Umut hakký ne demek? Umut hakkýndan kimler nasýl faydalanýr?
ABONE OL

MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantýsýnda "Umut hakký" ile ilgili de deðerlendirmede bulundu. Hukuksal bir terim olarak kabul edilen umut hakký, ceza süreleri devam eden mahkumlarý kapsayan bir tabir olarak biliniyor.

Bahçeli, geçmiþte yaptýðý açýklamalarýn çarpýtýldýðýný ifade etti. Bahçeli, umut hakký konusuna da deðindi.

BAHÇELÝ: "SÖZLERÝM ÇARPITILMAYA ÇALIÞILIYOR"

MHP lideri Devlet Bahçeli, grup toplantýsýnda yaptýðý konuþmada geçtiðimiz günlerde söylediði bazý ifadelerin farklý yansýtýlmaya çalýþýldýðýný dile getirdi.

Bahçeli, konuþmasýnda daha önce Öcalan'a yönelik "Terörün bittiðini, örgütünün tasfiye edileceðini tek taraflý ilan etmesi" yönündeki çaðrýsýný bir adým daha ileriye taþýyarak, "Þayet teröristbaþýnýn tecridi kaldýrýlýrsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantýsýnda konuþsun. Terörün tamamen bittiðini ve örgütün laðvedildiðini haykýrsýn. Bu dirayet ve kararlýlýðý gösterirse, 'umut hakký'nýn kullanýmýyla ilgili yasal düzenlemenin yapýlmasý ve bundan yararlanmasýnýn önü de ardýna kadar açýlsýn. Ne Kandil, ne de Edirne; adres Ýmralý'dan DEM'e uzansýn, bu aðýr ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çýkarýlsýn. Hodri meydan, buna varýz; vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam baðýmsýzlýk için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazýrýz." ifadelerini kullandý.

UMUT HAKKI NEDÝR, NE DEMEK?

'Umut hakký', ömür boyu hapis cezasýna karþýlýk mahpusun belli bir süreden sonra toplumla yeniden buluþmasýný saðlamak için öne çýkan bir haktýr.

Bu hak, mahkumlarýn ýslah olma þansýný teþvik etmek ve iyi davranýþlarýný ödüllendirmek amacýyla verilir. Koþullu salýverilme, mahkumun topluma yeniden kazandýrýlmasý ve cezanýn ýslah edici bir iþlev görmesini saðlama amacý taþýr.