Ümraniye Belediye Baþkaný Yýldýrým, kaybolan hayvanlar hakkýnda açýklama
ABONE OL

Ümraniye Belediye Baþkaný Ýsmet Yýldýrým, söz konusu bakýmevinde 13 Ekim Pazar günü meydana gelen olaylara iliþkin basýn toplantýsý düzenledi.

Pazar günü barýnak ziyaretine ilk olarak art arda 5 aracýn geldiðini belirten Yýldýrým, "Araçlardan inen insanlarýn çoðunun içi dolu sýrt çantalarý mevcuttu. Bunlar çekilen görüntülerde görülmektedir. Açýk kedi barýnaðýnýn etrafýnda hiçbir belediye görevlisi yokken bir müddet bekleyip sonra 'Ölü hayvanlar var' diye baðýrarak, iþleme baþlýyorlar. Olay sýrasýnda, veterinerlerimizin onayýyla gömülmesi planlanan 4 kedi ölüsü barýnaktan dýþarý çýkarýlýp ve sosyal medyada kasýtlý olarak yanlýþ anlaþýlmalara yol açacak þekilde paylaþýmlar yapýlýyor. Barýnaðýmýzýn büyük emeklerle verdiði hizmetler, bu tür yanlýþ ve provokatif bilgilendirmelerle gölgelenmeye maalesef çalýþýlmaktadýr. Biz, bu gerçeði deðiþtirmeye çalýþanlara izin vermeyeceðiz." diye konuþtu.

Yýldýrým, olayýn sonrasýnda yaþananlara iliþkin þunlarý söyledi:

"Öte yandan belediyemizin itibarýný zedeleyici tutum ve davranýþ içine giren ve devlet malýna zarar vererek, tedavisi devam eden hasta hayvanlarý ve de hastalýk taþýyan hayvanlarý yerinden ederek, onlarýn canýna kasteden bu güruhu, vandallarý þiddetle kýnýyorum. Ayrýca bu fütursuzca eylemleri yetmezmiþ gibi ayný tutum ve davranýþlarýný sosyal medyaya taþýyarak sahte hesaplarla algý operasyonlarý yapan, þahsýma, kurumuma olmadýk hakaret ve ifadelerde bulunanlar hakkýnda yargý yoluna gideceðimizi sözlerimin baþýnda ifade etmek istiyorum."

Olaydan saatler önce belediyenin sosyal medya hesaplarýndan öðrencilerin barýnak ziyaretlerinin görüntülerinin yayýnlandýðýný aktaran Yýldýrým, olay sýrasýnda çalýnan sahipsiz hayvanlarý ise alanlarýna geri getirmelerini istedi.

Belediye Baþkaný Yýldýrým, "Bu olay sýrasýnda, yasa dýþý yollarla barýnaðýmýzdan 151 köpek ve 144 kedi çalýnmýþtýr, dýþarý çýkarýlmýþtýr. Nerede olduðunu bilmiyoruz. Özellikle kuduz þüphesiyle gözlem altýnda tutulan ve sahiplendirilmesi yasak olan tehlikeli ýrklar, toplum saðlýðý açýsýndan ciddi bir tehdit oluþturmaktadýr. Bu hayvanlarýn izinsiz bir þekilde barýnaktan çýkarýlmasý, halk saðlýðýný tehlikeye atan son derece sorumsuz ve de vandalizm dediðimiz bir davranýþtýr. Baþka bir söz bulamýyorum." ifadelerini kullandý.

Arbede sýrasýnda kesici aletle yaralanan bir zabýta personelin hastanede tedavi altýna alýndýðýna, Ümraniye Belediyesi Veteriner Ýþleri Müdürü Muhammet Nuri Coþkun'un da darbedildiðine dikkati çeken Yýldýrým, bakýmevinde yaðmalama yapýldýðýný, cerrahi ekipmanlar ve ilaçlarýn gasbedildiðini vurguladý.

Yýldýrým, bu sorumsuz ve þiddet içerikli eylemlerin sorumlularýnýn bir an önce adalet önüne çýkarýlmasýný talep etti.

Hekimbaþý Sahipsiz Hayvan Bakýmevi'nde 7 veteriner hekim, 3 veteriner saðlýk teknisyeniyle toplam 39 personelin çalýþtýðýný, 2019'dan bu yana 160 bin 25 muayene ve tedavi gerçekleþtirdiklerini, ayný dönemde 7 bin 732 kýsýrlaþtýrma operasyonu yapýldýðýný, 1725 hayvan sahiplendirme iþleminin baþarýyla tamamlandýðýný anlattý.

