unutulmamasý, hem yeniden yaþanmamasý için hem de orada neler yaþandýðýný gizleyen bir katil Ýsrail devletinin karþýsýnda neler yaþandýðýný ortaya çýkarmak ve ispatlamak için bu çalýþmayý yapacaðýz."

Prof. Dr. Palabýyýk, bu tür kongrelerin özellikle Türkiye'de artmasý, teþvik edilmesi ve destek verilmesi gerektiðini sözlerine ekledi.

- KONGREDE FÝLÝSTÝN'DE YAÞANANLAR ELE ALINIYOR

Uluslararasý Özgür Filistin Kongresi'nde, Filistin'de yaþananlar, Ýsrail'in sürdürdüðü saldýrýlar, uluslararasý medyanýn ve siyasilerin bu konudaki tutumu panellerle ele alýnýyor.

Akademisyenlerin, sanatçý ve gazetecilerin söz aldýðý kongre, "Özgür Filistin, Þehadet ve Katil Ýsrail", "Filistin Bizim Neyimiz Olur", "Gazze Direniþini Anlamak ve Anlatmak" oturumlarýyla devam ediyor.

Öte yandan gün boyu devam edecek kongreye, Ýran'ýn baþkenti Tahran'da suikasta uðrayan Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye'nin oðullarý Abdusselam ve Hemmam Heniyye'nin de çevrimiçi baðlantý ile katýlmasý bekleniyor.

  • Medya Platformu
  • Özgür Filistin
  • Özgür Filistin Kongresi
  • Medya Platformu Derneði
  • Asýmýn Nesli