Uzmanlar açýkladý: Gökyüzünden süzülen ýþýk kümesi uzay çöpü mü?
ABONE OL

Ýstanbul Üniversitesi (ÝÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoðlu, AA muhabirine, dün akþam Ýstanbul ve bazý illerde arka arkaya dizilmiþ þekilde 3, 4 tane parlak bir ýþýk kümesinin görüldüðünü hatýrlattý. Iþýk kümesinin düþüþünün uzun sürdüðünü belirten Esenoðlu, "Sürekli gözüktüðü için metal cinsi olabilir. Önde olan daha büyük ve kalkan görevi gördüðü için parlak gözüküyor. Sürekli gözüktüðü için kaybolan cinsten deðil, yani doðal bir göktaþý deðil. Bu uzay çöpü olabilir. Uzay çarpýþmalarýndan serbest kalmýþ parçalar, roket yakýtlarý, vida bile olabilir" dedi.

"DOLANA DOLANA GELDÝ"

Düþen þeyin bulunmasý halinde ne olduðunun tam olarak belirlenebileceðini vurgulayan Esenoðlu, "Doðal göktaþý güneþ sisteminin bilgisini getirdiði gibi yapýldýðý yere, ait olduðu ülkeye ait bilgi de taþýr. Normalde göktaþý daha hýzlý geçiþi olur ama dün akþam gözüken parlak ýþýk kütlesi dolana dolana geldi. Bu birden uzaydan gelip dünyaya gelmiþ deðil. Yavaþ yavaþ iniþe geçer gibi geçiþi oldu. Göktaþý hýzýnda deðildi. Renkli gözükmesinin nedeni ise büyük ihtimalle kimya var üzerinde, kaplama, boya olabiliyor. Bu nedenle parlak gözüktü. Ben de ilk defa böyle bir þey gördüm" dedi.

UYDU PARÇALARI OLABÝLÝR

Yaþanan olayýn ardýndan farklý yerlerdeki görüntüleri inceleyerek bazý analizlerde bulunduklarýný belirten Türk Astronomi Derneði Üyesi Astronom Duygu Esendemir ise yaptýðý açýklamada, "Bir göktaþýnýn atmosfere girdiðinde sürtünme, atmosfer gazlarýyla kimyasal etkileþime girmesi ve basýnç gibi nedenlerden dolayý yanarak hýzla yoluna devam etmesi beklenir. Isýnmasýna ve çevresine enerji yaymasýna neden olur. Ýþte bu þekilde bir göktaþý atmosfere girdiyse ani bir parlama olayý bekleriz ama dün gözlenen olayda havada ilerleyen cismin göktaþý gibi hýzlý bir þekilde ilerlemediði ve parça parça ve ardý sýra göktaþýna nazaran daha yavaþ ilerlediði videolarda görülüyor. Bizler bu cismin bir uzay çöpü veya yörüngede dolanan bir uydunun parçalarý olabileceðini düþünüyoruz. 26 Haziran'da Rus gözlem uydusu RESURS-P1 uydusunun parçalandýðý bilgisi paylaþýlmýþtý. Hatta Uluslararasý Uzay Ýstasyonu mürettebatý kýsa süreliðine özel sýðýnma odalarýnda bulundu. Bu parçalanma 100'den fazla enkaz oluþturdu. Ýþte bu enkazýn atmosfere girdiði nokta Türkiye semalarý olabilir ve atmosfere giriþ irtifasý nedeniyle de yüzlerce kilometreye yayýlan bir alanda farklý illerde görülmesine neden olabilir" deðerlendirmesinde bulundu.