Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliði Öðretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Akgün, Kahramanmaraþ merkezli depremler sonucunda sahada büyük hacimde heyelan, kaya düþmesi ve sývýlaþmanýn ortaya çýktýðýný belirterek, "Hem saha gözlemleriyle hem de uydu teknolojileriyle yapýlan deðerlendirmelerde bunlar net þekilde ortaya konuluyor." dedi.
Akgün, AA muhabirine, depremlerin çok büyük yýkýma neden olduðunu ve bölgede ikincil doðal afetleri meydana getirdiðini söyledi.
Ýkincil doðal afetlere karþý dikkatli olunmasý gerektiðine iþaret eden Akgün, "Heyelanlar, kaya düþmeleri, bunun yaný sýra depremle birlikte ortaya çýkan ve binalara birebir zarar veren sývýlaþma süreci depremlerin yarattýðý ikincil afetler olarak karþýmýza çýkýyor." ifadelerini kullandý.
Depremlerin meydana geldiði bölgelerin jeolojik anlamda ciddi tahribata uðradýðýnýn altýný çizen Akgün, "Kahramanmaraþ merkezli depremler sonucunda sahada büyük hacimde heyelan, kaya düþmesi ve sývýlaþmanýn ortaya çýktýðý gözlemleniyor. Hem saha gözlemleriyle hem de uydu teknolojileriyle yapýlan deðerlendirmelerde bunlar net þekilde ortaya konuluyor." diye konuþtu.
Sismik aktivitenin, artçý sarsýntýlarýn sahada devam ettiðini bildiren Akgün, "Hem ilk depremlerle örselenmiþ olmasý hem de ikincil afetlere duyarlý olmasýyla birlikte þu an sahada benzer süreçlerin meydana gelme potansiyeli var. Bu durum yerleþim yerlerinden ziyade sahaya lojistik destek saðlayan kara yolu, demir yolu ya da tünel gibi alanlarda hassasiyetin biraz daha öne çýkmasýna neden oluyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Depremler sonrasýnda meydana gelen ikincil afetlerden sývýlaþmaya dikkat edilmesi gerektiðini vurgulayan Akgün, þöyle konuþtu:
"Sývýlaþma süreci depremler sonrasýnda özellikle killi, kumlu ve silkli toprak zeminlerde sýklýkla karþýlaþabileceðimiz bir durum. Bizim için çok sürpriz bir durum deðil. Fakat deprem sonrasýnda bu sahalara yapýlan yapýlara zarar vermesi muhtemel. Bu bakýmdan inþaat süreçleri baþlamadan önce yapýlan zemin etütleri aþamasýnda sývýlaþma analizlerinin çok titizlikle yapýlmasý gerekir." açýklamasýný yaptý.
- "DEPREM TEHLÝKE HARÝTASI REVÝZE EDÝLEBÝLÝR"
Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bahadýr Aktuð da bölgede ayný gün içinde iki büyük depremin meydana gelmesinin olaðan bir durum olmadýðýný söyledi.
Ýlk depremin ikinci depremi tetiklediðine iliþkin yaygýn kaný olduðunu belirten Aktuð, "Bu depremlerden sonra boþalan gerilmeyle yeni sismik boþluklarýn olmasý, yeni segmentlerin aktif olmasý olasý. Bu anlamda yeni bir kaynak tanýmlamasýyla deprem tehlike haritasý revize edilebilir." dedi.
Kahramanmaraþ merkezli depremlerin "büyük Marmara depremi"ni tetiklemesinin mümkün olmadýðýný ifade eden Aktuð, Marmara depremi tehlikesinin diðer depremlerden baðýmsýz devam ettiðini açýkladý.
Vatandaþlarýn deprem farkýndalýðýna sahip olmasýnýn çok önemli olduðunun altýný çizen Aktuð, "Ülkemizin birçok yeri deprem tehlikesi altýnda. Dolayýsýyla bu tehlikenin farkýnda olmak, buna uygun bir yaþam biçimi belirlemek, konut seçimi yapmak önemli." ifadelerini kullandý.