Bakanlýk yetkilileri tarafýndan yaklaþýk 1 ay önce barýnaða habersiz denetim yapýldýðýný, burada hiçbir aykýrýlýk ve olumsuz bir durum tespit edilmediðini vurgulayan Yýldýrým, "Bu süreçte, kamuoyunun doðru bilgilendirilmesi adýna duyarlý yaklaþan sanatçýlarýmýza ve samimi hayvanseverlere teþekkür ediyorum. Sosyal medyada paylaþýlan görüntülerden etkilenen ve bizlere ulaþarak bilgi talep eden vatandaþlarýmýza desteklerinden dolayý ayrý ayrý teþekkür ediyorum." diye konuþtu.

- "ZABITAMIZI YARALAYAN TUTUKLANMIÞ"

Toplantýda basýn mensuplarýnýn sorularýný da yanýtlayan Yýldýrým, arbede sýrasýnda zabýta memurunu kesici aletle yaralanmasý hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Yýldýrým, "Zaten polislerimiz, zabýtamýz buradaydý, sað olsunlar. Onlar da çok yardýmcý oldular. Onu adli makamlara teslim ettiler. Aldýðým habere göre, herhalde zabýtamýzý yaralayan tutuklanmýþ. Yani düþünün, insana deðer vermeyen hayvana deðer verir mi? Burada bir vandalizm olduðu ortada. Böyle bir devlet makamýna, buraya insaný býçaklamak için gelinir mi? Olacak iþ deðil." dedi.

Olay sýrasýnda polislerin müdahalesine iliþkin Yýldýrým, þunlarý söyledi:

"Biliyorsunuz Türkiye, hassas devreden geçiyor. Þimdi bunlarýn asýl amaçlarýnýn ne olduðunu biz çok iyi biliyoruz, Türkiye'de bir kargaþa yaratarak, þehirlerde bir kargaþa yaratarak bir zamanlar yapmak istedikleri, çalýþtýklarý bir aðaç yüzünden...' Meselenin aðaç olmadýðýný da biliyorsunuz' diyen sanatçý bozuntularý vardý. Þimdi Türkiye dýþýna kaçtýlar, gittiler. Bunlar da böyle vatandaþta bir panik havasý yaratarak orada, burada, þurada... Güvenlik güçlerimiz biraz daha dikkatli davrandý. Sað olsun Emniyet Müdürümüz, Ýstanbul Emniyet Müdürü, Valimiz hepsiyle görüþülüyor."

Yýldýrým, "Kamera açýsýna girmemiþ ama öyle tahmin ediyoruz bir tane kurutulmuþ hayvan býrakýlmýþ. Bizim burada bir hayvan öldükten sonra veteriner hekim ona bakar. Bakýldýktan sonra da raporunu yazar. Ondan sonra da gömü yerimiz var, gömülür. Böyle bir kurutulmuþ hayvan yok ki. Burasý her gün günde 2-3 kere temizleniyor." diye konuþtu.

- BASIN MENSUPLARI TOPLANTIDAN ÖNCE BAKIMEVÝNÝ GEZDÝ

Basýn mensuplarý, Ümraniye Belediyesi Veteriner Ýþleri Müdürü Muhammet Nuri Coþkun'un eþliðinde Hekimbaþý Sahipsiz Hayvan Bakýmevi'ni gezdi.

Buradaki ameliyathane, yoðun bakým kabini ile kuvöz gibi týbbi müdahalelerin yapýldýðý, ekipmanlarýn bulunduðu alanlarý ve ölen hayvanlarýn defnedildiði gömü alanýna iliþkin gazetecilere bilgi verildi.

Öte yandan Ümraniye Belediyesinden Hekimbaþý Sahipsiz Hayvan Bakýmevinde yaþanan olaylara iliþkin bazý görüntüler basýn mensuplarýna daðýtýldý.

Görüntülerde, bazý kiþiler ile görevliler arasýnda yaþanan arbede, bakým altýna alýnmýþ bazý hayvanlarýn izinsiz alýnmasý, gömü alanýn izinsiz kazýlmasý yer alýyor.

  • hayvanhýrsýzlýðý
  • saðlýkhizmetleri
  • kuduzþüphesi