''Uluslararasý Özgür Filistin Kongresi''nde Filistin direniþi vurgusu
ABONE OL

Fatih'teki Nesliþah Sultan Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye, Türkiye, Filistin ve yurt dýþýndan çok sayýda akademisyen katýldý.

Kur'an-ý Kerim tilavetiyle baþlayan Kongre'nin açýlýþýnda konuþan Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Adem Palabýyýk, Ýsrail'in Gazze, Batý Þeria ve Filistin'e yönelik þiddetinin durmaksýzýn sürdüðünü belirterek, Ýsrail'in kadýn, çocuk, yaþlý ve engelli demeden sivilleri hedef aldýðýný vurguladý.

"Gazze'deki bu cihat kuþaðýný canlý tutmak lazým" ifadeleriyle gençlerin Filistin davasýna sahip çýkmasýnýn önemine dikkati çeken Palabýyýk, "Biz Gazze'yi aslýnda bir okul, bir akademi olarak kabul ediyoruz." dedi.

Palabýyýk, TBMM Baþkaný Numan Kurtulmuþ'un Kongre'ye gönderdiði mesajý paylaþtý.

Açýlýþ konuþmasýnýn ardýndan "Özgür Filistin, Þehadet ve Katil Ýsrail" baþlýklý oturum gerçekleþtirildi.

Filistinli düþünür Münir Þefik, Türk halkýný çok sevdiðini dile getirerek, Filistin davasýna verdiði daimi destek için Türk halkýný takdir ettiðini söyledi.

Filistin'in 1947'deki taksim kararýnýn uluslararasý kanunlara ve Birleþmiþ Milletler (BM) prensiplerine aykýrý olduðunu vurgulayan Þefik, BM'nin bir ülkeyi taksim etme yetkisi bulunmadýðýný, bu tür kararlarýn o ülkenin vatandaþlarýna ait olduðunu kaydetti.

- "ÝSRAÝL KURULUÞUNDAN ÝTÝBAREN KANUNSUZDUR"

Þefik, Ýsrail'in kuruluþunun da bu açýdan hukuksuz olduðunun altýný çizerek, "Ýsrail devleti kuruluþundan itibaren kanunsuz bir devlet olarak kurulmuþtur. Kanuni anlamda bir esasý yoktur." ifadelerini kullandý.

1917'den itibaren baþlayan Yahudi göçlerinin, Filistin'in demografik yapýsýný deðiþtirmeyi hedeflediðini belirten Þefik, bu göçlerin "ýrkçý" ve "uluslararasý hukuka aykýrý" olduðunu dile getirdi.

Ayrýca, 1948'de Ýsrail'in Filistin topraklarýnda gerçekleþtirdiði saldýrýlarý "soykýrým" olarak tanýmlayan Þefik, bu süreçte Filistinlilerin büyük bir kýsmýnýn yerlerinden edildiðini ve Ýsrail'in iþgal ettiði topraklardan çekilmesi gerektiðini vurguladý.

Þefik, Ýsrail'in BM'ye üye olabilmek için Filistinlilerin geri dönüþ hakkýný tanýyacaðýna dair taahhüt verdiðini ancak bu sözünü tutmadýðýný belirterek, "BM kararlarýna ve uluslararasý kanuna göre Ýsrail'in BM'ye üye olmasý kanuna aykýrýdýr." dedi.

Ýsrail'in Filistin topraklarýnýn tamamýný ele geçirmeyi ve Filistinlileri bu bölgeden tamamen çýkarmayý hedeflediðini kaydeden Þefik, Filistin davasýndaki çözümün "iþgalcilerin Filistin'den ayrýlmasý" ile sonuçlanmasý dileðinde bulundu.

- GAZZE'DEKÝ ÖÐRENCÝLER EÐÝTÝMLERÝNÝ ÇEVRÝM ÝÇÝ SÜRDÜRÜYOR

Gazze Üniversitesi eski Rektörü Kemaleyn Þaas da 1978'de Gazze'de kurulan üniversitenin eðitimde bir dönüm noktasý olduðunu belirterek, "Ýlk dersliklerimiz çadýrlardý, 70 öðrencimiz vardý." dedi

Þaas, Gazze Üniversitesinin geliþmiþ bir eðitim kurumuna dönüþtüðünü ve bugün dünyanýn ilk 2000 üniversitesi arasýnda yer aldýðýný ifade etti.

7 Ekim 2023 sonrasý Ýsrail saldýrýlarýyla üniversitenin pek çok binasýnýn yýkýldýðýný ve aralarýnda rektör ve ilahiyat fakültesi dekanýnýn da bulunduðu çok sayýda kayýp verdiklerini belirten Þaas, buna raðmen eðitim hizmetlerine devam ettiklerini dile getirdi.

Þaas, üniversite öðrencilerinin üçte ikisinin elektronik ortamda eðitimine devam ettiðini belirterek, Filistin halkýnýn direniþinin en önemli unsurlarýndan birinin eðitim olduðunu vurguladý.

- "GAZZE, TARÝHÝN YENÝDEN YAZILMASINA KANIYLA DESTEK OLUP ORTAK OLUYOR"

Filistin Alimler Birliði Baþkaný Mervan Ebu Ras ise 7 Ekim 2023 itibarýyla tarihin yeniden yazýldýðýný belirterek, "Artýk kaybetmenin ve geri çekilmenin dönemi bitti. Zaferin, izzetin ve þerefin dönemi baþlýyor." deðerlendirmesini yaptý.

Ebu Ras, "Gazze, tarihin yeniden yazýlmasýna kanýyla destek olup ortak oluyor. Gazze'nin kanýyla destek verdiði tarihin yeniden yazýmýna acaba bizler ne ile destek vereceðiz?" diye sordu.

Mervan Ebu Ras, Gazze'ye yapýlan saldýrýlarla tüm altyapýnýn yýkýlmasýna raðmen, Gazze direniþinin sürdüðünü vurguladý.

Akademisyenlerin bu süreçte oynadýðý rolün önemine dikkati çeken Ebu Ras, akademisyenlerin Filistin için nesiller yetiþtirme görevini üstlenmeleri gerektiðini ifade etti.

"Gençlik, özellikle teknoloji alanýnda Ýsrail'in uygulamalarýna karþý mücadele etmek için enerjisini bu yolda harcamalý." diyen Ebu Ras, teknoloji ve bilgiye dayalý direniþ çaðrýsýnda bulundu.

Öte yandan programa Ýran'ýn baþkenti Tahran'da suikasta uðrayan Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye'nin oðullarý Abdusselam Heniyye ve Hammam Heniyye'nin de çevrim içi baðlantý ile katýlmasý bekleniyor.