UMED'den Meta'nýn Ýsrail'e kalkan olacak 'siyonist' sansürüne sert tepki
ABONE OL
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ýn sahibi Meta, "siyonist" kelimesinin "nefret söylemi ve hakaret" anlamýnda kullanýldýðýnýn tespit edilmesi durumunda bu paylaþýmlarýn platformlarýndan kaldýrýlacaðýný bildirdi.

UMED, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ýn sahibi Meta'nýn iþgalci Ýsrail'e kalkan olacak sansürüne tepki gösterdi. UMED, Meta'nýn bu kararýný "Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýna ortak olma giriþimidir" þeklinde niteledi.

UMED'in açýklamasýnda þu ifadeler yer aldý;

"Sansür mekanizmalarýný devreye sokan platformlar katliama ortak olmaktadýr.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ýn sahibi Meta'nýn, "siyonist" kelimesinin "nefret söylemi ve hakaret" anlamýnda kullanýldýðýnýn tespit edilmesi durumunda bu paylaþýmlarýn platformlarýndan kaldýrýlacaðýný duyurmasý, ýrkçý Siyonizm'e kalkan olma çabasý, Ýsrail'in Gazze'de 9 aydan bu yana gerçekleþtirdiði soykýrýma ortak olma giriþimidir. 9 aydan fazla süredir havadan, karadan ve denizden Ýsrail'in sürdürdüðü saldýrýlarý perdelemeye çalýþan Meta'nýn sansüre sarýlmasý insan haklarýna ihanettir.

Siyonizm; Musevileri Filistin'e yerleþtirme (iþgal) amacýný güden ve üyelerinin Yahudilerden oluþtuðu bir siyasal harekettir. 1864 yýlýndan bugüne hareketin bütün taraftarlarýna, ister Yahudi olsun, ister olmasýn "Siyonist" denmiþtir. Birleþmiþ Milletler'in 10 Kasým 1975'te almýþ olduðu 3379 No'lu kararýnda ise Siyonizm'in iddia edildiði gibi bir baðýmsýzlýk hareketi olmayýp 'ýrkçý' hareket olduðu beyan edilmiþtir. Kaldý ki bu ýrkçý hareket Ýsrail'i doðuran ve soykýrýmlara zemin hazýrlayan ve yapan bir harekettir.

Irkçý ve katliamcý bir hareketi deþifre etmek tüm insanlýðýn görevidir. Bu görevi engellemek sadece sansür deðil ýrkçýlýða sarýlmak, kötüden yana saf tutmak, iyiliðe savaþ açmaktýr.

Hakikatin sesi olanlarýn gönderilerinin silinmesi, hesaplarýnýn kilitlenmesi ifade özgürlüðüne saldýrý ve faþizan bir tutumdur."

NE OLMUÞTU?

Meta'nýn internet sitesinden yapýlan açýklamada, "siyonist" kelimesinin kullanýmýna iliþkin istiþarelerin ardýndan yönetmelikte deðiþiklik yapýlmasýna karar verildiði belirtilmiþti.

Kelime üzerinden yapýlan "meþru" siyasi tartýþmalar ile bireylere yönelik nefret içerikli söylemler arasýnda ayrým yapýlmasý gerektiði vurgulanan açýklamada, "siyonist" kelimesinin Yahudi ve Ýsraillilere karþý "þiddet çaðrýsý" baðlamýnda kullanýlmasýna izin verilmeyeceði aktarýlmýþtý.

Açýklamada, kelimenin "siyasi hareketle baðlantýlý" olduðu durumlarda paylaþýmlara izin verileceði kaydedilerek, "Ýleriye dönük olarak 'siyonist' kelimesinin açýkça siyasi hareketle ilgili olmadýðý durumlarda ve Yahudi ile Ýsraillilere yönelik þiddet veya korkutma yoluyla zarar verme anlamý içermesi halinde paylaþýmlarý kaldýracaðýz." ifadeleri kullanýlmýþtý.

Meta'dan "siyonist"lere kalkan! Paylaþýmlar kaldýrýlacak

  • UMED tepkisi
  • siyonist nefret söylemi
  • platform kaldýrma