Ýçiþleri Bakanlýðý'ndan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, Gençlik ve Spor Bakaný Mehmet Muharrem Kasapoðlu ve Ýçiþleri Bakaný Süleyman Soylu baþkanlýðýnda 81 il valisi ile gençlik ve spor müdürleriyle yapýlan toplantýda alýnan kararlar, valiliklere 'Üniversitelerde Güvenlik ve Barýnma Tedbirleri' konulu genelgeyle gönderildi. Genelgeye göre, üniversitelerde yeni eðitim-öðretimin huzur ve güven ortamý içerisinde sürdürülebilmesi amacýyla her akademik yýl öncesi valiler baþkanlýðýnda ilgili üniversite yöneticileri ve güvenlik amirlerinin katýlýmýyla oluþturulan 'Üniversitelerde Huzur ve Güveni Artýrma Ýl Komisyonlarý'; üniversite yerleþkelerinin bina, tesis ve diðer alanlarýna iliþkin risk analizlerini yapmaya ve tedbirler almaya devam edecek. Üniversitelerde, uyuþturucu suçlarýyla etkin mücadele, suç/terör örgütlerinin eleman kazanýmlarýnýn engellenmesi, istismar ve provokasyonlarýn önüne geçilmesine yönelik tedbirler alýnacak. Ayrýca yeni eðitim-öðretim dönemi boyunca üniversite öðrencilerinin konaklayacaðý yurt, pansiyon, apart ve benzeri yerlerde olasý fahiþ fiyat uygulamalarýna müsaade edilmeyecek, maddi durumu yetersiz olan öðrencilere kamu kurumlarý, sivil toplum kuruluþlarý vasýtasýyla burs ve konaklama konularýnda yardýmcý olunacak.
Artan öðrenci sayýsý, yurtlara olan talebi artýracaðý için üniversitelilerin barýnmalarýna yönelik il ve ilçe bazlý ihtiyaç analizleri yapýlacak. Barýnma sorunu olan öðrenciler tespit edilerek, kamu kurum ve kuruluþlarýna ait misafirhanelere yerleþtirilecek, gerektiðinde sivil toplum kuruluþlarýyla iþ birliði saðlanacak. Öðrenci yurtlarýndaki kapasitenin tam olarak kullanýlmasý saðlanacak ve imkanlar ölçüsünde ek kapasite oluþturulacak. Bu kapsamda, boþ durumdaki lojmanlarýn ve yurt olarak kullanýlabilecek kamu kurum ve kuruluþlarýna ait binalarýn dönüþümlerinin ivedilikle yapýlarak 2022-2023 eðitim ve öðretim yýlý baþlangýcýna yetiþtirilecek.
Ýl genelinde bulunan otel, pansiyon, apart ve özel yurtlarýn kapasitelerinden faydalanmak üzere Gençlik ve Spor Bakanlýðý ile koordine kurularak kiralanacak. Ayrýca il genelinde bulunan Milli Eðitim Bakanlýðý yurtlarýndan boþ kontenjaný olanlar, imkanlar dahilinde kullanýlacak. Üniversite yerleþkesi bulunan küçük ilçelerimizdeki barýnma sorununun çözümü amacýyla özel idare ve belediyelerce gerekli çalýþmalar yapýlacak. Kapasite artýrýmý ve yeni kalacak yerlerin belirlenmesinin beraberinde getireceði personel, malzeme ve benzeri ihtiyaçlar valiliklerin koordinasyonunda karþýlanacak.
Eðitim-öðretim dönemi boyunca üniversite öðrencilerinin konaklayacaðý yurt, pansiyon, apart ve benzeri yerlerde olasý fahiþ fiyat uygulamalarýna müsaade edilmeyecek. Maddi durumu yetersiz olan öðrencilere kamu kurumlarý, sivil toplum kuruluþlarý vasýtasýyla maddi destekte bulunulacak ve burs/kalacak yer konularýnda yardýmcý olunacak. Yerel yönetimlerle iþ birliði halinde öðrencilerin kayýt dönemi esnasýnda ve sonrasýnda karþýlaþtýðý sorunlarý (barýnma ve ulaþým gibi) iletebileceði irtibat bilgileri kamuoyuyla paylaþýlacak. Öðrencilerin üniversite/kampüs yerleþkelerine ve yurtlara kolay ulaþýmýnýn saðlanmasý amacýyla özellikle okul giriþ-çýkýþ saatlerinde oluþabilecek yoðunluk göz önünde bulundurularak toplu taþýma ve benzeri araç sayýlarýnýn artýrýlmasý ve yaþanmasý muhtemel ya da olasý sorunlarýn çözümü için ilgili birimlerle iþ birliði saðlanacak.
Üniversite yerleþkeleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) binalarý ve özel yurtlarýn bulunduðu alanlardaki aydýnlatma sistemleri kontrol edilecek ve toplu taþýma duraklarý yurtlara yakýn olacak þekilde belirlenecek. Üniversite ve yurt yerleþkesinde bulunan X-ray cihazlarýnýn, kapý dedektörlerinin ve güvenlik kamera sistemlerinin yaygýnlaþtýrýlmasý için de çalýþmalar yapýlacak ve ilgili cihazlar kontrol edilerek eksiklikler giderilecek. Barýnma ve maddi imkan saðlama adý altýnda öðrencilerle temasa geçmeye çalýþan illegal yapýlanmalarýn stant açma/broþür daðýtma ve benzeri faaliyetlerine müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda öðrencilerin þehirdeki ilk uðrak noktasý olan terminal, gar, havalimaný gibi noktalarda üniversite yönetimleri tarafýndan bilgilendirme stantlarý açýlacak. Ayrýca uyuþturucu ve uyarýcý madde kullanýmýnýn ve satýþýnýn engellenmesine yönelik çalýþmalara aðýrlýk verilecek.
Öðrencileri etkilemeye dönük terör örgütlerinin kirli propagandalarýna karþý farkýndalýklarýnýn artýrýlmasý için üniversitelerle iþ birliði halinde panel, seminer ve benzeri çalýþmalar yürütülecek. Ayrýca suç/terör örgütlerinin yeni eleman kazanma faaliyetlerine engel olunabilmesi için istihbari çalýþmalara aðýrlýk verilecek. Genelge kapsamýnda terör örgütleri ile iltisaklý olduðu deðerlendirilen öðrenci kulüpleri ve kadýn platformlarýný gibi illegal yapýlanmalarýn üniversite içindeki yasa dýþý faaliyetleri takip edilecek ve propaganda çalýþmalarýna dönebilecek faaliyetlerine izin verilmeyecek.
Genelge kapsamýnda baþta barýnma konusu olmak üzere sosyal medya üzerinden yapýlacak dezenformasyon içerikli provokatif paylaþýmlara karþý teyakkuzda olunarak suç unsuru teþkil eden paylaþýmlarý yapanlar hakkýnda gerekli iþlemler yapýlacak ve önleyici tedbirler alýnacak.